În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților se desfășoară zilele acestea, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, adunarea generală a membrilor Federației Filantropia. Reprezentații celor 24 de asociații și fundații care lucrează în domeniul social în eparhiile Patriarhiei Române s-au întâlnit luni, 27 mai 2024, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, pentru o sesiune de lucrări privind activitățile din anul precedent, precum și din anul curent.
După ce în prima parte a zilei Consiliul Director a stabilit programul detaliat al acestor zile, precum și problemele ce vor fi abordate în cadrul întâlnirilor, evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în biserica mare cu hramul Izvorul Tămăduirii. Din soborul slujitor care a adus mulțumire Preamilostivului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate în activitatea social-filantropică desfășurată în ultimul an au făcut parte reprezentanți ai structurilor sociale din Biserica noastră, între care Pr. Ciprian Ioniță, consilier patriarhal și președintele Federației Filantropia a Patriarhiei Române.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin le-a adresat tuturor celor prezenți un mesaj de bun venit și a transmis acestora gândul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Totodată, Preasfinția Sa a înmânat din partea chiriarhului Crucea Bucovinei, cea mai înaltă distincție a eparhiei noastre, părintelui consilier patriarhal, iar Federației Filantropia i-a fost acordat Ordinul Mitropolitul Anastasie Crimca, întrucât a „urmat exemplul Mitropolitului Anastasie Crimca, cărturar distins și om de cultură polivalent, creator și inovator în arta ecleziastică, jertfelnic lucrător în mijlocul societății moldave ca laic, dar și ca ierarh, milostiv și sensibil față de cei în suferință, de numele căruia se leagă construirea primului spital public din țară, la Suceava, în anul 1619”.
Seara a continuat în sala de protocol a așezământului monahal cu o prelegere susținută de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, în care ierarhul le-a vorbit celor prezenți, pornind de la mesajul evanghelic al Duminicii a IV-a, al vindecării slăbănogului de la Vitezda, despre faptul că nu întotdeauna numărul sau cantitatea denotă eficiența și calitatea misiunii sociale. Actul filantropic trebuie să izvorască dintr-o conștiință a iubirii aproapelui, după modelul Primului și Adevăratului Filantrop, deoarece tot ceea ce facem noi trebuie împlinit de dragul Lui, al Samarineanului, noi fiind aici doar „mâinile Lui întinse spre cel nevoiaș”. Nu în ultimul rând, Preasfinția Sa a subliniat faptul că lucrarea filantropică trebuie să se desfășoare discret, cu accent pe fapta cea bună și mai puțin pe săvârșitorul acesteia.
Lucrările întâlnirii au continuat astăzi, 28 mai 2024, în sala de conferințe a aceluiași așezământ monahal, unde, sub președinția părintelui Ciprian Ioniță, după rugăciunea de început, a fost ales și votat noul Consiliu Director. Ulterior, pe ordinea de zi au fost prezentate activitățile din anul 2023, strategia organizației, dar și stadiul de implementare al proiectelor la nivel central și organizațional. Totodată, membrii prezenți au dezbătut și aprobat codul etic al Federației Filantropia, au propus organizarea unor cursuri de formare profesională pentru angajații din cadrul ONG-urilor membre și au stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc la finalul acestui an la Chișinău, Republica Moldova.
La finalul ședinței, părintele consilier patriarhal a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântarea arhierească și sprijinul consistent în organizarea evenimentului, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, pentru slujire și cuvântul duhovnicesc, Preacuviosului Arhimandrit Iustin Tănase, consilier eparhial pentru coordonarea activității, precum și Preacuviosului Arhimandrit Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, care împreună cu obștea monahală au fost gazde deosebite.
În ultima zi a evenimentului, oaspeții vor vizita câteva obiective din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, precum Mănăstirea Putna, Așezământul de copii Sfântul Leontie din Rădăuți, Centrul social de noapte pentru persoane fără adăpost al Parohiei Sfânta Vineri din Municipiul Suceava, Sediul Serviciului de Îngrijiri la Domiciliu al Fundației Anastasie Crimca, pentru ca în final să ajungă la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, unde se vor închina la racla cu cinstitele moaște ale marelui mucenic făcător de minuni.