Pentru a celebra Ziua Mondială a Sindromului Down și Ziua Mamei Creștine, la numai o zi după prăznuirea Bunei Vestiri, sărbătoare prin care este marcat începutul mântuirii noastre, pe 26 martie 2026, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost gazda unui eveniment cultural-artistic, educațional și spiritual dedicat mamei creștine și familiei. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic se continuă seria manifestărilor multidimensionale desfășurate în parteneriat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin sectorul Cultural și sectorul Media și Comunicare, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”.
Potrivit organizatorilor, genericul conferinței este unul inspirat de articolul al cincilea din Decalogul mamei creștine,alcătuit de chiriarhul locului: Afirmă-ți eternitatea prin maternitate și împropriază-ți-L pe Dumnezeu prin iubirea ta maternă. Programul a cuprins o serie de „12 expuneri de tip galerie open-space, susținute de personalități feminine din domeniul cultural, educațional, artistic, administrativ și social din eparhia noastră, mame creștine care împlinesc deopotrivă prin vocația personală și prin profesie o formă de apostolat”.
Punctul comun al acestor destăinuiri, uneori emoționante până la lacrimi, a fost întâlnirea providențială cu câte un sfânt, precum Marele Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, sau cu un suflet care s-a arătat precum un înger păzitor, mama, bunica, prietena sau vecina, doamna învățătoare, tatăl, soțul, duhovnicul sau ierarhul, între numele amintite fiind și mărturisitorul Justin Pârvu, Mitropolitul Bartolomeu Anania sau Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.
Întâlnirea care a adus la lumină trăiri dintre cele mai profunde din viața femeilor binecuvântate de Dumnezeu cu darul de a aduce prunci pe Pământ a avut loc la ceas de seară într-un cadru deosebit, la Sala „Mitropolit Vladimir de Repta” a Campusului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava. Manifestarea s-a bucurat de prezența a numeroși dascăli, între care și profesori de religie, pasionați de artă și cultură, dar și clerici, precum pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
După rostirea Rugăciunii Domnești, a urmat cuvântul de bun venit al prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie, inițiator și moderator al evenimentului, precum și un dar muzical oferit de octetul Crescendo al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dirijat de prof. Iulia Buraciuc.
Emoționantele mărturisiri ale invitatelor serii au evidențiat „puterea de transfigurare a omenescului prin jertfa de sine, prin deprinderea și exersarea virtuților; depășirea unor întâmplări care s-ar putea dovedi limitative prin statornicia credinței, prin determinare, prin grijă osârduitoare de a rămâne în Lumină și pe calea Binelui și consacrarea jertfelniciei pentru veșnicie.”
Cea dintâi destăinuire a fost a unei mame care își ctitorește în fiecare ceas eternitatea deopotrivă prin iubirea maternă și prin izvodirea de icoane, doamna preoteasă Oana Blaga. Zugrav de icoane și ucenic înscris în evidențele Comisiei de Pictură Bisericească în vederea acreditării și membru în cadrul atelierului care realizează pictura în mozaic a Catedralei Naționale, doamna Oana este absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, specializarea Artă sacră în contemporaneitate. Domnia sa a împărtășit fragmente dintre filele vieții presărate cu încercări, dar și cu foarte multe daruri trimise de Preamilostivul Dumnezeu.
Despre rolul în comunitate al soției unui preot a relatat cea de-a doua invitată a serii, doamna preoteasă Oana-Carmen Budeanu, autoare a volumului de versuri și meditații Pe prispa gândului, agent șef de poliție și psiholog, coordonatoare a Corului de tineret „Ram de salcie” al Parohiei Salcea.
Din elita academică a Sucevei a fost prezentă doamna conf. univ. dr. Otilia Clipa, prodecan cu activitatea didactică, asigurarea calității, promovarea imaginii și relații internaționale, a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava și director de departament la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Doamna profesoară este Doctor în Științe ale Educației, membru al Asociației Psihologilor Români, al Asociației Mondiale de Științe ale Educației și membru fondator al Asociației Academica Pedagogilor și al Asociației Pedagogilor Creștini, membră de onoare a Societății Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”. În cadrul evenimentului, domnia sa a explicat cum se pot împleti armonios rolurile de profesor universitar, preoteasă, soție și mamă, autoare și coautoare de cărți.
Între mamele care asumă, prin profesia lor, angajamentul de a-i educa și inspira pe copiii și tinerii lumii, consacrându-i astfel și consacrându-se veșniciei s-a numărat și doamna Gabriela Cobiliță, profesoară de limba și literatura română și coordonator al Școlii Gimnaziale Brodina de Sus, structură a Școlii Gimnaziale „Ioan Aflorei” Izvoarele Sucevei, școală cu învățământ simultan, din comunități îndepărtate de ucraineni.
