Bucuria Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

„Trăiește liturgic nașterea Pruncului Emanuel, întru Care locuiește, trupește, toată plinătatea dumnezeirii, căci această coborâre prefigurează suferința, moartea și învierea lui Hristos în tine, pentru a trăi în veșnicie cu Dumnezeu.” – cu acest îndemn deosebit de cuprinzător s-a încheiat astăzi, 25 decembrie 2023, Decalogul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, alcătuit special la slăvitul Praznic al Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos.

Nașterea Domnului a împodobit cu lumină, bucurie și pace sufletele celor prezenți astăzi la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, așezământ care adăpostește cinstitele moaște ale marelui mucenic din Trapezunt, atât de iubit de cei care i-au descoperit bunătatea și dragostea prin nenumăratele minuni săvârșite de-a lungul timpului.

În ziua acestei sărbători deosebit de importante pentru Biserica noastră, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, și de Episcopul-Vicar, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în imediata apropiere a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Mănăstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Catedrala Arhiepiscopală și de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.

La ceas de sărbătoare pentru întreaga creștinătate, răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de părintele Lucian – Ionuț Tablan Popescu. La momentul Chinonicului, membrii corului au susținut un scurt recital de colinde, bucurându-i astfel pe toți cei prezenți.

La finalul slujbei, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, a dat citire scrisorii pastorale la Nașterea Domnului a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, intitulată „Fuga în Egipt – o suferință convertită în binecuvântare”. În cadrul cuvântului adresat preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler și dreptmăritorilor creștini din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost adus în atenție contextul evenimentului istoric al Nașterii Domnului, relatat în Sfânta Scriptură de Sfinții Evangheliști Matei și Luca. Făcând referire la Fuga în Egipt a lui Hristos cu Mama Sa și a Dreptului Iosif, și uciderea celor 14.000 de prunci la porunca lui Irod. „Iisus a evitat pericolele; nu înseamnă că S-a declarat înfrânt, ci S-a smerit pe Sine și Și-a acceptat umilința pentru ceasul pe care Tatăl I-l rânduise, în care Trupul urma să I se frângă, iar Sângele să I se verse pentru iertarea păcatelor omenirii.”

Nu în ultimul rând, Înaltpreasfinția Sa, în cadrul cuvântului pastoral, a adus mulțumire tuturor ctitorilor, donatorilor, binefăcătorilor și înzestrătorilor sfintelor biserici din eparhia noastră, precum și celor care au contribuit la realizarea picturii în tehnica mozaic a Catedralei Mântuirii Neamului, cu rugămintea de a continua susținerea acestor lucrări și în viitor, autorităților locale și centrale, foste și actuale, instituțiilor de învățământ și așezămintelor sociale, mai ales în acest an comemorativ al pastorației și îngrijirii bolnavilor, precum și celor care au inițiat, aprobat și finanțat proiectele care vizează monumentele UNESCO din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mulțumit întregului sobor pentru împreuna slujire, corului Catedralei și tuturor celor de față care au înfrumusețat această zi de sărbătoare cu prezența. Întâistătătorul eparhiei a prezentat apoi Decalogul la Nașterea Domnului în care îndeamnă „la redescoperirea rostului şi sensului vieţii şi la retrăirea autentică a Întrupării Fiului lui Dumnezeu, prin aşezarea Lui pe tronul inimii noastre și înveșnicirea iubirii față de El prin viața trăită bine și frumos”. Întâistătătorul eparhiei le-a urat ani mulți cu sănătate de la Dumnezeu celor prezenți, ascultătorilor, întregului neam românesc, dar și celor care poartă numele sărbătorii de astăzi.

În continuare, cei doi arhierei au rostit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească, Totodată, pentru a încununa bucuria acestei zile închinate venirii în lume a Mântuitorului, Grupul de copii „Trapezuntul” a interpretat colinde tradiționale românești. Vestitorii Nașterii Domnului au fost răsplătiți de cei doi ierarhi cu daruri.

Înainte de a se îndrepta spre casele lor, cei prezenți au fost binecuvântați de cei doi ierarhi, bucurându-se apoi de un mic dar oferit de obștea mănăstirii îndrumate duhovnicește de arhim. Serafim Grigoraș.

Ziua a fost încununată cu interpretarea colindului O, ce veste minunată! de către întreg soborul slujitor, cele două coruri și de către mulțimea de credincioși prezentă la prăznuirea liturgică a Nașterii după trup a lui Iisus Hristos, venită să se bucure de binecuvântarea arhierească, dar și să înalțe rugăciuni la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, grabnic ajutător și mare făcător de minuni.

Irina Ursachi