„Îndemnul ca fiecare să își deschidă inima pentru ca strălucirea luminii Învierii Sale să intre în sufletul și casa sa, într-o nesfârșită înviere lăuntrică, întru bucuria nemărginită a Învierii lui Hristos” a cunoscut ecou în sufletele celor care au primit în dar în Marea și slăvita zi a Învierii Domnului Iisus Hristos, „punctul culminant al lucrării Sale mântuitoare și dovada supremă a dumnezeirii Lui, eveniment surprins cu delicatețe în textele evanghelice”, gânduri luminoase din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, prin intermediul unui Decalog, devenit deja tradiție la ceas de sărbătoare.
Cu nemăsurată emoție și bucurie a fost sărbătorită în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților Învierea Domnului, cel mai important și cel mai așteptat praznic al creștinătății. În Duminica Sfintelor Paști, 20 aprilie 2025, la miezul nopții, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, au săvârșit Slujba Învierii, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Cei doi ierarhi ai eparhiei au oferit Lumina Sfântă credincioșilor prezenți, adresându-le apoi acestora salutul bucuriei: „Hristos a înviat!”.
Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă de la București de exarhii de zonă, arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, și arhim. Mihail Balan, stareț al Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, fiind întâmpinată sâmbătă seara pe Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava de o delegație a Arhiepiscopiei condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. S-au bucurat de primirea Sfintei Lumini clerici de la Centrul Eparhial, dar și reprezentanți ai Protopopiatelor Suceava I, Suceava II, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Fălticeni. De aici, Lumina din Biserica Sfântului Mormânt a fost trimisă în locașurile de cult din întreaga eparhie.
Sfânta Lumină a fost adusă apoi la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, unde Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre apropierea de Cel Ce este Lumina cea adevărată, de Hristos, ca vrednici purtători ai luminii.
După oficierea Slujbei Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, alături de soborul slujitor, au săvârșit Sfânta Liturghie pascală la altarul special amenajat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu, și de Grupul Psaltic al Catedralei Arhiepiscopale dirijat de arhid. Ilie Leonte, „Dimitrie Suceveanu”.
Arhimandritul Paraschiv Dabija, Vicar-Administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a dat citire cuvântului pastoral al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, intitulat „Înviere și Tradiție”, care poate fi lecturat și pe pagina Arhiepiscopiei. Au fost aduse în atenție aspecte legate de Adevărul Învierii Domnului – piatra de temelie a credinței în Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, fiind evocate totodată argumentele scripturistice referitoare la Învierea Domnului ce se regăsesc în Sfânta Tradiție, în gândirea Sfinților Părinți.
La finalul Sfintei Liturghii au fost binecuvântate coșurile cu ouă roșii, cozonac și pască aduse de credincioși.
În cea de-a patra strajă a dimineții, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calnic a mulțumit Preamilostivului Dumnezeu și tuturor celor care au împodobit lucrarea Bisericii prin prezență: sobor, cor și credincioși, pentru frumoasa noapte petrecută în rugăciune.
Bucuria acestei zile a fost încununată de binecuvântarea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetății Sucevei, prin închinarea la cinstitele sale moaște, aflate în această perioadă în paraclisul ansamblului monastic. Sfântul Ioan continuă să le fie aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le neîncetat sprijin și mângâiere.
Sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a continuat, după câteva ore de odihnă, cu slujba specială a Vecerniei de Paști, numită în popor și „A doua Înviere”, oficiată la ora 12:00 de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. În cadrul acesteia, pericopa evanghelică a fost citită în paisprezece limbi: română, greacă, latină, ebraică, slavonă, siriacă, rusă, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, ucraineană și swahili. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, precum și de clerici din cadrul Centrului Eparhial.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a adus în atenția celor prezenți zece gânduri cu prilejul acestui praznic luminos sub forma unui Decalog în cadrul căruia a surprins esența Învierii – ca temelie a întregii existențe umane, căci viața biruie moartea, iar omul este restaurat în Iisus Hristos, Biruitorul morții, al urii și al păcatului.
Ierarhul a anunțat și faptul că toți cei prezenți vor primi în dar câte un exemplar al pastoralei, iconițe cu reprezentarea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, realizate prin Sectorul Cultural la Tipografia „Vartolomeu Mazereanu” a Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și câte o mică pască din partea obștii așezământului monahal, îndrumată duhovnicește de arhim. Serafim Grigoraș.
Irina Ursachi