Despre felul în care a prefăcut suferința în artă și înnoită rugăciune a discutat doamna preoteasă Elena Coca, „educator excepțional, mamă în sensul întreg al cuvântului, bunică și de ceva ani artist”. În cadrul cuvântului său a fost subliniată și puterea vindecătoare a unui prieten și a artei pe care acesta ți-o poate transmite cu dragoste.
O frântură din povestea vieții sale a împărtășit și doamna Cătălina Gheorghian, scriitoare de cărți pentru copii. După evidențierea darurilor de la Dumnezeu care au venit cu fiecare dintre cei patru copilași cu care a fost binecuvântată, a fost prezentat și unul dintre cele mai noi volume pe care le semnează, „Luminola, în căutarea luminii”, cea dintâi carte din colecția Crimca-Junior a Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, publicată la finele anului 2024.
Prof. Gabriela Hisem, inspector școlar pentru limbi moderne, limba engleză și limba germană, coordonator al Campanei eparhiale „Cărți pentru copiii din învățământul simultan și din satele îndepărtate”, a vorbit despre felul în care și-a găsit menirea, atât din punct de vedere profesional, cât mai ales din punct de vedere personal, prin binecuvântarea de a avea o familie și de a fi mamă.
Întrucât de curând a fost sărbătorită Ziua Mondială a Sindromului Down, între invitații Forumului „Afirmă-ți eternitatea prin maternitate!”. Vocație și misiune pentru mama creștină a fost și doamna prof. Mirela Iliuță, mamă de copil cu sindrom Down, membră a Asociației „Down Activ Moldova”.
Despre felul în care frumusețea naturii, gingășia florilor și înțelepciunea albinelor pot fi o reală inspirație pentru femeia creștină contemporană a vorbit doamna preoteasă Ionela Isopescu, mamă, antreprenor, manager Isopia Art.
Doamna prof. Oana-Diana Onesim, metodist al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, inițiatoare și organizatoare a douăsprezece ediții ale Simpozionului Național „Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, a evocat, între altele, întâlnirea cu cel care a fost iubitor de carte, de Biserică și de Neam, vrednic arhiereu al Bisericii lui Hristos, primul Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, om de cultură, scriitor, poet, eseist și dramaturg al literaturii românești.
Jertfa și implicarea totală în sprijinirea elevilor și tinerilor în situații de risc sunt numai două dintre atributele care pot descrie activitatea doamnei prof. Lăcrimioara-Măriuca Parasca, director al Școlii Gimnaziale Nr. 3 Vicovu de Sus (Plai). Domnia sa a explicat ceea ce înseamnă misiunea de a fi coordonator al mai multor programe de educație incluzivă și de reducere a abandonului școlar.
Nu în ultimul rând, doamna Crina-Modesta Popescu, psiholog, șef al Centrului de servicii de protecție pentru copilul aflat în dificultate Rădăuți – Solca, a adus în atenție punctele pozitive, dar și provocările profesiei pe care o urmează, copiii și tinerii comunității fiind cei care se bucură de numeroase proiecte menite să-i formeze pe cei care vor fi cetățenii și creștinii de mâine.
Expunerile prin care invitatele serii au arătat cum își trăiește o mamă credința, pregătindu-se totodată pentru întâlnirea cu Hristos, au fost încununate cu mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, transmis de pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier cultural. De asemenea, sfinția sa a vorbit despre cum a evoluat rolul instituției femeii și implicit al mamei și a conferit invitatelor speciale, din partea chiriarhului locului, Diploma „Olimpiada Diaconița”, în semn de apreciere „pentru strădaniile depuse în slujba semenilor, precum și pentru participarea la Forumul Afirmă-ți eternitatea prin maternitate! Vocație și misiune pentru mama creștină, ediția a II-a”.
Doamnele evidențiate în cadrul acestui eveniment au primit din partea Teatrului Municipal „Matei Vișniec” invitații la spectacole din luna aprilie, iar toți cei prezenți au avut ocazia să viziteze Salonul „Carte cu carte, pentru biblioteca mamei creștine”, au primit daruri din partea Societății Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” și cărți semnate de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.
Manifestarea s-a încheiat cu un moment muzical extraordinar prezentat de artiștii Cvartetului Royal, „cvartet care se distinge prin rafinament și eleganță, aducând o nouă viziune în abordarea repertoriului clasic”.
Irina Ursachi