Luna aprilie a anului 2025 va rămâne un reper luminos în istoria și în conștiința poporului român. În acest răstimp binecuvântat s-a așezat cu mare bucurie crucea pe turla principală a Catedralei Mântuirii Neamului și tot în această lună se va săvârși de către Sinodul Bisericii noastre slujba sfințirii Sfântului și Marelui Mir. Aceste momente au o semnificație profundă din punct de vedere duhovnicesc, eclesiologic și cultural. Ele reprezintă un reper al fidelității poporului român față de virtuțile dumnezeiești: credința, nădejdea și dragostea și un simbol al demnității și unității acestuia.
La evenimentele mai sus amintite se adaugă și anunțarea faptului că se lucrează la racla care va adăposti moaștele Sfântului Cuvios Cleopa de la Sihăstria. Din bucuriile acestei realizări împărtășite de către Ana Maria Zară, pictor bisericesc, aflăm într-una din scene reprezentarea Sfântului Cuvios Cleopa în demnitatea de stareț al Mănăstirii Slatina, urmată de retragerea în munții Stânișoarei, unde a trăit în aspre nevoințe, asemenea marilor sfinți ai Bisericii noastre.
Astăzi la poalele acestor munți, unde odinioară a sihăstrit cuviosul Cleopa, se zidește o mănăstire închinată lui și prietenului său duhovnicesc Sfântul Paisie de la Sihăstria. Aceasta se dorește a deveni un chivot al lui Dumnezeu, Cel care este minunat și se odihnește întru sfinții Lui. Menirea ei este de a fi locul potrivit prin care „orice zidire bine alcătuită crește ca să aiungă un locaș sfânt în Domnul (Efeseni 2, 21).
Nu întâmplător în această lună, aprilie, și în acest an centenar, 2025, s-a finalizat și turla mănăstirii Vadu Negrilesei. Întru toate vedem lucrarea lui Dumnezeu și a cuvioșilor săi. Atât, zidirea catedralei și înnobilarea acesteia prin așezarea crucii pe turla Pantocrator, cât și zidirea Mănăstirii Vadu Negrilesei stau sub semnul Providenței și a mijlocirii Sfântului Cuvios Cleopa.
Astăzi când se împlinesc 113 ani de la nașterea Sfântului Cuvios Cleopa, starețul Mănăstirii Vadu Negrilesei, arhimandritul Ștefan Gușă, care tocmai a împlinit o venerabilă vârstă, dimpreună cu obștea acestui așezământ și-au pus ca dorință și rugăminte ca iubitorii podoabei Casei lui Dumnezeu să dăruiască Mănăstirii câte un metru de acoperiș din cei peste 1000 pe care îi au de realizat. În jur de o mie de lei costă un metru de acoperiș (lemn, tablă și manoperă).
La o primă vedere, unora li se pare foarte simplu, iar altora, dimpotrivă, foarte greu. Cu toate acestea și în zidirea Catedralei Mântuirii Neamului și în zidirea altor biserici se poate observa că în rândul ctitorilor sunt oameni care au făcut binele fără să ezite, deși unii nu erau foarte înstăriți. La temelia acestor gesturi stă credința în Dumnezeu, nădejdea răsplătirii celei drepte și dragostea față de sfinții care se roagă pentru noi.
Acum, când culegem roadele prețioasei lucrări a Sfântului Cuvios Cleopa de la Sihăstria, ne stă înainte posibilitatea de a ne dovedi recunoștința prin fapte bune. Acestea ne vor fi martori la înfricoșătoarea judecată, iar ocrotitorii acestui sfânt locaș vor mijloci pentru noi așa cum au făcut-o mereu îndrumând atâtea genereații să nu se poticnească în urcușul spre Înviere.
Cei care doresc să ajute la continuarea lucrărilor și să devină ctitori ai așezământului monahal închinat Sfinților Cuvioși Paisie și Cleopa, le punem la dispoziție următoarele conturi deschise la Banca Comercială Română.
Titular: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
în lei: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,
în euro: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110,
în dolari: RO30 RNCB 0234 0370 1091 0004.
Cei care doresc să obțină mai multe informații despre mănăstire, au la dispoziție numărul de telefon al părintelui stareț Arhimandrit Ștefan Gușă: 0747791916.
Pr. Filaret Ruscan