Marcând într-un mod deosebit împlinirea a 105 ani de la Unirea Bucovinei cu Patria Mamă și a 127 de ani de la începerea lucrărilor de construcție, 28 noiembrie 2023, clădirea „Cazinoului Băilor” din Vatra Dornei, transformată în Centru Muzeal și Multicultural, a fost resfințită. Astfel a fost inaugurat edificiul considerat timp de un secol cea mai frumoasă construcție din Bucovina, care în ultimii ani a beneficiat de un amplu proces de consolidare și restaurare, prin care a fost pusă în valoare arhitectura deosebită a monumentului ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Primăria Vatra Dornei și Muzeul Național al Bucovinei, a cuprins mai multe momente cultural-artistice, dar și desfășurarea unei ședințe solemne a Consiliul Județean, întâlnire intitulată „105 ani de la Unirea Bucovinei cu Patria Mamă – România”.
Ziua Bucovinei a debutat cu săvârșirea slujbei de binecuvântare a Palatului Dornelor, edificiul închinat Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolit al Moldovei, de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, înconjurați de un numeros sobor de preoți, între care consilieri, protoierei, exarhi și stareți, diaconi și arhidiaconi, sub protia părintelui arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ. Între cei prezenți s-au numărat reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, maici starețe, monahi și monahii. Concomitent, încăperile clădirii „Cazinoului Băilor” din Vatra Dornei au fost binecuvântate prin stropire cu apă sfințită și prin ungerea cu untdelemn sfințit, în prezența a peste 300 de invitați.
Potrivit textului gramatei de sfințire, citit în cadrul întâlnirii de arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, „după instaurarea regimului comunist în 1948, Pavilionul Central al Băilor sau Palatul de Cură al stabilimentului balnear, numit generic de regimul totalitar ateu Cazinoul Băilor, deși aici nu s-au jucat niciodată ruletă sau alte jocuri de noroc, a fost confiscat și administrat de către stat până în anul 1988, când a fost dezafectat. După 14 ani de lăsare în paragină, în anul 2004 clădirea a fost retrocedată Fundației Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.”
În cadrul întâlnirii moderate de pr. Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a urmat evidențierea binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii. Crucea Patriarhală oferită pentru activitatea îndelungată, rodnică și folositoare Bisericii și societății a fost înmânată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, iar Ordinul „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit” a fost oferit primarului Municipiului Suceava, Ion Lungu. Doamna Doina Iacoban a primit Ordinul Crucea Maria Brâncoveanu, iar domnului Ciprian Muscă și pr. Viorel Ilișoi le-a fost acordată distincția Sanctus Stephanus Magnus, gramatele patriarhale fiind citite de către arhim. Paraschiv Dabija.
Ca semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești au fost oferite distincții de vrednicie și din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Pr. Constantin Oprea, consilier eparhial în cadrul Sectorului Cultural, a dat citire textelor ordinelor Crucea Bucovinei și Mușatinii, oferite de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și înmânate de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul unor reprezentanți ai oficialităților locale, instituționale și celor care s-au ocupat de lucrările de reabilitare a monumentului.
Între cei care au avut un rol semnificativ în inițierea demersului de retrocedare a clădirii „Cazinoul Băilor” a fost și pr. prof. dr. docent Mihai Valică. Sfinția sa le-a vorbit celor prezenți despre „Palatul Dornelor, între istorie și a face istorie în Țara de Sus a Moldovei”.
Bucuria trăită în această zi a fost evocată și de Gheorghe Flutur, președinte al Consiliului Județean Suceava, și de Doina Iacoban, reprezentat al firmei de consultanță a proiectului – Regional Consulting.
A urmat vizionarea filmului O istorie salvată dintre ruine – Centrul Muzeal și Multicultural „Cazinoul Băilor”, producție a Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Domnul ing. Ciprian Muscă, responsabil financiar al proiectului și consilier în cadrul Sectorului Agro-Silvic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a făcut o prezentare a edificiului, menționând totodată etapele prin care monumentul a trecut pentru a ajunge la stadiul în care se află astăzi, împărtășind o parte dintre provocările cu care s-au confruntat echipele de lucru implicate în procesul de consolidare și restaurare. Datorită importanței și unicității monumentului la nivel regional și național, clădirea fiind una emblematică pentru județul Suceava, s-au depus eforturi constante și susținute în vederea redării frumuseții de odinioară.
Primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la redarea strălucirii a acestei bijuterii a orașului pe care îl reprezintă.
În cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic alcătuit cu prilejul redeschiderii Palatului Dornelor și publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost subliniat faptul că prin grija și darul Bunului Dumnezeu și împreuna lucrare dintre Stat, autoritatea județeană și Biserică s-a reușit restaurarea, consolidarea și înfrumusețarea Centrului Muzeal și Multicultural – Palatul Dornelor. Ierarhul a evidențiat rolul pe care instituția muzeului, spațiu de cultură și spiritualitate și izvor în susținerea unor pertinente cercetări științifice, o are în oglindirea istoriei, a trecutului, și a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în amplul proces de restaurare a acestui veritabil Ateneu al Bucovinei.
„Consider acest Palat al Dornelor, acest Centru Muzeal și Multicultural, în forma în care arată acum, un Ateneu al Bucovinei în care se vor putea organiza multiple activități culturale și spirituale. Și dacă Ateneul Român a fost considerat una dintre minunile inginerești și arhitecturale ale României, după cum spunea profesorul Nicolae Noica, fost ministru al lucrărilor publice și amenajării teritoriului între anii 1998-1999, de ce nu ar putea fi considerat și acest Palat al Dornelor una dintre multele minuni ale Bucovinei, mai ales că a fost edificat la scurt timp, mai exact, la un deceniu distanță de Ateneul Român?! Felicitări celor care au fost implicați în restaurarea acestui Complex muzeal și multicultural – Palatul Dornelor. (…) Statornice mulțumiri se cuvin autorităților de stat, centrale, județene și locale, care sprijină Biserica; mulțumim, de asemenea, și celor care s-au ocupat într-un mod cu totul special de organizarea, dar și de promovarea și transmiterea acestui eveniment. Nu în ultimul rând, vă mulțumim dumneavoastră, celor care ați susținut, fie și cu o rugăciune, lucrările de restaurare a acestui Ateneu al Bucovinei, care începând de astăzi se înscrie în salba de monumente culturale. Muzeul, indiferent de specificul lui, este un loc de cultură și de spiritualitate, care nu trebuie evitat, ci, dimpotrivă, vizitat continuu!”
A urmat ședința Solemnă a Consiliului Județean Suceava, prezidată de președintele Gheorghe Flutur, care a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României de către Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”. După ce Gheorghe Flutur a vorbit despre importanța zilei de 28 noiembrie pentru Bucovina, au urmat apoi mesajele mai multor invitați, precum Gheorghe – Alexandru Moldovan, prefectul Județului Suceava, Vasile Asandei, dirctor ADR N-E, și Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava.
„Pentru activitatea depusă în slujba intereselor și imaginii Bucovinei” Consiliul Județean Suceava a oferit Distincția „Meritul Bucovinei” mai multor personalități, între care Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul și domnului Ciprian Vasile Olinici.
Ședința solemnă s-a încheiat cu un moment artistic deosebit susținut de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava. Din repertoriul special pregătit pentru Ziua Bucovinei au făcut parte compozițiile: „Cântă cucul, bată-l vina”, „Flori de Românie”, „Sus inima, români”, dar și doina „Sara bună, Bade Ioane”.
