Au început manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Ziua cinstirii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou se apropie, iar la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava evenimentele sunt în plină desfășurare pentru ca pelerinii care sosesc în aceste zile să trăiască duhovnicește emoția întâlnirii mult așteptate cu cel care s-a făcut pildă de mărturisire a credinței în Mântuitorul Hristos.

Pomenit în data de 2 iunie, tânărul neguțător din Trapezunt ce s-a înveșnicit prin curajul său este sărbătorit prin tradiție și la data de 24 iunie, zi care aduce aminte de aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei cu peste șase veacuri în urmă.

În acest an, 2024, hramului Sfântului Ioan cel Nou i-au fost dedicate trei zile în care, la mănăstirea care adăpostește moaștele sale, se desfășoară numeroase manifestări religioase, culturale și artistice, menite să aducă bucurie și mângâiere în sufletele celor care vin să îl cinstească pe întâiul sfânt ocrotitor al Moldovei.

Ieri, o atenție deosebită a fost acordată împodobirii baldachinului în care va fi așezat în această perioadă neprețuitul odor al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Decoratori floriști din București și Suceava au pregătit și împletit cu măiestrie mii de flori, între care crini, trandafiri și crizanteme, podoabe care prin frumusețea lor aduc aminte de virtuțile prealese pe care le-a cultivat în scurta sa viață cel ce Bisericii s-a făcut întărire și credincioșilor laudă.

Manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” au început în această dimineață, 22 iunie 2024, cu săvârșirea slujbei Acatistului alcătuit în cinstea ocrotitorului. Au urmat scoaterea în procesiune din lăcașul de cult a raclei în care sunt păstrate moaștele Marelui Mucenic și așezarea acesteia pentru închinarea pelerinilor în baldachinul special pregătit, sub teii din curtea așezământului monahal, în fața clisiarniței pe care sunt ilustrate scene din timpul martiriului său.

La finalul procesiunii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, le-a vorbit celor prezenți despre întreita bucurie a acestor zile, prilejuită de sărbătorile care încununează în acest an hramul eparhiei. Ierarhul a subliniat importanța rugăciunii înălțate de cei rămași pentru sufletele celor care și-au început călătoria în veșnicie, în acest chip rămânând nedespărțiți, întrucât dragostea este mai puternică decât moartea, trecând dincolo de hotarele ei.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu facem început celei de-a doua prăznuiri din luna iunie a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul mănăstirii, ocrotitorul eparhiei noastre și ocrotitorul Moldovei, dar și al României și al lumii întregi pentru cei care îl cinstesc. Urmează trei zile pline, zile binecuvântate, care anul acesta coincid cu o perioadă liturgică și duhovnicească deosebită. Suntem astăzi în sâmbăta pomenirii tuturor celor adormiți, Moșii de vară, cum mai este ea numită în tradiția populară. Ne aducem aminte în duh de rugăciune de toți cei din neamurile noastre care au trecut la Domnul și îi simțim pe ei ca nefiind despărțiți de noi. Așa cum pe Sfântul Mare Mucenic Ioan nu-l considerăm drept cineva plecat dintre noi, drept o persoană departe de noi, tot așa suntem chemați să păstrăm și să întărim legătura dintre noi, cei care încă suntem pe acest pământ, în valea aceasta a plângerii, așa cum se mai spune, pe cei care sunt vii înaintea lui Dumnezeu, adormiți, cum îi numim noi, astfel încât între Biserica de aici, de pe pământ, Biserica luptătoare, și Biserica triumfătoare din cer, a sfinților și a celor bineplăcuți înaintea Domnului, să simțim acest duh de comuniune.”

Preasfinția Sa a vorbit și despre rolul pe care Duhul Sfânt ar trebui să-L aibă în viața fiecărui creștin, Sfântul Ioan fiind un exemplu în acest sens.

„Mâine este iarăși o zi binecuvântată, zi de praznic mare, ziua de Rusalii, ziua de pomenire a Pogorârii Duhului celui Sfânt. Și în acatistul care s-a citit în această dimineață și care aici, la Catedrala noastră Arhiepiscopală, se citește în fiecare zi, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, se spune în cel de-al doilea icos faptul că în Duhul Sfânt a putut Sfântul Ioan, negustorul din Trapezunt, să-L mărturisească pe Dumnezeu. Duhul Sfânt i-a descoperit adâncurile teologiei; prin puterea și prin ocrotirea Duhului Sfânt a putut Sfântul Ioan să suporte chinurile la care a fost supus. Învățăm și noi de aici că fără ajutorul lui Dumnezeu, fără Duhul cel Sfânt pe care să-L chemăm să ne înnoiască viețile, suntem slabi, suntem neputincioși în fața provocărilor acestei vieți. Pentru ca în cea de-a treia zi de sărbătoare, să spunem în acest interval, chiar ziua de pomenire a Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, ziua de pomenire a aducerii sfintelor sale moaște aici, în Cetatea Sucevei, după perioada de pribegie, să avem, pe lângă pomenirea Sfântului Mucenic Ioan, pe lângă pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, pe lângă pomenirea unui sfânt străromân, Sfântul Niceta de Remesiana, pe lângă și înainte de toate acestea, iarăși un mare praznic, Praznicului Preasfintei Treimi, pentru că el, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, a mărturisit cu gura, cu inima și cu viața pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, Treimea cea deoființă și nedespărțită.”

În final, Preasfinția sa a subliniat osteneala întregului Centru Eparhial și a obștii monahale, dimpreună cu autoritățile locale și voluntarii, care, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au pregătit toate cele de trebuință ca bucuria întâlnirii cu sfântul drag sufletului celor de pe aceste meleaguri, neîncetat mijlocitor înaintea Preasfintei Treimi, să fie deplină.

Evenimentele liturgice au continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, sub protia arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, alături de un sobor format din preoți și diaconi, între care clerici de la Centrul Eparhial Suceava, slujitori ai așezământului monahal și stareți ai unor mănăstiri bucovinene. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, dirijat de arhid. Paul Iușcă.

A urmat Parastasul pentru odihna sufletelor celor trecuți la cele veșnice, întrucât astăzi, 22 iunie, este zi de obștească pomenire în Biserica Ortodoxă Română, cunoscută și ca Sâmbăta morților sau Moșii de vară.

De la ora 18:00 va avea loc Procesiunea „Calea Sfinților”, când moaștele Sfântului Ioan cel Nou vor fi purtate de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava. La eveniment vor participa Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Începând cu ora 21:00, credincioșii sunt așteptați la slujba Privegherii în cinstea zilei de naștere a BIsericii creștine, Cincizecimea.

Duminică, 23 iunie, la Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de către chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, iar de la ora 18:00, în paraclisul mănăstirii va avea loc un concert de muzică bizantină în cadrul căruia sunt invitați Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, Corul maicilor Mănăstirii Cămârzani și pr. Alexandru Grigoraș, membru al Corului Academic Byzantion, protopop al Protopopiatului Sascut, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Programul liturgic va continua pe podiumul special amenajat în incinta ansamblului monastic cu slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ioan cel Nou, începând cu ora 21:00, și cu Sfânta Liturghie de noapte, în paraclisul Catedralei.

La sărbătoarea Sfintei Treimi, zi în care anul acesta sunt prăznuite liturgic și Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, 24 iunie 2024, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre, împreună cu un sobor preoți și diaconi.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi