Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna octombrie întâlniri ale cercurilor pastorale.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 1
„Sfântul Paisie de la Neamț”
În data de 21.10.2024, la Parohia Sfinții Voievozi din Oprișeni-Fălticeni, păstorită de către părintele Nichiforeasa Cătălin, din Protopopiatul Falticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Paisie de la Neamț”, coordonat de către părintele Cojocaru Daniel.
După săvârșirea Acatistului Sfântului Cuvios Ilarion cel Mare, ne-a fost prezentată tema cu titlul: „Sfinții tămăduitori ca model al preoților de caritate și prieteni ai celor bolnavi”, care a fost susținută de către părintele Nichiforeasa Cătălin, de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„Mântuitorul Hristos, maica Sa și sfinții tămăduitori sunt adevărați vindecători ai bolnavilor, de multe ori, inspirând lucrarea preotului și/sau medicului, carte tratează. Diversele și numeroasele vindecări ale sfinților ce s-au înfăptuit în lumea întreagă, sunt recunoscute ca fiind manifestarea unui har deosebit pe care îl primesc în dar de la Dumnezeu și îl oferă mai departe, tot ca har. Sfinții tămăduitori au ajuns, datorită vindecărilor mijlocite de ei, să fie venerați de credincioși ca vindecători minunați; toate acestea prin puterea harului dăruit de Dumnezeu și care se manifestă în mod liber sau prin sfintele lor moaște. Ei sunt mulți și au o trăsătură comună: harul dăruit fiecăruia pentru a vindeca oamenii aflați în suferință. De aceea, ei sunt numiți doctori fără de arginți, pentru că nu au cerut vreodată plată pentru ajutorul oferit în vindecarea oamenilor.”
Au urmat apoi discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Suferința face parte din viața omului. Din nefericire, în orice moment al vieții, suntem chemați să facem față suferinței. Fie noi, fie unul dintre membrii familiei noastre se poate îmbolnăvi. De obicei, este clipa , în care începem să ne întristăm, să ne stresăm. Devenim neliniștiți, temători și dezamăgiți atunci când suntem bolnavi și suntem încercați din greu, având nevoie de sprijin medical și duhovnicesc.
- Nu putem să minimalizăm actul medical în vindecarea bolnavilor, însă trebuie să conștientizăm că pentru a redobândi sănătatea cât mai repede posibil, bolnavul are nevoie de încă un medicament foarte puternic și de mare folos. Acest medicament este Hristos Domnul, pe care îl primește bolnavul prin Sfintele Taine, puse la dispoziție de Biserică și administrate de preot.
- Adevăratul slujitor al altarului nu se rezumă doar la vindecarea trupească, ci pătrunde mai adânc, până la boala din interior, cea a sufletului. Să sape și să are sufletele înțelenite, așa cum fac țăranii prin grădinile lor. Să desțelenească, să ude din belșug și să semene ogorul sufletelor lor. Doar în felul acesta îi poate ajuta să scape, să elibereze de mărăcini, pietre, buruieni, paraziți și de greutatea păcatelor.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Carp, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral, părintelui slujitor pentru prezentarea temei și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 2
„Sfântul Mitropolit Dosoftei”
În data de 28.10.2024 la Parohia Sfântul Nicolae din Liteni, păstorită de către părintele Ruștie Doru Vasile din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Dosoftei”, coordonat de către părintele Chihaia Denis.
După săvârșirea Acatistului Sfântului Dimitrie, ne-a fost prezentată tema cu titlul: „Biserica–spital duhovnicesc. Rolul terapeutic al Bisericii în vindecarea omului de patimi” susținută de către părintele Huțanu Marius de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„Potrivit cuvântului Mântuitorului Însuși, El a vindecat „tot omul” (Ioan VII, 23). Propovăduirea Evangheliei era însoțită de vindecări ca semn al puterii Domnului de iertare a păcatelor. Vindecarea a fost o parte integrantă a evangheliei apostolice. Biserica lui Hristos, înzestrată de Dumnezeiescul ei Întemeietor cu toată plinătatea darurilor Duhului Sfânt, a fost dintru început o comunitate tămăduitoare, și la fel și azi în Taina Spovedaniei, ne aduce aminte de Biserică, ca „spital duhovnicesc”. Prin spovedanie, „omul primește harul dumnezeiesc, care-l ajută să nu mai cadă iarăși în aceleași păcate”. Dezlegarea păcatelor îl unește iarăși cu Biserica lui Hristos pe cel pe care păcatul îl despărțise de trupul Lui, de har, de părtășia cu sfinții, de obștea bisericească. Prin dezlegarea păcatelor omul află iarăși izvorul cel pierdut al harului, crește duhovnicește și ajunge iarăși la locul său de drept pentru fiii lui Dumnezeu”.
