A treia ediție a Concertului prepascal „Ofrandă Iubirii Răstignite” a avut loc la Mănăstirea Putna

Cântări închinate perioadei Triodului, care ne fac părtași la starea de jertfă și pătimire, dar și la bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, au răsunat în Duminica a V-a din Postul Sfintelor Paști ca o rugăciune prin cânt în Ierusalimul Neamului Românesc, contribuind astfel, prin profunzimea muzicii psaltice, la cultivarea virtuților ce pot fi dobândite prin urcarea treptelor pocăinței.

Frumusețea cântărilor bizantine a fost potențată de repertoriul ales și mai cu seamă de inimile pline de dragoste ale celor care au împărtășit acest dar, membrii a două grupuri psaltice de renume ale Eparhiei Sucevei și Rădăuților, Grupul „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale și Grupul „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna, care au oferit publicului momente de înaltă trăire duhovnicească în seara zilei de duminică, 7 aprilie 2025.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Concertul prepascal „Ofrandă Iubirii Răstignite”, ajuns la cea de-a treia ediție, a avut loc în cea mai importantă ctitorie a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, Mănăstirea Putna, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, lângă mormântul celui care este considerat apărător neînfricat al credinței și patriei străbune, mare ctitor de locașuri sfinte.

Concertul, devenit deja tradiție pentru Grupul Psaltic Dimitrie Suceveanu al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, a fost moderat de pr. Alexandru-Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Din periplul muzical au făcut parte imne din perioada Triodului, lucrări specifice Postului Mare, între acestea regăsindu-se și partituri semnate de Dimitrie Suceveanu și de Eustatie Protopsaltul, al căror nume îl poartă cu bucurie cele două grupuri. Acest moment artistic deosebit despre călătoria duhovnicească către întâlnirea cu Dumnezeu Cel Înviat s-a arătat prilej de comuniune și regăsire sufletească, adâncul învățăturilor teologice ascunse în textele liturgice specifice perioadei prepascale evidențiind încă o dată faptul că muzica bizantină este o expresie a rugăciunii Bisericii.

Alături de credincioșii care și-au dorit să se pregătească pentru a-L urma duhovnicește pe Hristos Domnul, Marele Răstignit, pe drumul Golgotei, între cei prezenți la manifestarea artistică prepascală s-au numărat arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor eparhiei și stareț al Putnei, pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier al Sectorului Cultural al Centrului Eparhial Suceava, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.

Pentru al treilea an consecutiv, Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” organizează un eveniment prin care dorește să aducă la lumină cântări psaltice închinate Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului Iisus Hristos și nu numai, intitulat sugestiv „Ofrandă Iubirii Răstignite”. Grupul a fost constituit în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Dirijat de arhid. Ilie Leonte, grupul psaltic are în componență slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoți și diaconi, cu studii teologice și conservator, care din dragoste și din pasiune față de cântul bizantin dau slavă lui Dumnezeu prin cântarea psaltică, înmulțind, totodată, talantul primit. Grupul care poartă numele protopsaltului Dimitrie Suceveanu, melod cu o voce de excepție ce impresiona prin timbralitatea baritonală, traducător și compozitor de muzică psaltică poate fi audiat zilnic și în cadrul slujbelor liturgice oficiate la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, transmise în direct pe canalul de YouTube al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Invitatul special al acestei ediții, Grupului Psaltic al Mănăstirii Putna, este așezat sub ocrotirea celui mai mare protopsalt al secolului al XVI-lea în Moldova, și anume Eustatie Protopsaltul. Acesta a fost înființat la inițiativa și cu purtarea de grijă a părintelui stareț, arhim. Melchisedec Velnic, pentru ca monahii să păstreze tradiția cântării antifonice (pe două strane) după rânduiala și tipicul Sfântului Munte Athos. Grupul, care a împlinit în anul 2023 trei decenii de activitate, este dirijat de arhid. Serafim Grigorescu.

La finalul momentului muzical de excepție, pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier cultural al eparhiei, a transmis gândul de binecuvântare și prețuire al chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.

A urmat oferirea unor distincții de vrednicie din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop. Ordinul „Eustatie Protopsaltul” a fost acordat mai multor psalți din cadrul Grupului „Dimitrie Suceveanu” și al Grupului Psaltic al Mănăstirii Putna, în semn de „prețuire și încurajare pentru strădaniile depuse în promovarea artei muzicale bisericești”, întrucât, slujind semenilor prin darul cântării plăcute lui Dumnezeu, s-au făcut „următori Cuviosului Eustatie, Protopsaltul Mănăstirii Putna, începător al cântăreților isihaști din Moldova, în veacul al XV-lea, compozitor și mare dascăl al muzicii bisericești”.

Arhim. Melchisedec Velnic, gazda acestui eveniment, le-a vorbit celor prezenți despre bucuriile duhovnicești pe care Preamilostivul Dumnezeu le revarsă în inimile celor care se împărtășesc din frumusețea cântărilor bizantine. La final, preacuvioșia sa a primit din partea organizatorilor un dar deosebit, un ou de struț pictat special cu acest prilej, reprezentând icoana „Mântuitorul lumii”.

Concertul a fost transmis în direct pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava și poate fi urmărit accesând următorul link: Concertul prepascal „Ofrandă Iubirii Răstignite” – Ediția a III-a.

Irina Ursachi