Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, că a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu. (Luca 18,16)
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2024, la Biserica Pogorârea Sfântului Duh din localitatea Bivolărie, în cadrul Proiectului Eparhial Școala de duminică, au avut loc o seamă de activități recreative și educative pentru copiii și tinerii, membri ai Centrului de tineret Ecclesia.
Așa cum este potrivit oricărei activități de tineret, aceste ateliere s-au desfășurat pe grupe, care i-au inclus pe copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani, ce au confectionat globuri pentru brad din materiale naturale și pe copiii cu vârste cuprinse între 11-18 ani, care au pictat icoane pe sticlă.
Inițiativa cultural-catehetică a avut loc în Postul Nașterii Domnului, deoarece Taina Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos constituie temeiul fundamental al teologiei icoanei. În aceeași măsură, cinstirea sfintelor icoane dă mărturie despre adevărul de credință al Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Activitatea a fost inițiată de către preacucernicul părinte paroh Bogdan Durcă, iar copiii avut-o ca îndrumător în ceea ce privește pașii necesari pictării unei icoane pe sticlă, pe doamna profesor Viorica Andrișan.
Gazda activității, preacucernicul părinte paroh Bogdan Durcă ne-a transmis: În cadrul acestei activități frumoase desfășurate în parohia noastră, domnul Prof. Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial la Sectorul Catehizare, tineret și educatie pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul tinerilor și copiilor, cărora le-a vorbit despre importanța cinstirii sfintelor icoane și însemnătatea lor în viața creștinului.
De asemenea, domnul Consilier Eparhial Prof. Cristi-Gabriel Hurjui a subliniat faptul că pictarea unei icoane este o lucrare sfȃntă, în care omul conlucrează cu Dumnezeu prin intermediul rugăciunii. Copiii au înțeles că este foarte important ca iconarul să aibă sufletul cât mai curat și neprihănit precum sufletul copiilor și să cheme prin rugăciune ajutorul lui Dumnezeu atât la începutul cât și pe tot parcursul realizării unei icoane.
Modelul de icoană ales a fost cea cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul cel darnic al copiilor, iar pe parcursul a aproape patru ore de lucru, succedate de mici pauze, participanții și-au antrenat atât abilitățile artistice, cât și disciplina răbdării, concentrării și a ascultării. Copiii au putut observa semnificația lucrului în echipă, dar și-au putut antrena și spiritul de concurență, care mai de care întrecându-se să obțină chipuri de sfinți cât mai reușite.
Ca încununare a întregului efort, icoanele au fost sfințite la biserica parohială în zi de mare sărbătoare, de Ziua Națională a României, 1 decembrie 2024, spre a putea fi luate acasă de fiecare copil-pictor în parte și păstrate ca amintire peste ani. La finalul acestui atelier de la care au avut de învățat deopotrivă copiii, cât și adulții, fiecare s-a întors la casa lui cu inima mai plină de bucuria celor petrecute și de binecuvântarea revărsată de la sfinții noștri ocrotitori zugrăviți în icoane.