Evenimentul Eparhial „Tradiții și obiceiuri pascale în satul bucovinean de altădată” a avut loc la Suceava

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuțior, în ziua de joi, 10 aprilie 2025, întâmpinând Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim și Slăvitul Praznic al Învierii Domnului, a avut loc evenimentul eparhial Tradiții și obiceiuri pascale în satul bucovinean de altădată.

Evenimentul, organizat de către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață și Seminarul Teologic Liceal Ortodox Mitropolitul Dosoftei din Suceava, prin Fundația Dosoftei Mitropolitul, ca o a doua activitate în cadrul proiectului eparhial Și noi ca pruncii semnele biruinței purtând, care a debutat în ziua de 1 aprilie, la Mănăstirea Cămârzani, a urmărit valorificarea și promovarea tradițiilor creștin-ortodoxe de pe meleagurile Bucovinei în preajma Sărbătorilor Pascale.

De această dată, activitatea cultural-catehetică a fost organizată în parteneriat cu Sectorul Colportaj Bisericesc al Centrului Eparhial Suceava și cu Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, aducându-i împreună pe copiii claselor I și a II-a de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Mitropolitul Dosoftei din Suceava, coordonați de către domnișoara învățătoare Bianca Gabriela Roman, doamna Roxana Iacob și domnișoara Ariana Negru, profesori pentru programul afterschool, precum și pe copiii clasei a II-a C de la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, coordonați de către doamna învățătoare Maria Ienache.

Evenimentul a inclus două momente, unul cultural-liturgic, iar celălalt artistic-catehetic, organizate la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava și la Sala Mitropolit Vladimir de Repta, din cadrul Campusului Seminarului Teologic Liceal Ortodox Mitropolitul Dosoftei din Suceava, având-o ca și invitat pe doamna Elena Torac, artist plastic și meșter popular.

Prima parte a evenimentului a avut loc la Muzeul Satului Bucovinean, debutând cu o scurtă vizită pe care copiii au făcut-o la Casa Ostra, din cadrul complexului muzeal, unde au avut ocazia să asiste la o scurtă prezentare a tradițiilor și obiceiurilor de Paști, susținută de către domnul profesor Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial, în casa pregătită pentru Sfintele Sărbători.

Mai apoi, copiii s-au deplasat într-o mică procesiune, în sunet de clopot, purtând în mâini flori și stâlpări, către biserica-tezaur cu hramul Înălțarea Domnului, unde au rostit o rugăciune de început, avându-i în mijlocul lor pe Preacucernicul Părinte Ioan Marișca, din cadrul Sectorului Colportaj Bisericesc și pe Preacucernicul Părinte Cristian Valentin Diaconu, preot misionar la Protopopiatul Suceava I.

Cea de-a doua parte a evenimentului s-a desfășurat în Sala Mitropolit Vladimir de Repta, unde a avut loc un atelier de încondeiere, susținut de către doamna Elena Torac și o cateheză tematică susținută de către domnul profesor Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial. Atelierul a fost foarte apreciat de către toți copiii, fiecare dintre ei având ocazia de a-și încondeia și personaliza propriul ou, sub îndrumarea doamnei Elena Torac, pe care îl vor păstra ca amintire a acestei zile deosebite.

Pentru a-i introduce pe cei prezenți în atmosfera specifică Praznicului Învierii Domnului, un grup de copii, membri ai centrului de tineret Ecclesia al Colegiului Național Nicu Gane din Fălticeni au intonat câteva pricesne, avându-i ca și coordonatori pe Preacucernicul Părinte profesor Constantin Bogdan Feștilă și pe doamna profesor Maria Tănase.

Tot în cadrul acestui moment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Adrian Popa, Consilier Eparhial, care a oferit doamnei Elena Torac, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Ordinul Eparhial Crucea Bucovinei, cea mai înaltă din distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru remarcabila activitate artistică dedicată Bisericii și tradițiilor străbune.

De asemenea, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ implicate, respectiv Preacucernicul Părinte profesor Arhidiacon Bogdan Mihai Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox Mitropolitul Dosoftei Suceava, doamna profesor Sanda Achihăie, director adjunct al Seminarului Teologic Liceal Ortodox Mitropolitul Dosoftei Suceava, doamna profesor Gabriela Mihai, director al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Suceava, doamna profesor Lăcrămioara Toma, director adjunct al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Suceava și doamna Monica Mihalache, director al programului de afterschool al seminarului teologic ortodox din Suceava.

La final, toți cei prezenți, copii, cadre didactice și invitați, au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, prin implicarea și efortul Sectorului Colportaj Bisericesc, daruri de neprețuit, ouă încondeiate, cărți de rugăciuni și ilustrații pentru copii.

Biroul de catehizare parohială
al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților