În cea de-a patra zi din prima săptămână a Postului Mare, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a săvârșit slujba Pavecerniței Mari unită cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul, renumit pentru profunzimea învățăturilor teologice, este una dintre cele mai cunoscute slujbe din perioada pregătirii pentru Praznicul Învierii Domnului. Numit și Canonul lacrimilor, imnul reprezintă un îndemn la pocăință, contribuind la întărirea creștinului în perioada urcușului duhovnicesc și la pregătirea pentru întâlnirea cu Dumnezeu Fiul, Mântuitorul Iisus Hristos.
Preasfinția Sa a citit cea de-a patra parte a Canonului Mare, răspunsurile liturgice fiind date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de arhid. dr. Bogdan Mihai Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava. A fost evocată importanța acestei perioade de trezvie duhovnicească a postului, în care încercăm să ne regăsim pe noi înșine în relația noastră cu Dumnezeu, o atenție deosebită îndreptându-se asupra celor dinăuntrul nostru, căutând Împărăția Lui – adevărata noastră patrie.
„Ne gândim, raportându-ne la personajele și la episoadele biblice la care face referire Sfântul Andrei Criteanul, în Canonul care a fost citit fragmentat în fiecare seară, la faptele celor din Vechiul și din Noul Testament, pomenite acolo; le comparăm cu faptele noastre și cugetăm adânc dacă nu cumva ne-am îndepărtat prea mult de casa părintească asemenea fiului risipitor și dacă nu cumva suntem într-o țară străină nouă din care trebuie să ne întoarcem, și trăim, în măsura în care punem început bun, entuziasmul și bucuria întoarcerii pe care trebuie să le conjugăm cu părerea de rău, exprimată prin post și prin rugăciune, și cu dorința de a nu mai greși. (…) Sunt răspunsuri și răspunsuri, pe care trebuie să ni le dăm fiecare dintre noi, și pe baza lor ne putem da seama dacă suntem cu adevărat în noi înșine, aproape de Împărăția lui Dumnezeu și aproape de semenii noștri. Sunt câțiva indicatori, de la care am putea pleca, pe drumul postului, în urcușul nostru spre Înviere.”
Canonul cel Mare este scrierea în versuri a Sfântului Andrei Criteanul ce scoate în evidență nevoia smereniei și a pocăinței, elemente esențiale pentru eliberarea sufletului de păcate. Acest imn liturgic presupune rostirea a peste 250 stihiri a căror temă centrală o reprezintă părerea de rău pentru păcat şi dorul pentru redobândirea curăţiei sufletului, urmate de cererea: „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”.
Potrivit rânduielii liturgice, Canonul cel Mare se citește fragmentat în primele patru zile din Postul Mare, în cadrul slujbei Pavecerniței Mari. Este citit în întregime în a cincea săptămână a Postului Sfintelor Paști, în ziua de miercuri, înaintea duminicii dedicate Sfintei Maria Egipteanca, pentru a evidenția faptul că cei care s-au smerit și s-au căit pentru păcatele săvârșite au dobândit Împărăția Cerurilor.
Mâine, 3 martie 2023, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, va săvârși Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.