Ajunul sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoștinței; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor de la Stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui dreptății, și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul Cel de sus, Doamne, Slavă Ție!

Ajunul marelui praznic al Nașterii Domnului a fost sărbătorit cu multă bucurie la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Și în acest an, potrivit tradiției, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a primit vestea Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos prin icoana care înfățișează smerita venire în lume a Fiului lui Dumnezeu.

Astăzi, 24 decembrie 2024, la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei din Ajunul Crăciunului, răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale. La momentul Chinonicului, psalții au susținut un recital deosebit de colinde românești, aproape de racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător.

La finalul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare, Preasfinția Sa, alături de clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, împreună cu un sobor de slujitori ai mănăstirii, condus de starețul arhim. Serafim Grigoraș, a mers în procesiune cu icoana „Nașterii Domnului” la Reședința Arhiepiscopală, unde a fost întâmpinat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic. Aici a fost oficiat un Polihroniu, chiriarhul locului binecuvântându-i pe binevestitorii venirii în lume a Mântuitorului, nu înainte de a se închina la icoana praznicului, despre care Întâistătătorul Eparhiei Sucevei și Rădăuților explică: „Pruncul, înfășat în scutece albe, este culcat în ieslea necuvântătoarelor din peșteră, care îl încălzesc cu suflarea lor. (…) Îngerii sunt semn al prezenței divine, iar magii – de origini, rase și vârste diferite, purtând asupra lor daruri felurite: aur, smirnă și tămâie – simbolizează universalitatea mântuirii aduse de Prunc. Steaua călăuzitoare revarsă asupra scenei întreite raze, semn văzut al prezenței Preasfintei Treimi. Iosif, gârbovit sub povara îndoielii, stă retras într-un colț și cugetă la taina care se consumă sub privirile lui, știind că taina nu suferă ispitire; în colțul celălalt, păstorii și, prin ei, poporul ales. Scena înfăţişând îmbăierea Pruncului şi pe moaşele prezente la eveniment, Zelomi şi Salomeea – numele lor fiind preluate din apocrife –, arată că Pruncul nu se deosebeşte cu nimic de oricare alt prunc. Iisus intră în lumea pe care a creat-o asumându-şi firea omenească în adevărata ei integritate.”

În volumul „Maica Domnului în lumina Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții”, apărut la Editura Crimca, Părintele Arhiepiscop tâlcuiește întreg simbolismul icoanei praznicului „Nașterii Domnului”, care își are izvorul în Evanghelia de la Luca și în scrierile apocrife, iar cea pentru închinarea magilor, în Evanghelia de la Matei. „Betleemul anticipează Ierusalimul. Crăciunul anticipează Paștile. Peștera – altar de jertfă, mormânt, grotă și infern – este luminată de prezența Pruncului, înfășat în scutece ca în niște giulgiuri de îngropare, peceți ale morții întru Înviere. Îngerii anticipează pe îngerii din dimineața Învierii, iar darurile magilor simbolizează aromatele cu care a fost îmbălsămat trupul lui Hristos. În adâncul întunericului, Dumnezeu Se întâlnește cu omul izgonit din Rai. Este împlinirea profeției: „Căci iată întunericul acoperă pământul, și bezna, popoarele; iar peste tine răsare Domnul și slava Lui strălucește peste tine” (Isaia 60, 2).”

Soborul, condus de arhim. Serafim Grigoraș, a vestit apoi Nașterea Mântuitorului și prin glas de colindă la Casa Episcop Dositei Herescu, reședința obștii monahale, unde au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și de arhim. Paraschiv Dabija.

Mâine, 25 decembrie 2024, în ziua Slăvitului Praznic al Nașterii Domnului, cei doi ierarhi ai Eparhiei Sucevei și Rădăuților vor săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, pe un podium special amenajat în incinta așezământului monahal.

Irina Ursachi