„IE – Încă un veac de recunoștință pentru moștenire”, cea de-a doua activitate din cadrul proiectului „Cultură și tradiții românești” al Asociației Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta”

Seara zilei de 31 martie 2025, ultima zi a Lunii pentru viață, a fost pusă sub semnul recunoștinței de către Asociația Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta” prin organizarea expoziției „IE – Încă un veac de recunoștință pentru moștenire” la Muzeul Mănăstirii Bogdana.

Expoziția a putut fi vizitată în cadrul conferinței „Despre lumea adunată într-un singur om… să vedem prin ochii lui Dumnezeu!”, conferință susținută de părintele Arhim. Hrisostom Ciuciu, viețuitor al Mănăstirii Putna și asistent universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași, și organizată de Protopopiatul Rădăuți, prin grija părintelui protoiereu Ionel Constantin Maloș.

Expoziția, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a cuprins o serie de piese valoroase atât prin vechime, cât și prin autenticitate. În cadrul expoziției au putut fi admirate în principal ii, dar și costume integrale, din diverse localități din județul Suceava, între care amintim: Bosanci, Sfântu Ilie, Stroiești, Iaslovăț, Vicovu de Jos, Panaci, Șaru Dornei.

Prin această expoziție ne-am exprimat, așa cum am surprins și în titlu, recunoștința pentru moștenirea pe care am primit-o de la mame, bunici și străbunici, prin jertfelnicia și dragostea necuantificabile.

Sub aceeași denumire,  „IE – Încă un veac de recunoștință pentru moștenire”, desfășurăm un atelier care să contribuie la asigurarea moștenirii culturale pentru generațiile viitoare, atelierul de cusut ii cu mărgele coordonat de doamna preoteasă Aura Mihoc din Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Pătrăuți.

„Să îți coși propria ie înseamnă să te faci purtătoare a darurilor minunate pe care ți le-au lăsat bunica și mama ta, să porți cu cinste cămășile populare, primite moștenire și lucrate cu multă râvnă la lumina lămpii… Să îți coși propria ie înseamnă o aducere-aminte a timpului prețios petrecut de mama, bunica și străbunica ta la șezătorile de altadată din casele satelor noastre bucovinene, a poveștilor depănate la gura sobei… Să îți coși propria ie înseamnă să readuci la viață povestea altițelor cusute pe ascuns și scoase la vedere doar în zi de sărbătoare, a motivelor florale, cusute cu multă migală, a “puilor” unici, inspirați din natură și a împunsăturilor de ac galeș pe borangicul “căpătat” cu multă osteneală….Să porți ia lucrată de tine cu bucurie la Sfânta Liturghie și la evenimente importante din viața de creștin înseamnă să te faci mărturisitoare a unor valori sfinte…” sunt doar câteva dintre gândurile pe care doamna preoteasă Aura Mihoc ni le-a împărtășit cu privire la procesul coaserii unei ii.

Atât atelierul de cusut, cât și expoziția sunt parte din proiectul „Cultură și tradiții românești” al Asociației Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta” prin care ne propunem să aducem la lumină, în cadrul asociației și ulterior în parohiile din care provenim, elemente ale culturii și ale tradițiilor românești.

Mădălina Buzila 
Asociația Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta”

Photo credit: Florentina Apetroae