„Așteaptă cu negrăit dor venirea lui Iisus Hristos, ca Acesta să Se nască și în sufletul tău” – Duminica dinaintea Nașterii Domnului Iisus Hristos la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

„Pregătește Pruncului Iisus drept daruri aurul faptelor bune, smirna credinței și tămâia recunoștinței, mulțumindu-I pentru tot binele revărsat asupra noastră.” – a fost cel de-al zecelea îndemn adus în atenție la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Cu numai câteva zile înaintea luminosului Praznic al Nașterii lui Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, 22 decembrie 2024, chiriarhul eparhiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava și slujitori ai mănăstirii, între care starețul acesteia, arhim. Serafim Grigoraș. Slujba a fost săvârșită pe un podium special amenajat în imediata apropiere a bisericii monument „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”, nu înainte de închinarea la cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, odorul cel mai de preț al tezaurului Sucevei, așezat în această perioadă în paraclisul așezământului monahal.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost oferite de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu. La chinonic, un grup de femei din Straja a interpretat mai multe colinde tradiționale, îmbrăcate în frumosul port popular specific zonei.

În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. dr. Ciprian Gavra, de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Rădăuți. Sfinția sa a explicat înțelesul duhovnicesc al textului citit în această zi din Evanghelia după Sfântul Evanghelist Matei, care face referire la genealogia Mântuitorului Iisus Hristos. Sfinția sa a subliniat faptul că mai ales prin pocăință, rugăciune și smerenie creștinul zilelor noastre se poate pregăti pentru întâlnirea cu Fiul lui Dumnezeu, Unul Născut.

„Duminica aceasta are rolul de a ne pregăti duhovnicește pentru marele praznic al Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos din Fecioara Maria, care a venit pentru mântuirea, pentru ridicarea omului din păcat. Și astăzi cea mai bună pregătire a noastră pentru această întâlnire este pocăința. Așadar, să ne pregătim, căci vine Hristos în lume ca să o înnoiască, să o schimbe, vine în inimile noastre ca să se nască din nou, să ne ierte păcatele, vine să ne mântuiască sufletele, vine să liniștească mințile oamenilor, căci de acum nimeni nu mai poate trăi fără Dumnezeu.”

La împlinirea a 35 de ani de la evenimentele Revoluției Române din luna decembrie a anului 1989, a fost săvârșită astăzi la Catedrala Arhiepiscopală și o slujbă de pomenire pentru sufletele eroilor care s-au jertfit pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român. Astfel a fost adus un omagiu celor căzuți la Timișoara, Iași, București, dovadă a neuitării celor care și-au dat viața pentru țară.

Părintele arhiepiscop i-a mulțumit oaspetelui pentru predică și a amintit faptul că pe site-ul arhiepiscopiei poate fi lecturată exegeza la Duminica dinaintea Nașterii Domnului, intitulată „Obârșia Lui este dintru început, din zilele veșniciei”, text care subliniază faptul că, prin întruparea Fiului, Dumnezeu Tatăl le oferă tuturor celor care cred în El posibilitatea de a deveni fii ai Lui și de a dobândi Împărăția cerurilor.

Devenit deja tradiție, momentul în care întâistătătorul Eparhiei Sucevei și Rădăuților lecturează un decalog în cuprinsul căruia sintetizează învățăturile duminicilor de peste an i-a bucurat pe cei prezenți, aceștia primind cu inima deschisă mesajul care aduce în atenție taina nașterii întru feciorie de către Maica Domnului a Fiului Întrupat al lui Dumnezeu, Care a venit în lume ca să ne ridice din nou la dumnezeiasca slavă a negrăitei frumuseți a celor cerești.

Înainte de a binecuvânta mulțimea cu apă sfințită, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a invitat pe cei prezenți să fie împreună în rugăciune și la sărbătoarea Crăciunului, întrucât în ziua de 25 decembrie Sfânta Liturghie va fi săvârșită de cei doi ierarhi ai eparhiei.

Irina Ursachi