Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna noiembrie întâlniri ale cercurilor pastorale.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 1
„Sfântul Paisie de la Neamț”
În data de 28.11.2024, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din cadrul Jandarmeriei Fălticeni, păstorită de către părintele Simion Cătălin, din Protopopiatul Falticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Paisie de la Neamț”, coordonat de către părintele Cojocaru Daniel.
După săvârșirea Parastasului, ne-a fost prezentată tema cu titlul: „Practici eronate legate de îngrijirea celor suferinzi. Soluții pentru prevenirea și contracararea acestora”, care a fost susținută de către părintele Simion Cătălin, de la biserica sus menționată.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
Subestimarea, minimizarea sau ignorarea durerii este o practică eronată ce poate duce la agravarea suferinței. Acest lucru se întâmplă adesea din cauza lipsei de instruire în evaluarea durerii sau din cauza unei abordări rigide a managementului durerii. În multe cazuri, pacienții nu primesc tratamentele adecvate pentru a-și ameliora durerea, fie din cauza fricii de dependență de analgezice, fie din cauza unei lipse de sensibilitate a personalului de îngrijire față de gravitatea acesteia.
Au urmat apoi discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- În cazul pacienților cu afecțiuni cronice sau incurabile, tratamentele greșite sau insuficiente pot duce la complicații majore. O practică eronată frecvent întâlnită este neadaptarea planurilor de tratament la nevoile individuale ale pacientului sau încetarea prematură a tratamentului din diverse motive, cum ar fi personalul medical insuficient, costurile medicației, de acces la servicii sau chiar starea generală alterată.
- Pacienții vârstnici, cei cu dizabilități sau cei aflați în afara resurselor terapeutice de specialitate sunt adesea supuși unei practici eronate care se resimte ca abandon, cu lipsa atenției sau îngrijirii adecvate. Aceste practici defectuoase sunt deseori întâlnite și în cazul în care specialiștii în îngrijire se confruntă cu opinii diferite, înverșunarea sau necomplianța pacienților suferinzi, abandonându-i. Nevoile speciale fizice, psihice, spirituale necesită o abordare etică cu asigurarea unui suport susținut și personalizat.
- Practicile eronate în îngrijirea celor suferinzi pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții lor, prin afectarea stării lor de sănătate fizică, psihică și spirituală. Este esențial ca personalul non/medical să fie educat consecvent în ceea ce privește importanța comunicării eficiente, a managementului simptomelor, a igienei adecvate, pentru îngrijirea individualizată a celor aflați în suferință.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral, părintelui slujitor pentru prezentarea temei și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 2
„Sfântul Mitropolit Dosoftei”
În data de 25.11.2024 la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Valea Poienii, păstorită de către părintele Pîntea Florin din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Dosoftei”, coordonat de către părintele Chihaia Denis.
După săvârșirea Acatistului Sfinților Mercurie și Ecaterina, ne-a fost prezentată tema cu titlul: „Conlucrarea dintre preot și medic în actul îngrijirii celor bolnavi” susținută de către părintele Pîntea Florin de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„Îngrijirea bolnavilor reprezintă o provocare complexă, ce implică o abordare cuprinzătoare, ce depășește simpla tratare a bolii fizice. În acest context, conlucrarea dintre preot și medic devine esențială, întrucât fiecare dintre acești profesioniști are un rol distinct, dar complementat, care ajută pacientul să se vindece atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional și spiritual. Într-o lume în care medicina a evoluat semnificativ, având la dispoziție tehnologii avansate și tratamente inovatoare, colaborarea cu preotul este un aspect important, ce adaugă dimensiunea umană și spirituală îngrijirii bolnavilor”.
Au urmat apoi discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Un exemplu concret de conlucrare eficientă între preot și medic poate fi observat în spitale, în secțiile de oncologie sau de îngrijire paliativă. Aici, pacienții se află într-o stare de suferință intensă, iar tratamentele medicale pot să nu fie întotdeauna suficiente pentru a le adresa toate nevoile.
- Fiecare dintre acești profesioniști joacă un rol esențial, iar prin colaborare, pot oferi pacientului o îngrijire holistică, care nu se limitează doar la tratarea bolii, ci și la susținerea sufletească, emoțională și spirituală. Această colaborare strânsă contribuie nu doar la ameliorarea stării fizice, dar și la o experiență mai profundă de vindecare și alinare, ce poate face față cu demnitate chiar și celor mai mari provocări ale vieții.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral, părintelui coslujitor pentru susținerea referatului și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 3
„Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”
În data de 05.11.2024, la Parohia „Sfântul Ștefan cel Mare”, Baia păstorită de către părintele Iftime Viorel, din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul „Sfantului Voievod Ștefan cel Mare”, coordonat de către părintele Andrioaia Tudor.
După săvârșirea Sfântului Maslu a urmat meditația cu titlul: „Familia celui suferind între implicare și abandonare”, care a fost susținută de către părintele Iftime Viorel de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„Îngrijirea celor bolnavi reprezintă nu numai o datorie morală a creștinului ca manifestare a dragostei față de aproapele, așa cum ne învață Mântuitorul Iisus Hristos în Pilda samarineanului milostiv, ci și o componentă a misiunii sociale a Bisericii. Fiul lui Dumnezeu a venit în lume pentru a tămădui orice boală și orice suferință în popor (Matei 4, 23), înțelegând prin aceasta bolile sufletești și trupești ale oamenilor. Biserica, primind porunca tămăduirii și a îngrijirii bolnavilor de la Domnul Iisus Hristos, se străduiește să o îndeplinească având grijă de cei aflați în suferință și însoțindu-i cu rugăciunea ei, cerând ajutorul lui Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor.”
Au urmat apoi discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Îngrijirea celor bolnavi reprezintă nu numai o datorie morală a creștinului ca manifestare a dragostei față de aproapele, așa cum ne învață Mântuitorul Iisus Hristos în Pilda samarineanului milostiv, ci și o componentă a misiunii sociale a Bisericii. Fiul lui Dumnezeu a venit în lume pentru a tămădui orice boală și orice suferință în popor (Matei 4, 23), înțelegând prin aceasta bolile sufletești și trupești ale oamenilor.
- Viața creștină, trăită după rânduielile Bisericii, nu este doar un mod de a ne feri de păcat, ci și o modalitate de a preveni boala. Rugăciunea, postul, cumpătarea și milostenia nu sunt doar obligații morale ale creștinului, ci și mijloace prin care cultivăm, cu ajutorul harului dumnezeiesc, o viață fizică și spirituală sănătoasă. Asceza creștină nu reprezintă doar lupta împotriva patimilor egoiste, ci și modul prin care trupul devine vas ales al lui Dumnezeu și templu al Duhului Sfânt.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp, a mulțumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 4
„Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca”
În data de 05.11.2024 la Parohia Buna Vestire din Bărăști păstorită de către părintele Meleșteanu Ionel din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 4, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca”, coordonat de către părintele Meștereanu Ciprian.
După săvârșirea slujbei de Tedeum, a urmat meditația cu titlul: „Familia celui suferind – între implicare și abandonare”, care a fost susținută de către părintele Meleșteanu Ionel de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„Suferința este o realitate inevitabilă a vieții umane, iar în fața suferinței unui membru al familiei, cei dragi sunt adesea puși într-o postură complexă și dificilă. În tradiția creștină ortodoxă, familia este considerată un mic altar, iar dragostea jertfelnică față de aproapele este o virtute centrală. Însă, când un membru al familiei trece prin suferințe fizice, psihice sau spirituale, ceilalți sunt chemați la o implicare profundă și constantă, chiar și în momentele în care răbdarea și forțele sunt puse la încercare”.
Au urmat apoi discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Familia celui suferind este chemată să participe la această suferință, oferind suport moral, spiritual și fizic. Aceasta implică o atenție constantă și sacrificiul propriei liniști și comodități, în vederea sprijinirii celui aflat în nevoie. Deși poate fi o povară grea, tradiția ortodoxă ne arată că această împreună-suferire este o cale de desăvârșire.
- Biserica oferă o varietate de resurse spirituale pentru familia celui suferind. Slujbele de rugăciune, Sfânta Spovedanie și Împărtășanie, precum și întâlnirile duhovnicești pot ajuta familia să găsească echilibrul între implicare și îngrijirea de sine.
