Arta sacră în creație și restaurare

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, organizează, în cadrul proiectului muzeal Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, prima ediție a expoziției ARTA SACRĂ ÎN CREAȚIE ȘI RESTAURARE.

În foaierul principal al muzeului, în perioada iulie-septembrie 2024 vor fi expuse icoane, miniaturi, lucrări de grafică, tehnici de șevalet, icoane si cărți vechi restaurate realizate de studenți, absolvenți și cadre didactice de la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul „Universității Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Beneficiari ai darului Întrupării lui Iisus Hristos, încă din perioada antică, creștinii au păstrat cu grijă semnele simbolice și iconice care au apărut odată cu misiunea Mântuitorului pe Pământ. Regula perpetuării materiale și răspândirii geografice a icoanei lui Hristos Dumnezeu și om a făcut și face parte din organismul viu al Bisericii Creștine. Roadele celor treizeci de ani de istorie ai Secției de Artă Sacră de la facultatea ieșeană sunt o dovadă a vivacității Bisericii Ortodoxe contemporane, absolvenții acestei facultăți susținând astăzi efortul pentru întemeierea de programe iconografice în bisericile nou construite ale României sau pot fi întâlniți ca membri respectați ai laboratoarelor și șantierelor de restaurare din țară și din străinătate.

Organizată ca un concurs de dosare, admiterea la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași oferă tinerilor talentați oportunitatea de ajunge pictori, profesori de educație plastică și restauratori opere de artă.

Turiștii și pelerinii ce vor ajunge anul acesta în Bucovina au ocazia să se convingă de valoarea studenților și absolvenților facultății ieșene vizitând expoziția de la Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, Str. Republicii nr. 5. Vernisajul va avea loc în data de 9 iulie 2024, ora 14.00, și va constitui un prilej pentru tinerii din județele Suceava și Bistrița-Năsăud de a se întâlni cu profesori și studenți de la secția de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.