Urmând îndemnurile regăsite în Decalogul preotului, text alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, între care „Fă-te pildă păstoriților tăi pentru a câștiga sufletele lor pentru veșnicie prin modul tău de a fi, cu slujirea, cu cuvântul și cu fapta, cu credința și dragostea”, zilele acestea se desfășoară în eparhia noastră cea de-a doua ediție a cursurilor de formare pentru tinerii preoți ai eparhiei. Potrivit organizatorilor, programul de formare conceput în mod special pentru a veni în sprijinul preoților recent hirotoniți oferă prilejul aprofundării și sintetizării informațiilor asimilate în timpul anilor de studiu, dar și experiențe concrete în cadrul atelierelor și seminariilor care vizează componenta practică a vocației în slujirea preoțească. La finalul cursului participanții se vor bucura de „un bagaj de resurse motivant și formator, precum și de o traiectorie verificată în ceea ce privește misiunea pastorală”.
Desfășurat anul acesta sub streașina uneia dintre cele mai noi ctitorii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, programul inițiat de Centrul de Formare Continuă și Specializare al Centrului Eparhial Suceava se adresează preoților recent hirotoniți din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În dimineața zilei de luni, 17 iunie 2024, 18 clerici din cele 5 protopopiate ale eparhiei, precum și membri ai Sectorului Educațional-Teologic al Centrului Eparhial Suceava, pr. Ionuț Isopescu, consilier eparhial, și arhid. Marius Gabriel Filip, director departament, au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, în biserica mare a Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, cu hramul „Sfântul Ioan de la Râșca și Secu”. Aceștia au audiat apoi prelegerile susținute de formatorii invitați în cadrul evenimentului și au luat parte la sesiunile de dialog.
Cel dintâi curs al acestei săptămâni de pregătire, intitulat „Duhovnic și ucenic”, a fost susținut de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. Ierarhul a arătat cum trebuie să fie înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor cel care dorește să fie un bun păstor, punctând importanța dăruirii sufletului în activitatea de păstorire, explicând totodată rolul duhovnicului în viața preotului. „Vă rog să rețineți această regulă de aur a paternității duhovnicești, a relației de paternitate și de filiație. Și anume că nu poate fi duhovnic bun cel care nu a fost, și foarte important, nu este pe mai departe, ucenic. Nu ai cum. E o lege pe care părinții Bisericii au subliniat-o de foarte multe ori în scrierile lor, din Pateric și până în zilele noastre, cineva care este recunoscut ca părinte duhovnicesc, acela mai întâi a ucenicit la un părinte duhovnicesc.”
A urmat prelegerea părintelui prof. univ. dr. Viorel Sava, titularul catedrei de Teologie liturgică și directorul Școlii doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Sfinția sa a susținut un atelier practic despre Taina Sfântului Botez și despre Rânduiala Proscomidiei, în cadrul cursului fiind abordate și aspecte de estetică liturgică
În aceste zile în care cunoașterea se împletește cu rugăciunea, întrucât Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se săvârșește în fiecare zi, tematica abordată este una diversă și cuprinde diferite probleme de actualitate, toate prezentările încercând să răspundă provocărilor în care sunt antrenați preoții zi de zi în viața parohiilor păstorite de către aceștia. Dintre titlurile subiectelor amintim: Misiune și dialog interconfesional, Administrație parohială, Durerile sufletești și vindecarea lor prin Taina Spovedaniei, Apropierea de Sfânta Scriptură – vorbire cu Dumnezeu și hrană pentru suflet, Metode practice pentru o lucrare pastorală rodnică, Parohia și familia preotului: provocări actuale, Cuvinte din Cuvânt, Gestionarea emoțiilor în viața de familie, Curs de prim ajutor.
Între cei care le sunt dascăli tinerilor preoți în aceste zile se numără pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Dimitrie Horga, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. protoiereu Adrian Dulgheriu, Protopopiatul Fălticeni, arhid. Bogdan Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, pr. protoiereu Aurel Goraș, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, pr. protoiereu Ionel Doru Budeanu, Protopopiatul Suceava I, pr. prof. univ. dr. Ioan Teșu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. prof. univ. dr. habil. Constantin-Valer Necula, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, psiholog Daniela Nițu și dr. Adriana Mihalaș, secretar general al Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din București.
Între obiectivele programului organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de către Sectorul Educațional Teologic al Centrului Eparhial Suceava se numără „responsabilizarea slujitorului spre conștientizarea și asumarea misiunii încredințate, aceea de iconom al tainelor lui Dumnezeu (I Corinteni 4, 1), anticiparea nevoilor din parohie și identificarea soluțiilor pentru rezolvarea acestora, alcătuirea unui ghid pentru preotul aflat la început de misiune, creșterea duhovnicească și academică a slujitorului, dar și oferirea unor resurse adecvate pastorației”.
Irina Ursachi
Foro credit: Mihai Grosu