- O implicare sănătoasă presupune nu doar a oferi ajutor fizic și emoțional, ci și a căuta mereu surse de întărire și reîmprospătare spirituală. Familia celui suferind trebuie să fie conștientă că are nevoie de sprijin, iar acest sprijin poate fi găsit în Biserică, în prieteni și în comunitate.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 5
„Sfânta Cuvioasă Parascheva”
În data de 11.11.2024 la Parohia Sfântul Mina, păstorită de către părintele Tudosă Constantin din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul „Sfintei Cuvioase Parascheva”, coordonat de părintele Florin Grigorescu.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, a urmat tratarea temei: „Îngrijirea bolnavilor ca datorie morală și ca binecuvântare” susținută de către părintele Tudosă Constantin de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul lucrării cităm următoarele aspecte:
„În această viaţa trecătoare Domnul Hristos ne mângâie în toate suferinţele noastre. El este Doctorul cel Mare. Pe bună dreptate, Sfântul Chiril al Ierusalimului, meditând la numele Domnului, zice: „În limba ebraică Iisus înseamnă mântuitor, iar în limba greacă cel care vindecă. Căci El este doctorul sufletelor şi al trupurilor şi tămăduitorul celor ţinuţi de duhuri rele. El vindecă şi ochii orbilor, dar, în acelaşi timp, luminează şi minţile. Este doctorul şchiopilor, dar îndreaptă şi picioarele păcătoşilor spre pocăinţă. Spune paraliticului: să nu mai păcătuieşti!; dar spune şi: ia-ţi patul tău şi umblă! Pentru că trupul lui se paralizase din pricina păcatului sufletului, a vindecat mai întâi sufletul ca să aducă prin aceasta vindecare şi trupului ”.
Au urmat apoi discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Urmând exemplul Sfinților Medici ai Bisericii, noi cei care suntem sănătoși, ne dăm seama că de vom cerceta și îngriji pe bolnavi, vom fi următorii lor în fapta sfântă. Boala trupească și sufletească în care a căzut omul îl face inapt de la o viață normală sau îl amenință cu sfârșitul vieții pământești. El trebuie ajutat în mod stăruitor de semeni, pentru a i se alina durerile și suferințele, atât prin cercetarea la căpătâiul celui bolnav, cât și prin puterea lui Hristos, prin rugăciune.
- Mântuirea noastră a oamenilor stă în comuniunea cu Hristos, atotiubitoarea Persoană dumnezeiască devenită om, iar omul s-ar putea ca din boala prezentă să treacă în moarte lipsit, din pricina faptelor sale, de capacitatea pentru această comuniune. Aceasta se întâmplă pentru că omul nu a înaintat prin Taine către Dumnezeu, chiar dacă „Biserica face un efort maxim să-l pregătească pentru această comuniune cu Hristos și să-l deschidă comuniunii cu semenii, deci un efort maxim pentru măntuirea lui prin mai mulți preoți, prin mai multe rugăciuni, prin mai mulți credincioși, care se roagă împreună, deschiși comuniunii cu Hristos și dornici să întărească comuniunea cu cel bolnav”.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 6
„Acoperământul Maicii Domnului”
În data de 25.11.2024, la Parohia Sfinții Apostoli din Mălini, păstorită de către părintele Bârsanu Gabriel, din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 6, așezat sub patronajul Maicii Domnului și coordonat de către părintele Corduneanu Petru.
După săvârșirea Acatistului Sfinților Arhangheli, a urmat meditația cu titlul: „Biserica – spital duhovnicesc. Rolul terapeutic al Bisericii în vindecarea omului de patimi” care a fost susținută de către părintele Bârsanu Gabriel de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„Biserica este pentru om și omul este pentru Biserică. Orice activitate de într-ajutorare trebuie să pornească de la o cât mai bună cunoaștere a persoanei umane. Precaritatea detestabilă a unora din acțiunile filantropice contemporane este, de fapt, generată de o teologie antropologică minimală. Iată de ce, atunci când este vorba de practicile terapeutice, preotul are menirea de a se raporta la revelația Scripturii și la elementele de teologie contemporană, ținând cont în primul rând de ceea ce teologic înseamnă „taina persoanei”. În acest fel, fiecare persoană care se află în nevoie, în lipsuri materiale și sufletești poate fi ajutată pornind de la interior către exterior”.
