Arhimandritul Iosif Onică, noul stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei

În cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din data de 13 februarie 2025, părintele arhimandrit Iosif Onică a fost numit stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei.

În urma alegerii părintelui arhimandrit Nectarie Clinci, fostul stareț al mănăstirii, ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, s-a desfășurat procedura prevăzută de Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române (art. 78, alin. 2) pentru alegerea unui nou stareț la mănăstirile cu o obște numeroasă: „Starețul și egumenul se numesc direct de Chiriarh dintre călugării cei mai vrednici, cu o frumoasă viețuire în mănăstire, cu intensă activitate duhovnicească, cu studii teologice sau, în mănăstirile cu obște mai mare, dintre primii trei candidați desemnați de sobor, în baza calităților enumerate mai înainte […]”; aceeași procedură este prevăzută și de Articolul 33 din Regulamentul pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor.

Astfel, luni, 10 februarie 2025, în prima etapă prevăzută de procedură, viețuitorii din obștea mănăstirii și-au exprimat opțiunea pentru unul dintre părinții eligibili – cei cu studii în teologie și cu o viețuire monahală îndelungată și rodnică. Apoi a urmat a doua parte a procedurii: alegerea, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de joi, 13 februarie 2025, a unuia dintre cei trei părinți care au întrunit cele mai multe voturi. Ca urmare, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, l-a numit pe părintele arhimandrit Iosif Onică, actualul econom, în slujirea de stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei. Instalarea sa în această treaptă va avea loc duminică, 23 februarie 2025, la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

*

Părintele Iosif Onică s-a născut în data de 9 decembrie 1967, în comuna Marcea, județul Vâlcea. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul, pe atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a intrat în viața monahală la Mănăstirea Cămârzani în anul 2000.

Pe 8 aprilie 2004 a fost închinoviat la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde a și primit tunderea în monahism, în data de 18 decembrie 2005. Șase ani mai târziu, în aceeași zi, a fost hirotonit întru ierodiacon de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar în ziua de 6 mai 2016 a fost hirotonit întru ieromonah de către Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

A fost hirotesit protosinghel și duhovnic pe 9 noiembrie 2020  de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar la praznicul Adormirii Maicii Domnului din anul 2023, la Mănăstirea Putna, a fost hirotesit arhimandrit de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

În anul 2015 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, secția Teologie Pastorală, iar în 2017 a absolvit studiile de masterat, programul de studii Teologie Istorică, la aceeași facultate.

În perioada 2000–2010, părintele Iosif Onică a trecut prin diferite ascultări la Mănăstirile Cămârzani și Sihăstria Putnei. Din 2010 până în 2021 a îndeplinit ascultarea de ajutor de econom la Mănăstirea Sihăstria Putnei, iar din 2021 până în prezent a fost econom al aceleiași mănăstiri.

În cei 25 de ani de viețuire monahală, părintele Arhim. Iosif Onică s-a implicat cu multă râvnă în lucrările de edificare și înnoire a Mănăstirilor Cămârzani și Sihăstria Putnei.