A treia ediție a cursului de formare pentru tinerii clerici din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a încheiat

În săptămâna 28 octombrie – 1 noiembrie 2024, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-a desfășurat a treia ediție a cursurilor de formare pentru tinerii preoți ai eparhiei, gazda evenimentului fiind Mănăstirea Sihăstria Râșcăi. Acest program de formare, inițiat de Sectorul Educațional-Teologic al eparhiei prin Centrul de Formare Continuă și Specializare, al cărui director este arhid. Marius-Gabriel Filip, a fost conceput „în mod special pentru a veni în sprijinul preoților recent hirotoniți”, prilejuind nu doar reactualizarea și așezarea în dimensiune pastoral-misionară și liturgică a informațiilor asimilate în timpul anilor de studiu, ci și experiențe concrete în cadrul atelierelor și seminariilor, pentru a consolida componenta practică a vocației în slujirea preoțească. Prin parcurgerea sesiunilor de formare, cei 22 de participanți au acumulat „un bagaj de resurse motivant și formator”, pentru „o traiectorie verificată în ceea ce privește misiunea pastorală”.

Tematica subiectelor abordate în această săptămână a fost variată, pentru a acoperi cât mai multe dintre aspectele lucrării preoțești în parohie și a veni astfel în întâmpinarea celor mai recent primitori ai Tainei Hirotoniei: Considerații biblice despre rugăciune, Slujind Împăratului cerurilor – echilibru și interiorizare în misterul sublim al Sfintei Liturghii (strană și altar vs strană și credincioși în cântarea liturgică), Elemente de estetică liturgică – Proscomidie demonstrativăCombaterea sectarismuluiAdministrație parohialăAplicarea vechilor canoane în contemporaneitatePedagogia împrietenirii cu HristosPreotul – între vocație și familie,  Cuvinte din CuvântÎndemnuri patristice pentru probleme actualeCurs de prim ajutor.

Lista invitaților a reflectat preocuparea organizatorilor de a adăuga plus-valoare programului de formare: pr. prof. univ. dr. Petre Semen, profesor emerit al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, pr. prof. univ. dr. Mihai Vizitiu, profesor emerit al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. Dimitrie Horga, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prof. Daniela Luminița Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, și dr. Adriana Mihalaș, secretar general al Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din București.

Întrucât latura duhovnicească are o relevanță covârșitoare, programul zilnic a debutat cu oficierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, săvârșite în biserica mare a mănăstirii, cu hramul „Sfântul Ioan de la Râșca și Secu”, o bijuterie arhitecturală înveșmântată în frescă în interior și la exterior. Miercuri, 30 octombrie 2024, în mijlocul celor prezenți a poposit pentru împreună-slujire Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Participanții au avut astfel prilejul de a săvârși cea mai importantă slujbă a cultului divin ortodox în sobor, inclusiv cu ierarh, familiarizându-se astfel cu rânduiala deosebită ce se impune în astfel de situații.

Prezent la cea de-a cincea ediție a Întâlnirii anuale a preoților responsabili cu catehizarea parohială, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, Catedra de Drept canonic și Administrație bisericească, a venit și în mijlocul clericilor cu o vechime mică în slujire, pentru a le prezenta modalități de aplicare a vechilor canoane în contextul dinamic și provocator al societății contemporane. Pentru a sintetiza cele discutate în cadrul sesiunii de formare, părintele invitat a declarat: „Am discutat împreună cu părinții tineri din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților despre valoarea actuală a sfintelor canoane, despre cum putem oare să trăim conținutul acestor vechi canoane într-o vreme care este cu totul nouă, cu provocări și perspective care n-au mai fost de multe veacuri, atât de acide și de împotriva curentului bisericesc sau a vieții bisericești. Am încercat să înțelegem de ce aceste sfinte canoane, ca experiențe de viață bisericească, își păstrează actualitatea, în primul rând, pentru că Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Galateni (6, 15) spune: Nici tăierea împrejur nu este ceva, nici netăierea împrejur, ci făptura cea nouă; sau credința lucrătoare prin iubire. Spre zidirea omului celui nou este de fapt canonul Bisericii, este această credință lucrătoare prin iubire. Și dacă noi luăm toate sfintele canoane ca fiind expresia acestei credințe lucrătoare prin iubire, înțelegem că ele pot să fie actuale și de ce Biserica se hrănește din această tradiție canonică, într-un mod care nu este devalorizat de vremurile noastre, ci, dimpotrivă este de actualitate majoră.”

Doamna prof. Daniela Luminița Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, a subliniat rolul preotului de liant al comunității, reprezentată de credincioși de toate vârstele, dar și de mijlocitor între ei și Dumnezeu, ceea ce impune desfășurarea de activități în afara programului liturgic, atât în spațiul eclesial, cum ar fi catehezele ori activitățile cu caracter explicativ privind cultul divin, cât și în afara acestuia, într-un cadru mai puțin formal. Domnia sa a punctat că cei mai mici parohieni ar trebui să se bucure de o atenție sporită din partea slujitorului lui Dumnezeu: „Au fost sesiuni în care am încercat să operaționalizăm împrietenirea copiilor cu Hristos, sesiuni în care am încercat să experimentăm, pentru că a fost învățare colaborativă, despre valențele informative, cele formative și cele transformative ale activităților cu copiii și tinerii. E un lucru știut, și anume că bisericile sunt școlile de aplicație ale orei de religie și ce noi ne-am propus în aceste sesiuni a fost să devenim și mai conștienți și mai activi în a le oferi copiilor noi și noi contexte de a se împrieteni cu Mântuitorul Hristos, de a experimenta bucuria de a fi mici mărturisitori. Activitățile au fost diverse, iar implicarea cursanților, îmbucurătoare. Cred că există suficient temei încât să spunem că Biserica Bucovinei e pe mâini bune.”

