Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a organizat sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoțească

dsc09980

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Centrul Eparhial Suceava, prin sectoarele Educațional – Teologic și Sectorul Administrativ – Bisericesc, a organizat sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoțească, în vederea candidării pentru ocuparea, prin concurs, a unui post clerical vacant.

Examenul a fost organizat în perioada 29 martie – 5 aprilie 2021, fiind adresat tuturor fiilor duhovnicești ai eparhiei care sunt licenţiați în teologie, specializarea teologie ortodoxă, și care au îndeplinit condițiile canonice, statutare și regulamentare bisericești în vederea înscrierii la acest concurs și, implicit, a hirotoniei.

Conform programului, în perioada 08-19 februarie au fost depuse dosarele de înscriere de către candidați. În intervalul 19-29 martie a avut loc verificarea și validarea dosarelor, iar între 29 martie – 2 aprilie s-au desfășurat cele două probe (scrisă și orală) ale concursului, pentru ca pe data de 05 aprilie să fie afișate rezultatele finale.

Candidații au fost examinați la Centrul Eparhial Suceava de o comisie prezidată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Pentru rezolvarea subiectelor de la proba scrisă, candidații au avut la dispoziție 3 ore, iar notarea s-a făcut de către comisia de examinare pe baza baremului de notare, afișat la ieșirea de la această probă. Referitor la proba orală, aceasta s-a desfășurat în baza unei programări individuale a celor ce au fost declarați admiși la prima probă. Au fost declarați admiși candidații care au obținut minim nota 6.00 la fiecare probă (scrisă și orală) și media examenului de capacitate minim 7.00.

Candidații s-au arătat mulțumiți de organizarea examenului și de subiectele primite. Redăm, în cele ce urmează, câteva păreri ale participanților la concurs:

Examenul de capacitate preoțească, sesiunea martie 2021, a fost un examen foarte bine organizat, riguros, și s-a desfășurat conform tuturor normelor cuprinse in statutul Bisericii Ortodoxe Române. Mulțumim din suflet tuturor părinților organizatori și părinților din comisie pentru atenția, bunătatea și încurajările cu care ne-au întâmpinat! – dl. Mihail-Teodor Brăescu

Examenul de capacitate preoțească este pentru orice teolog ultimul pas înainte de hirotonie, ultimul hop, cea din urmă vamă, ultima încercare a credinței și seriozității lui. Și dacă este ultima și este atât de importantă, are nevoie de seriozitate și pregătire. Parcurgerea materialelor bibliografice a fost pentru mine prilej de cizelare și de problematizare. Am luat aminte la examenul de conștiință pe care ni-l propune Mitropolitul Antonie Plămădeală înainte de a porni pe drumul acesta spinos. Spinos pentru că preoția va cere o solicitare completă a energiei mele sufletești pentru lucrarea de jertfă a Bisericii luptătoare, dar și încă o școală la care trebuie să iau note bune. Vă mulțumesc pentru seriozitatea care a caracterizat acest examen și pentru corectitudinea examinatorilor! – dl. Vasile-Constantin Orobeți

Examenul a fost organizat impecabil, transparent și foarte corect. Mulțumesc tuturor celor implicați și felicitări părinților pentru organizare. Cât despre cei care nu au reușit, ne vom revedea la următoarea sesiune… Sus inima și zile binecuvântate! – dl. Constantin Căpiță

Examenul de capacitate din această sesiune m-a încurajat să îmi depășesc limitele! Subiectele au fost gândite și alcătuite cu cea mai mare seriozitate, asumare și responsabilitate pentru testarea cunoștințelor teologice asimilate din tematica examenului, cât și a cunoștințelor de cultură generală teologică. Profesionalismul în organizare nu lasă loc de interpretări, discuțiile de la evaluarea orală m-au făcut sa mă simt într-o relație de colegialitate cu părinții evaluatori, ca la o masă rotundă. Acest lucru nu face altceva decât să mă responsabilizeze și să îmi dea încredere! – dl. Gabriel-Ionuț Lupașcu

Diaconul Ionuț Isopescu, director învățământ preuniversitar și secretarul comisiei de organizare a examenului, a afirmat următoarele: În ultima perioadă am avut prilejul de a mă implica în organizarea sesiunii de primăvară a examenului de capacitate preoțească. A fost o experiență în urma căreia constat, cu bucurie, că lucrul bine făcut îți aduce tihnă sufletească. Spun „bine făcut” având în vedere feedback-urile primite de la candidați, care au apreciat în mod deosebit transparența, seriozitatea, alegerea responsabilă a subiectelor și profesionalismul în cele mai mici detalii. Mulțumim, pe această cale, Înaltpreasfințitului nostru Părinte Calinic, pentru votul de încredere acordat, precum și Preasfințitului Părinte Damaschin, pentru directa și neobosita implicare în buna desfășurare a examenului. Mulțumim, de asemenea, și candidaților, pentru curajul și timpul dedicat acestui demers.

Examenul de capacitate preoţească organizat de Centrul Eparhial Suceava, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, are ca obiectiv principal cercetarea chemării pentru preoţie şi evaluarea cunoştinţelor viitorilor slujitori ai altarelor, dobândite în instituţiile de învățământ teologic, pentru a fi utilizate practic în viaţa pastorală, potrivit cerinţelor vremii.

Conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (nr. 7764/10 iulie 2013), valabilitatea examenului de capacitate preoțească pentru candidații care au obținut media peste nota 8 este de un an; pentru cei ce au obținut media peste nota 9, valabilitatea este de doi ani.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuțior