Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață a organizat anul acesta cea de-a doua ediție a Campionatului de Fotbal masculin, pentru tinerii parohiilor ortodoxe din cuprinsul Eparhiei Sucevei și Rădăuților.
Astfel, după aproximativ două luni de competiție sportivă intensă, desfășurată la nivelul parohiilor și al fiecărui protopopiat din Eparhie, sâmbătă, 15 octombrie 2022, a fost organizată etapa eparhială (județeană) a Campionatului de Fotbal, aflat la cea de-a doua ediție în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Cu această ocazie au fost desemnate echipele câștigătoare, organizându-se și o festivitate de premiere.
Menționăm aici faptul că acest proiect sportiv nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul și susținerea Asociației Județene de Fotbal Suceava, reprezentată de către Domnul Președinte Ciprian Anton, Directorul Liceului cu Program Sportiv din Suceava.
Despre modul în care s-au desfășurat aceste meciuri de fotbal, dar și care au fost echipele implicate în concursul sportiv, PC Părinte Justinian-Remus Cojocar, în calitate de coordonator al proiectului, ne-a relatat următoarele:
Meciurile din Faza Finală s-au desfășurat la Suceava, în data de 15 Octombrie 2022, pe terenurile din cadrul Liceului cu Program Sportiv Suceava, în aer liber, condițiile de joc fiind excelente (vreme însorită și o temperatură de 17 grade Celsius).
Iată echipele calificate în Faza Finală, după etapa meciurilor din fazele zonale, pe cele cinci Protopopiate: Pecetea Comănești (Protopopiatul Suceava I), Gura-Humorului (Protopopiatul Suceava II), Iacobeni (Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc), Fălticeni (Protopopiatul Fălticeni) și Bucovina Vicovu de Sus (Protopopiatul Rădăuți).
Fiecare echipă a jucat patru meciuri în cadrul Fazei Finale, după regula care s-a aplicat și anul trecut, „fiecare echipă cu fiecare echipă”. Vă prezentăm Cronica meciurilor Fazei Finale: Iacobeni-Comănești 4-0; Vicovu de Sus-Gura Humorului 2-1; Fălticeni-Comănești 1-4; Gura Humorului-Iacobeni 0-2; Gura-Humorului-Comănești 2-2; Vicovu de Sus-Iacobeni 1-5; Fălticeni-Gura Humorului 2-0; Vicovu de Sus-Comănești 1-0; Vicovu de Sus-Fălticeni 0-3; Iacobeni-Fălticeni 3-3.
Cel mai tare meci a fost chiar ultimul al zilei, care a pus față în față echipele Iacobeni și Fălticeni. Conduși cu 3-0 pe tabelă, tinerii fălticeneni au reușit să egaleze cu două minute înainte de terminarea timpului regulamentar, presând puternic pentru înscrierea golului victoriei, care le-ar fi adus trofeul și l-ar fi păstrat în Protopopiatul Fălticeni, după izbânda de anul trecut a celor din Dolhasca. S-a terminat 3-3 și trofeul „Cupa Mușatinilor” a ajuns anul acesta în Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc la tinerii Parohiei din Iacobeni.
La sfârșit, Podiumul a arătat astfel: Locul întâi Iacobeni (10 pct.), locul al doilea Fălticeni (7 pct.) și locul al treilea Vicovu de Sus (6 pct.). Pe locurile patru și cinci s-au clasat Comănești (4 pct.), respectiv Gura-Humorului (1 pct.).
Ceremonia de premiere a echipelor câștigătoare a avut loc la sfârșitul programului tuturor meciurilor, moment în care au fost acordate cupe, diplome și premii în bani astfel: echipa câștigătoare – 500 lei/jucător + antrenor, echipa clasată pe locul al doilea – 300 lei/jucător + antrenor, echipa clasată pe locul al treilea – 200 lei/jucător + antrenor și echipele de pe locurile al patrulea și al cincilea – 100 lei/jucător + antrenor.
În tribune, la meciuri, pe lângă tinerii suporteri au fost și părintele Doru Budeanu, protopop al Protopopiatului Suceava I, părintele Adrian Dulgheriu, protopop al Protopopiatului Fălticeni, părintele Viorel Ilișoi, consilier la Sectorul Economic-Financiar și dl Cristi Hurjui, consilier la Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață.
Mulțumim Bunului Dumnezeu că am reușit să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus! Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și pentru darurile substanțiale. Mulțumiriaducem și domnului Ciprian Anton, Președintele Asociației Județene de Fotbal Suceava și Director al Liceului cu Program Sportiv Suceava. Nu în ultimul rând, mulțumim tuturor tinerilor fotbaliști care au dat dovadă de fair-play pe tot parcursul Competiției, arbitrilor și inimoșilor oameni care s-au ocupat de asistența medicală.
M-a bucurat o remarcă a suporterilor care au asistat la meciuri: „E prima dată când văd un meci de fotbal la care nu se vorbește vulgar pe teren!”
Concluzionăm prin a aduce mulțumiri tuturor celor care s-au implicat la buna desfășurare a acestui demers al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, felicitându-i pe toți antrenorii, jucătorii și arbitrii implicați în acest proiect.
Campionatul de Fotbal masculin al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților rămâne o competiție sportivă dedicată tuturor tinerilor pasionați de sport și atrași de disciplina, fair-play-ul și motivația de a fi biruitori asupra provocărilor, principii regăsite atât în practicarea acestor competiții sportive, cât și în viața duhovnicească a fiecărui creștin care își propune să urmeze o cale spirituală înaltă, cu o conduită morală, de unde nu poate să lipsească antrenamentul neîntrerupt, devotamentul, credința și asumarea.
Cu referire la această analogie dintre disciplina unei vieți spirituale și cea a unui sportiv, Sfântul Apostol Pavel, în cea de-a doua epistolă a sa, adresată ucenicului său Timotei, ne amintește faptul că atunci când se luptă cineva, la jocuri, nu ia cununa, dacă nu s-a luptat după regulile jocului. (II Timotei 2, 5) Așadar, și unii și ceilalți trebuie să respecte, să-și asume și să urmeze anumite reguli (porunci) prestabilite, pentru a-și realiza scopul, pentru a atinge performanța și pentru a fi biruitori atât în plan profesional, cât mai ales, în plan duhovnicesc.
prof. Cristi-Gabriel Hurjui,
consilier eparhial