Un subiect foarte important și de mare actualitate, sensibil prin dilematica pe care o presupune, Preotul – între vocație și familie, a constituit subiectul prelegerii pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, întrucât activitatea preotului de conducere duhovnicească a enoriașilor săi trebuie să înceapă întotdeauna cu cei care sunt cel mai aproape de el, cu soția și copiii săi, familia preotului fiind cartea sa de vizită în parohie.

„Mă bucură nespus să particip la acest proiect lăudabil al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și mulțumesc Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Calinic că m-a inclus și pe mine în acest proiect. Mă bucură ideea în sine de formare continuă, mai ales a tinerilor preoți, și mă bucur deoarece noi, cei mai vârstnici, cu experiența unei vieți întregi aproape de slujire, după putință, la altarul Domnului și, în egală măsură, dublată de calitatea noastră de profesori, venim și dăm mărturie despre experiența noastră tinerilor preoți. Dialogul acesta este poate cel mai fructuos posibil, pentru că este o împărtășire de la inimă la inimă, de la suflet la suflet, de la condiție preoțească la condiție preoțească. Și oricâte am învățat noi din cărți și din școală, cea mai temeinică și mai adâncă învățătură este din experiența vieții înseși. (…) Mă bucură tema care mi-a fost într-un fel repartizată sau atribuită, și anume preotul între vocația sa preoțească și familie. Răsăritul ortodox, după cum știm, a optat pentru căsătoria preoților, în timp ce Apusul a optat pentru celibatul preoților. Desigur, s-a dovedit în istorie că opțiunea răsăriteană s-a dovedit foarte potrivită, pentru că au fost depășite slăbiciunile și neputințele invocate la început, numai că familia preotului presupune un plus de angajament al preotului, mai ales al preotului tânăr; iată, pe lângă condiția sa de preot și slujitor, care solicită multă dedicație și multă consacrare, mai este condiția lui de bărbat al unei femei, de soț, și mai e și condiția lui de tată al unor copii și de cap al unei familii. Lucrurile, însă, dacă sunt abordate cu suflet bun, cu nădejde în Bunul Dumnezeu, rodesc foarte frumos, pentru că în condițiile acestea familia preotului poate fi și un imbold, un model, un îndemn foarte frumos pentru familiile celorlalți din jur, mai ales într-o epocă precum a noastră.”

La finalul celei de-a treia ediții a cursului de formare pentru tinerii clerici din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, arhidiaconul Marius Gabriel Filip, inițiatorul și organizatorul acestui eveniment a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru arhiereasca binecuvântare și purtare de grijă, părintelui arhimandrit Mihail Balan, starețul Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, și întregii obști pentru deschiderea de a găzdui această manifestare, dar și pentru dragostea și disponibilitatea deosebită arătată în aceste zile, și tuturor celor implicați în organizare. Gândul de recunoștință s-a îndreptat apoi către oaspeții care au onorat cu prezența și au împărtășit din vasta lor experiență, semănând semințele cele bune ale cunoașteri în pământul bun al celui care dorește să slujească lui Dumnezeu și comunității cu toată inima, cu toată priceperea și cu toată puterea sa. Nu în ultimul rând, a mulțumit participanților, care au demonstrat preocupare pentru propria formare și pentru îmbunătățirea calității activității lor.

„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru experiența formativă din această săptămână. Am simțit bucurie, am simțit unitate, dar mai ales determinare și dorință de perfecționare, de creștere și de hrănire a vocației preoțești, toate acestea izvorâte din întâlnirile pe care tinerii preoți le-au avut cu oameni trimiși aici de Dumnezeu, oameni care ne-au vorbit și ne-au împărtășit din dulceața întâlnirii lor cu Mântuitorul Hristos. Mulțumim Părintelui Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare, precum și tuturor celor care au investit în acest proiect dragoste, încredere, profesionalism, finalitatea unei astfel de acțiuni nefiind alta decât binele Bisericii.”

Atât echipa organizatoare, formată din membri ai Sectorului Educațional-Teologic al Centrului Eparhial Suceava, cât și participanții, tineri preoți din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, și-au arătat bucuria de a fi în comuniune, întâlnirile dovedindu-se a fi „o foarte bună oportunitate de a ne hrăni vocația, de a crește și de a înainta în relația cu Dumnezeu”, pe care-L vor mărturisi oamenilor la întoarcerea în parohie „mult mai motivați și încurajați de sentimentul că cineva investește în formarea lor și că nu sunt singuri în misiunea care le-a fost încredințată”.

Daniela Livadaru

Foto credit: Cristi Turculeț