Momente de aleasă bucurie duhovnicească au marcat scrierea unei noi file în istoria Parohiei „Izvorul Tămăduirii” Deleni, Protopopiatul Suceava II, în Duminica a V-a după Rusalii. În ziua în care în bisericile ortodoxe este lecturat fragmentul Sfintei Evanghelii despre Minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei, 28 iulie 2024, credincioșii comunității așezate sub ocrotirea Maicii Domnului au primit binecuvântarea arhierească, participând la slujba de sfințire a bisericii parohiale, săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
La intrarea în localitate, potrivit obiceiului strămoșesc, ierarhul a fost întâmpinat de călăreți îmbrăcați în costume populare specifice locului și a urcat în caleașca străjuită de buciumași; la biserică a fost primit cu pâine și sare, copii ai parohiei oferindu-i flori. Preasfinția Sa a oficiat slujba de sfințire a locașului de cult, ca urmare a finalizării picturii bisericii și a amplelor lucrări de renovare și înfrumusețare desfășurate în ultimii ani.
Slujba de târnosire a sfântului locaș a început cu invocarea harului Preasfintei Treimi în fața ușilor închise ale bisericii, aceasta fiind mai apoi înconjurată de soborul slujitor, făcându-se trei opriri, la fiecare absidă, pentru a o binecuvânta prin stropire cu apă sfințită și prin însemnarea în chipul Sfintei Cruci cu Sfântul și Marele Mir. Preasfinția Sa a pecetluit apoi masa Sfântului Altar și a sfințit interiorul bisericii, binecuvântând pictura și catapeteasma.
Pe un podium special amenajat în imediata apropiere a locașului de cult, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi, din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, pr. Viorel Ilișoi, consilier economic, și pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial al Sectorului Media și Comunicare, protoiereii Protopopiatelor Suceava II, Suceava I și Rădăuți, pr. Minu Mititelu, pr. Ionel Doru Budeanu și respectiv pr. Ionel Constantin Maloș, alături de slujitori de la parohiile din vecinătate.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Grupul Psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a tâlcuit mesajul scripturistic al acestei zile referitor la vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei, amintind faptul că sufletul omului este mai important decât toate comorile lumii. Ierarhul a subliniat faptul că, în nemărginita Lui dragoste, Părintele Ceresc împlinește rugăciunile cele bune ale oamenilor fiindu-le aproape la fiecare pas. Totodată, cei prezenți au fost îndemnați să reflecteze asupra răspunsului și a recunoștinței pe care creștinul zilelor noastre ar trebui să o arate Creatorului.
„Întăriți-vă în credința aceasta, avem un Dumnezeu Căruia îi pasă de noi, care nu precupețește nimic pentru a ne face bine, pentru a aduce rezolvări de probleme. Un Dumnezeu care este cu noi, împreună cu noi, chivernisindu-ne viețile, povățuindu-ne viețile și așteptându-ne dincolo. Și închei întrebând: noi cum răspundem dragostei acesteia, față de această iubire nemărginită a lui Dumnezeu față de noi? Care e semnul recunoștinței mele? Mă ridic eu la această cinste pe care Dumnezeu mi-o acordă? Am eu măcar într-o parte, cât de cât rezonabilă, o atitudine față de Dumnezeu în același sens? Pot eu să jertfesc de dragul acestui Dumnezeu timp, efort, ceva material chiar? Pot eu de dragul lui Dumnezeu să mă las pe mine și să-L ascult mai mult pe El și să Îl bucur pe El? Dacă fac așa, înseamnă că Dumnezeu Se va bucura. Dacă nu voi proceda în felul acesta, și mâhnit fiind Dumnezeu, El nu va conteni a avea grijă de noi. Pentru că dragostea lui Dumnezeu nu este dependentă de dragostea noastră. El ne-a iubit pe noi și ne iubește pe noi înainte ca noi să-L iubim și pe când noi încă eram păcătoși. Căci aceasta înseamnă dragostea cea desăvârșită. Dumnezeu ne primește așa cum suntem, dar n-ar vrea să rămânem așa cum suntem. Să mergeți la casele dumneavoastră, vă rog, cu acest gând, mulțumind cerului, mulțumindu-i lui Dumnezeu că are grijă de noi, Dumnezeu Care ne spune de fiecare dată ești de preț în ochii mei, te cinstesc și te iubesc și aș da totul pentru tine. Tu cu ce Îmi răspunzi?”
La momentul Chinonicului, fiica satului Laura Olteanu, interpretă de muzică populară, alături de elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, a interpretat mai multe cântări religioase.
La final, părintele paroh le-a mulțumit ierarhului pentru prezență și împreuna-rugăciune și Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare. Gândul de mulțumire s-a îndreptat și către soborul slujitor, precum și către oficialitățile locale și credincioși. Părintele, alături de edilul localității, domnul Mircea Andrei Strugariu, i-a dăruit Preasfinției Sale o icoană cu Maica Domnului cu Pruncul.
În semn de apreciere pentru activitatea desfășurată în cei 18 ani de preoție, părintele paroh Florin Maloș a fost hirotesit iconom stavrofor. Preasfinția Sa a oferit, din partea chiriarhului locului, Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou”părintelui Bogdan Florea și unor vrednici ctitori ai sfântului locaș, primarului comunei Pârteștii de Jos, textul gramatei eparhiale fiind citit de către pr. consilier Ștefan Mihalcea. Între cei care au fost evidențiați cu prilejul acestei zile, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”, a fost și domnul Cristi Turculeț, operator imagine. Membru al echipei Sectorului Media și Comunicare al eparhiei și fiu al satului Deleni, în cei peste 11 ani de activitate în slujba Bisericii, prin devotamentul său profesional, acesta s-a implicat activ în mediatizarea activităților Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Potrivit actului de sfințire, piatra de temelie a bisericii așezate sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost sfințită în luna iulie a anului 1993, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților de la acea vreme. Lucrările de construcție au fost finalizate în anul 1997, iar la data de 1 ianuarie 1999 a fost înființată Parohia Deleni și numit paroh preotul Bogdan Florea. Slujba de sfințire a bisericii a fost săvârșită de către vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, înconjurat de un sobor de preoți, în anul mântuirii 2001, luna aprilie, ziua 29. După lucrări de construire și înfrumusețare, desfășurate sub păstorirea părintelui paroh Florin Maloș, prin jertfa și dăruirea credincioșilor din parohia Deleni, precum și a altor donatori, cu ajutorul Preasfintei Treimi a avut loc astăzi slujba de resfințire a bisericii cu hramul Izvorul Tămăduirii.
Potrivit tradiției, fiecare credincios va avea posibilitatea de a intra și de a se închina în Sfântul Altar până sâmbătă, 3 august, urmând ca următoarea zi să se săvârșească prima Sfântă Liturghie pe altarul nou pecetluit.