Bunicii și primăvara – flori de suflet și amintiri – la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice de la Mănăstirea Bogdănești

Vineri, 21 februarie 2025, studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, secția Asistență Socială, însoțiți de cadre didactice, au desfășurat o vizită de lucru în cadrul practicii de specialitate la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice de la Mănăstirea Bogdănești, județul Suceava. Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a fost un prilej de apropiere între generații, de împărtășire a bucuriei și de celebrare a primăverii.

Întâlnirea a fost organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin Facultatea de Teologie Ortodoxă Iași, de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, filiala Iași, și de Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă –Asistență Socială din Iași, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

În prima parte a zilei, studenții coordonați de lect. univ. dr. Polixenia Nistor, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, au participat la un atelier de socializare, în cadrul căruia au avut ocazia să dialogheze cu vârstnicii și să le asculte poveștile de viață, într-o atmosferă caldă și familială. Prin cântări religioase și nu numai, prin zâmbete și gânduri bune, aceștia au adus un strop de lumină și speranță în inimile bunicilor. Totodată, fiecare beneficiar al centrului a primit un pachet simbolic și un mărțișor, în semn de respect și prețuire pentru experiența și înțelepciunea lor.

Această vizită a reprezentat un prim contact pentru studenți cu o instituție care oferă servicii sociale profesionalizate destinate vârstnicilor, oferindu-le o perspectivă practică asupra activității din domeniul asistenței sociale. Prin interacțiunea directă cu vârstnicii și prin implicarea activă în activitățile centrului, tinerii au avut oportunitatea de a înțelege mai profund nevoile și provocările persoanelor aflate în astfel de instituții.

Lect. univ. dr. Polixenia Nistor a punctat rolul dragostei în slujirea aproapelui și a mulțumit chiriarhului locului pentru susținerea acestor inițiative cu caracter social-filantropic. „Aș dori ca evenimentul de astăzi să fie o lecție pentru noi, dar și pentru studenți, că asistența socială nu se face doar din cărți, ci din practica vieții de zi cu zi, și să înțelegem că poate este rostul nostru mai mult decât oricând să dăruim și să iubim. Astăzi am avut oportunitatea să primim binecuvântarea unor oameni care au dăruit și au iubit o viață întreagă. Noi am venit să le întoarcem această dragoste, pentru că o simțim ca pe o datorie a asistenților sociali. Acest lucru s-a întâmplat datorită implicării Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, căruia îi mulțumim cu foarte multă recunoștință pentru tot ajutorul pe care ni l-a oferit și pentru arhiereasca binecuvântare de a desfășura aceste activități în cadrul mănăstirii Bogdănești, inclusiv a Centrului.”

În a doua parte a zilei, oaspeții ghidați de pr. Vasile Cruț, director în cadrul Sectorului de Asistență Socială și Medicală a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au vizitat așezământul monahal, precum și „Casa Bunicilor”, centru social care a beneficiat în ultimele luni de un amplu proces de renovare și consolidare și care a fost sfințit în luna octombrie a anului precedent.

În contextul Zilei Mondiale a Asistenței Sociale, celebrată în fiecare an pe 18 martie, evenimentul desfășurat la Centrul rezidențial „Casa Bunicilor” de la Mănăstirea Bogdănești marchează debutul seriei de activități dedicate acestei celebrări. Nu întâmplător, tema propusă de Federația Internațională a Asistenților Sociali pentru anul 2025 este Consolidarea solidarității intergeneraționale pentru o bunăstare durabilă.

Prin această primă acțiune, organizatorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași au dorit să aducă în prim plan valorile fundamentale ale asistenței sociale: respectul, solidaritatea și grija față de cei vulnerabili. Interacțiunea dintre generații, momentele de socializare și sprijinul oferit vârstnicilor reprezintă pași concreți în direcția consolidării unei comunități bazate pe compasiune și sustenabilitate socială.  În perioada următoare vor avea loc și alte evenimente menite să promoveze importanța profesiei de asistent social și impactul pozitiv pe care îl poate avea asupra societății.

„Acțiunea de astăzi a fost pentru noi, pentru studenți, pentru asistenții sociali, un exemplu de empatie, generozitate și recunoștință, reamintindu-ne tuturor că zâmbetul, respectul și bunătatea sunt cele mai frumoase daruri pe care le putem oferi celor din jur.”, ne-au declarat organizatorii.