În continuare, domnul Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, le-a vorbit celor prezenți despre expozițiile existente în Cazinoul Băilor. Pentru acest eveniment inaugural de excepție, publicul aflat astăzi la Centrul Muzeal și Multicultural a avut ocazia de a se bucura de numeroase „file” de istorie în cadrul expoziției de fotografie organizate cu sprijinul Muzeului Național al Bucovinei – „Bucovina – de la anexare la al Doilea Război Mondial (1774-1944)”. Au înfrumusețat încăperile clădirii monument expoziția „Omul, Timpul, Spațiul” – a domnului Ion Mândrescu, amplasată în Sala Boltită din demisolul Palatului Dornei, și expoziția de tablouri a pictorului David Croitor, găzduită de sala mare a centrului muzeal. Totodată, au fost expuse cu acest prilej cărți și alte obiecte de colecție din timpul Primului Război Mondial și nu numai, ale unor personalități culturale de pe meleaguri bucovinene, și colecția de cărți poștale – „Din istoria orașului Vatra Dornei și a Cazinoului Băilor”.
Invitații au vizitat astfel clădirea Palatului Dornelor, încăperile parterului, sala mare, prevăzută cu o scenă și balcon pe latura opusă (loc în care aveau loc spectacole, festivități, proiecții de film ș.a.), saloanele, încăperile anexe de la mezanin, dar și demisolul, care presupune funcționalități generale.
Evenimentul, transmis live de către Sectorul Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a desfășurat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Suceava, pe baza acordului de asociere între Județul Suceava prin Consiliul Județean Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Centrul Cultural „Bucovina”, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Municipiul Vatra Dornei prin Consiliul Local al Municipiului Vatra Dornei.
Aflată în prezent în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, clădirea care nu a mai fost funcțională timp de aproape trei decenii a impus, prin compoziția spațială clasică, cât și prin decorațiunile specifice sfârșitului secolului al XIX-lea, implementarea cu precădere a unui program de tip muzeal, beneficiind de un proiect de arhitectură prin care „s-a realizat consolidarea și protecția clădirii, restaurarea acesteia și amenajarea spațiilor interioare existente, în ideea asigurării unor funcțiuni modernizate sau noi”.
Primită prin retrocedare, clădirea care poartă astăzi denumirea de Palatul Dornelor a cunoscut perioade înfloritoare, dar și încărcate de zbucium. Monumentul a fost construit în perioada Imperiului Austro-Ungar, în vremea împăratului Franz Joseph, după proiectul arhitectului vienez Peter von Brang. Proprietate a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, clădirea a fost ridicată între 1896 și 1898 și inaugurată la 10 iulie 1899. Fiind afectată puternic în timpul celor două Războaie Mondiale, au existat două încercări de reabilitare, în anul 1926 și în 1960, intervențiile dovedindu-se a fi minimale. În anul 1948 clădirea a fost naționalizată, trecând în proprietatea statului, iar în 1988 aceasta a fost dezafectată din cauza stării avansate de degradare.
Valoarea totală a proiectului este 21.740.665,19 lei, din care asistență financiară nerambursabilă 20.975.987,54 lei, la care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a mai contribuit cu peste 10.000.000 lei. Totodată, Consiliul Județean Suceava a sprijinit activitatea Centrului Eparhial cu o sumă echivalentă, astfel încât fondurile arhiepiscopiei să poată fi redirecționate către investițiile de la Vatra Dornei.
Consolidarea și restaurarea clădirii monument „Cazinoul Băilor” cu schimbarea destinației în Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” (cod SMIS 120362) este un proiect inițiat de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei și finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Lucrările de reabilitare au început pe 15 aprilie 2019, recepția lor având loc în data de 15 noiembrie 2023.
Reabilitarea monumentului istoric și schimbarea destinației inițiale într-un centru muzeal și cultural de excepție au fost doar două dintre obiectivele proiectului prin care s-a urmărit „creșterea interesului pentru patrimoniul istoric și cultural din stațiunea balneoclimaterică Vatra Dornei, prin promovarea resurselor și tradițiilor locale, în ideea valorificării superioare a potențialului turistic”.
Irina Ursachi