Aducere aminte de domnii ziditori de țară în Cetatea de Scaun a Sucevei

În cele trei zile dedicate în acest an de Catedrala Arhiepiscopală din Suceava sărbătorii Marelui Mucenic Ioan cel Nou, sfânt trapezuntin ce și-a găsit sfârșitul pentru credința în Hristos la Cetatea Albă, în jurul anului 1330, nu au fost dați uitării cei care nu mai sunt, înaintașii poporului nostru, creștini vrednici trecuți la Domnul care și-au apărat cu prețul vieții credința, valorile și tradițiile.

În după amiaza zilei de 24 iunie 2024, în Cetatea de Scaun, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, alături de Muzeul Național al Bucovinei, a organizat, ca în fiecare an din ultima perioadă, „Pomenirea Domnilor Moldovei”, eveniment în cadrul hramului orașului Suceava. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care îi amintim pe pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului Cultural, și cei cinci protopopi ai eparhiei, reprezentanți ai Protopopiatelor Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni.

La ceas de sărbătoare și de aducere aminte a celor care au luptat pentru apărarea demnității și unității neamului nostru, răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei, dirijată de protoiereul Ionel Doru Budeanu.

La sfârșitul slujbei de pomenire, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestui eveniment și a amintit cât de importantă este cunoașterea istoriei pentru conturarea viitorului fiecărui popor.

„Nu se putea ca ziua de astăzi atât de importantă pentru Suceava să nu aibă în cea de-a doua parte a ei și această slujbă de pomenire pentru voievozii Țării Moldovei. Este un eveniment care are deja o tradiție și dăm slavă lui Dumnezeu că se poate duce mai departe și mulțumim pentru această colaborare. Inițiativa a venit din partea Consiliului Județean și a Muzeului de Istorie, iar noi, Biserica, ne-am arătat receptivi și dorim să ducem pe mai departe această tradiție, pentru că așa cum se știe și se spune des, cine își uită rădăcinile și trecutul nu va aprecia nici prezentul și nici nu va putea să-și lucreze viitorul.”

A urmat oferirea unei distincții de vrednicie din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Ordinul „Crucea Bucovinei”, colonelului în retragere Ioan Acatincăi – președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din județul Suceava. Distincția eparhială a fost înmânată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, textul gramatei fiind citit de pr. consilier Constantin Cipran Blaga.

La eveniment au participat clerici de la Centrul Eparhial Suceava, monahi și monahii de la mănăstirile bucovinene, reprezentanți ai oficialităților locale, dintre care îi amintim pe domnul Alexandru Moldovan, Prefectul Județului Suceava, domnul Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, și gazda acestui eveniment, domnul Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, dar și suceveni ori turiști aflați în vizită la Cetatea lui Ștefan.

În cuvântul său, părintele consilier Constantin Ciprian Blaga a subliniat importanța evocării personalităților marcante pentru istoria neamului nostru, precum cea a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt în aceste zile de sărbătoare pentru Suceava.

„Iată-ne ajunși la finalul periplului, la finalul manifestărilor prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava sau, cum am spune în limbaj bisericesc, iată-ne ajunși la otpustul prăznuirii liturgice a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, din anul mântuirii 2024. Și cum era mai potrivit să încheiem dacă nu prin intermediul unei slujbe, a unui moment de rugăciune. Și nu orice slujbă, nu orice rânduială liturgică, ci printr-o slujbă de pomenire a celor care fizic nu mai sunt printre noi, dar care și-au dat viața pentru noi și pentru binele sau bunăstarea noastră. Personal consider că sunt de prisos cuvintele în astfel de situații. În fața înaintașilor noștri și a realizărilor lor nu putem decât să ne plecăm. Ne-au făcut și ne fac cinste. Vitejia lor este pretutindeni cunoscută; de aceea, putem spune împreună cu psalmistul că în tot pământul a ieșit vestirea lor și la marginile lumii cuvintele lor. Suntem în Cetatea Marelui Ștefan, a Sfântului și Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare. În urmă cu 520 de ani, în preajma acestei date, poporul plângea în hohote; plângeau dealul, valea și pădurile bătrâne. De ce? Pentru că marele voievod era condus pe ultimul drum. Mergea la ceruri pentru a mijloci de acolo, din Împărăția lui Dumnezeu, pentru supușii săi și pentru urmașii urmașilor lui. De acolo, de sus, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare se roagă pentru noi înaintea Tronului Preasfintei Treimi și veghează alături de ceilalți voievozi vrednici acest ținut binecuvântat al Bucovinei. De aceea, să încercăm să păstrăm vie această conștiință și să dăm tuturor de veste, jos, în vale, sus pe creste, că Ștefan Vodă al Moldovei, Ștefan Vodă mai trăiește în fiecare inimă de român.”

Președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, a vorbit apoi despre legătura dintre România, Ucraina și Republica Moldova, dar și despre extinderea programului ștefanian în aceste zone în care se află ctitorii ale Sfântului Ștefan cel Mare.

„Noi continuăm acțiunile din programul ștefanian pentru că e prea puțin cât vorbim despre ctitoriile ștefaniene. Și n-am reușit încă să trecem Prutul să ajungem mai des și la Hotin pentru a pune în valoare ctitoriile ștefaniene. Iar pe 2 iulie, așa cum ne-am obișnuit de acum, organizăm pelerinajul pe jos spre Mănăstirea Putna, unde sunt convins că ne vom întâlni mulți și de această dată, spre mormântul Marelui Voievod făcător de pace, apărător al creștinătății, al unui model care ne călăuzește în fiecare zi, pe fiecare dintre noi. Mulțumesc încă o dată Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, pentru toate gândurile bune, dumneavoastră, preoților, și să ne țină Dumnezeu sănătoși să putem să pomenim de fiecare dată pe cei care au făcut ceva pentru această țară. Dumnezeu să-i ierte pe înaintașii noștri!”

Au mai luat cuvântul domnul Alexandru Moldovan, prefectul Județului Suceava, și domnul Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei.

La finalul slujbei de pomenire a celor 101 domni care și-au pus amprenta asupra istoriei țării noastre, Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Damaschin a transmis, din partea chiriarhului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, gândul de prețuire și de binecuvântare pentru toți cei ce poartă numele de Ioan, exprimându-și dorința ca toți să simțim purtarea de grijă și ocrotirea celui ce este mijlocitor al Sucevei înaintea lui Dumnezeu de peste șase veacuri.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi

Foto credit: Mihai Grosu