„Viața ta pe pământ bine chivernisind, mult-pătimitorule, cu milostenia și cu postul, cu lacrima inimii curate și neîncetata rugăciune, candela sufletului tău ai luminat, iar pe cei rătăciți în credință mustrându-i, mucenicia bărbătește ai înfruntat. Drept aceea, Bisericii te-ai făcut întărire și credincioșilor laudă, Sfinte Ioane, pururea pomenite.”
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, pomenit de Biserica Ortodoxă Română mâine, 2 iunie 2024, este cinstit în chip deosebit în aceste zile la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, loc în care sunt așezate sfintele sale moaște încă din veacul al XVI-lea.
Evenimentele dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” au început în această dimineață, 1 iunie, cu scoaterea în procesiune din paraclisul așezământului monahal a raclei în care sunt păstrate moaștele Marelui Mucenic și așezarea acesteia pentru închinarea pelerinilor, într-un baldachin special pregătit și împodobit, sub teii din curtea locașului de cult.
Ceremonia, condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a avut loc în jurul orei 6:30, după oficierea slujbei Acatistului Sfântului. În sunet de toacă și în bătaia clopotelor, ierarhul a înălțat rugăciuni, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, alături de pelerinii prezenți.
Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.
După așezarea raclei în baldachin, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a adus în atenție 2 momente importante petrecute la data de 2 iunie, în anul 1330, când a fost martirizat tânărul Ioan din Trapezunt, și în 1622, când Sfântul a săvârșit o minune prin care a apărat Suceava de amenințarea tătarilor.
„Ne aflăm la începutul lunii iunie, Cireșarul este cel care ne întâmpină, și în ajunul zilei de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, și cu slujba Acatistului Sfântului, și cu această procesiune facem începutul primului hram al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Două sunt momentele pe care memoria liturgică a Bisericii le reține pentru data de 2 iunie. Primul dintre ele s-a petrecut acum 700 de ani, în Cetatea Albă din Ucraina astăzi însângerată; un tânăr negustor era chemat să dea socoteală de credința lui. Ioan era numele său, venea din Trapezunt, și cu toate că pierdea totul dacă spunea ceea ce credea, a ales să nu se lepede de Hristos. Și așa, mărturisind credința cea adevărată, nelepădându-se de Cel pe care Îl iubea, a fost supus la chinuri, cum știți, pentru că până la urmă, în această zi de 2 iunie, să-și dea sufletul în mâinile lui Hristos, pe care L-a iubit și L-a mărturisit. Peste 300 de ani, când trupul acestui Ioan, al acestui mucenic, se afla deja în Cetatea Sucevei, tătarii erau cât pe ce să asuprească și să cucerească acest ținut. Și atunci locuitorii au alergat la cel care le era sprijin, adică la Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou. Și când totul părea că e în defavoarea celor care nu aveau tot arsenalul de apărare, așa cum aveau tătarii, atunci a intervenit Sfântul cu puterea lui, cu mijlocirea lui înaintea lui Dumnezeu, și o ploaie năprasnică a făcut ca accesul în Cetate să fie mult, mult îngreunat și de aceea a fost păzită cetatea. Pentru mărturisirea sfântului, pentru dragostea lui față de Dumnezeu îl lăudăm pe el astăzi și mâine și îndată pe 24 iunie și de fapt de fiecare dată, atunci când venim să ne închinăm la moaștele sale, ne aducem aminte de această mărturisire a lui. Îl lăudăm, de asemenea, pentru apărarea pe care a făcut-o Cetății Sucevei acum 400 de ani, pentru fiecare ajutor pe care l-a dăruit nu doar acestui oraș, nu doar acestui județ, fiecăruia dintre noi în parte și tuturor acelora care din toate locurile au venit înaintea lui și s-au plecat cu credință și cu evlavie înaintea sfintelor sale moaște și au cerut sprijin, ajutor, întărire și luminare.”
Preasfinția Sa a evidențiat și faptul că la bucuria acestei sărbători au contribuit, alături de slujitorii sfântului locaș, și membri ai administrației eparhiale, precum și numeroși binefăcători, ca dovadă a dragostei pentru cel dintâi Sfânt al Moldovei.
„Îl rugăm pe Sfântul Mare Mucenic Ioan să primească toată osteneala, și nu puțină osteneală, a părinților mănăstirii, a ostenitorilor de la Centrul Eparhial, a voluntarilor și a tuturor acelora care sub ocrotirea și sub îndrumarea și cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic s-au îngrijit și se vor îngriji ca sărbătoarea aceasta, primul hram din luna iunie a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, să fie o sărbătoare frumoasă și așezată cu pace și tihnă.”
După încheierea procesiunii a avut loc Liturghia copiilor, iar în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava a avut loc evenimentul intitulat „Panelul olimpicilor”, în cadrul căruia au fost premiați elevii care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele de religie.
Programul liturgic va continua cu slujba Privegherii, care va fi oficiată începând cu ora 20:00 de către un sobor condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
Mâine, de ziua Sfântului Ioan cel Nou, credincioșii eparhiei sunt așteptați să primească binecuvântarea marelui mucenic și să participe la Sfânta Liturghie arhierească începând cu ora 8:30, slujbă săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Irina Ursachi