Au urmat apoi discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Întreaga Revelaţie se prezintă ca „iconomie” sau ca „istorie a mântuirii”, în care Dumnezeu îşi arată în mod cert, incontestabil şi exclusiv caracterul de Persoană, se manifestă ca o Persoană şi acestea toate în faţa omului care păcătuise şi căruia i se revelează
- Biserica, implicit slujitorii ei, trebuie să devină icoană a ceea ce se numește „comuniune-societate”. La rândul său, aceasta se întemeiază în trupul lui Hristos, care este Biserica.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 7
„Sfântul Nectarie”
În data de 11.11.2024, la Parohia Sfânta Treime, păstorită de către părintele Moroșanu Mihai din Protopopiatul Falticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 7, așezat sub patronajul „Sfântului Nectarie de la Eghina”, coordonat de părintele Maftei Dănuț.
După săvârșirea Sfântului Maslu, a urmat meditația cu titlul: „Sfinții tămăduitori ca model al preoților de caritate și prieteni ai celor bolnavi”, care a fost susținută de către părintele Moroșanu Mihai de la parohia sus menționată.
Din cele prezentate menționăm următoarele:
„Într-o lume marcată de suferință, Biserica lui Hristos a fost și rămâne un spital duhovnicesc pentru vindecarea bolilor sufletești sau trupești. În acest spital uriaș care este lumea, Izvorul tămăduirilor este însuși Hristos-Dumnezeu, Doctorul cel Mare, Care, cu iubire milostivă, vindecă orice boală și orice neputință omenească, revărsând peste cei credincioși darurile Sale binefăcătoare”.
Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:
- Pentru credința lor puternică, pentru dragostea lor jefernică de a-L mărturisi pe Hristos lumii, pentru nerăutatea inimii lor, sfinții au primit, prin harul lui Dumnezeu, darul de a face minuni și vindecări de boli, devenind modele de viață pentru preoți și prieteni ai celor bolnavi, care-i cheamă în rugăciunile lor.
- Existența preotului în spitale sau în alte așezăminte filantropice de îngrijirea celor bolnavi, aduce o mare alinare nu numai celor suferinzi, dar și celorlalți membri ai familiilor lor, care găsesc un sprijin sufletesc deosebit și un motiv real de speranță.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 8
„Episcopul Gherasim Putneanul”
În data de 08.11.2024 la Parohia Sfinții Voievozi din Ruși păstorită de către părintele Andrei Petre, din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 8, așezat sub patronajul Episcopului Gherasim Putneanul, coordonat de către părintele Martiniuc Mircea.
După săvârșirea Acatistului Sfinților Arhangheli, a urmat meditația cu titlul: „Conlucrarea dintre preot și medic în actul îngrijirii celor bolnavi”, care a fost susținută de către părintele Damian Vasile, de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„Un număr de valori universale, generale ale religiei sunt, de asemenea, de prim ajutor în recursul la reconciliere şi soluţionarea conflictelor. Astfel, empatia, subestimată în culturile occidentale, rămâne caracteristică tuturor religiilor, sub semnul ajutorării aproapelui, nonviolenţa şi pacifismul e caracteristic ca şi sfinţenia vieţii – de origine divină, irepetabilă, imposibil de reprodus de către om, de unde nevoia de a o menţine cu orice preţ şi înclinaţia de a trăi în sfinţenie – interioritatea vieţii spirituale, compasiunea – în sensul iubirii aproapelui, a bucuriei de bucuria aproapelui, ajutorarea sa la nevoie şi a răsplătirii faptelor bune faţă de terţi – disciplina religioasă – a trupului, a traiului, limitarea violenţei asupra sinelui, postul ca element de toleranţă şi respect reciproc, mesianismul şi imaginaţia ce anclanşează dorinţele pentru construcţia socială mai justă prin religie, toate sunt elemente ce susţin formulele de evitare a conflictului deschis şi nerecurgerea la violenţă şi forţă în soluţionarea conflictelor”.
Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Manifestările sacrului au fost mereu diferite şi multiple. Acest lucru înseamnă că sunt mai multe căi de acces la adevărul ultim şi la mântuire, având forme diferite. Istoricul religiilor caută să clasifice această varietate conform unor criterii care îl fac să discearnă diferite forme de religiozitate.
- Textele religioase constituie o bază solidă de referinţe pentru credincioşii angajaţi în conflicte ca pilde şi îndrumări spre curmarea lor, aşa cum experienţele cuprinse în învăţăturile religioase acoperă o vastă arie de formule experimentate, pilde şi învăţăminte relatate direct în textele sacre, privind modul în care se previne, se mediază şi se poate rezolva un conflict
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.
A consemnat, Arhid. Constantin Andrieș