Au urmat apoi discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Cei mai mulți și mai buni reprezentanți ai medicinii antice, numărați în rândurile sfinților, au arătat un tip special de sfințenie-sfințenia doctorilor fără de arginți și a făcătorilor de minuni. Ei sunt preamăriți nu numai pentru că adeseori și-au sfârșit viața mucenicește, ci și pentru că au acceptat vocația medicală a datoriei milei creștine.
- Activitatea misionară a Bisericii este îndreptată dintotdeauna spre mângâierea celor aflați în suferință pentru alinarea și înlăturarea suferinței, dar și apropierea de biserică a celor ce se îngrijesc de cei suferinzi, credincioșii laici , care lucrează în domeniul sanitar și care sunt chemați să creeze toate condițiile pentru ca bolnavii să se bucure de mângâierea religioasă.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral, părintelui coslujitor pentru susținerea referatului și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 3
„Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”
În data de 08.10.2024, la Parohia Sasca Nouă păstorită de către părintele Apostol Bogdan-Valentin, din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul „Sfantului Voievod Ștefan cel Mare”, coordonat de către părintele Andrioaia Tudor.
După săvârșirea Sfântului Maslu a urmat meditația cu titlul: „Credința în suferință (Luca 8, 40-56) și mijloacele pentru pastrarea sau intensificarea ei”, care a fost susținută de către părintele Apostol Bogdan-Valentin de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„În suferință omul se întoarce către sufletul său, pe care mai înainte de aceasta l- a uitat sau l-a neglijat și va găsi calea de comunicare cu dânsul, prin intermediul Golgotei suferinței și se va împrieteni cu el, ascultându-l, căutând vindecarea. Omul în suferință este pus în fața unei noi realități, dar în același timp și în fața unei alte perspective, iar perspectiva cea mai cruntă este că suferința este sfâșietoare fără credința în Dumnezeu. De aceea suferința este un prilej prin care noi ne putem apropia mai mult de Dumnezeu, căutând restabilirea puterilor noastre sufletești și trupești, după cum sunt ele afectate de îndepărtarea cu bună știință sau cu neștiință de înțelepciunea cea după Dumnezeu .”
Au urmat apoi discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Suferința aduce întunericul în viața noastră izvorât din frica sau teama pe care o naște gândul la urmările acesteia. Frica stabilește noi ținte pentru cel bolnav, iar prima dintre acestea, în mod firesc este vindecarea, restabilirea sănătății sufletești și trupești, dar și vindecarea de uitare, de neștiință și de nelucrare.
- Până la urmă Dumnezeu ne dăruiește vindecarea, chiar prin medicul care ne-a consultat și ne-a prescris rețeta și tratamentul adecvat, căci Dumnezeu lucrează și prin oameni.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp, a mulțumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 4
„Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca”
În data de 29.10.2024 la Parohia Sfântul Nicolae din Giulești păstorită de către părintele Chetroi Fănică din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 4, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca”, coordonat de către părintele Meștereanu Ciprian.
După săvârșirea Acatistului Mântuitorului, a urmat meditația cu titlul: „Importanța lucrării preotului în alinarea suferinței și prevenirea deznădejdii celui suferind”, care a fost susținută de către părintele Chetroi Fănică de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspect:
„Deși boala este parte integrantă din experiența umană, omul nu se poate obișnui cu ea. Acest lucru nu se datorează doar faptului că uneori poate deveni extrem de dificilă și gravă, ci și pentru că omul este creat pentru viață, pentru o viață tot mai deplină în Hristos. Hristos este Domnul vieții, Care ne eliberează de orice rău și suferință. Când omul se confruntă cu boala și suferința la nivel personal, cuvintele Domnului răsună și mai puternic în sufletul lui: Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele meu are viață veșnică,și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Căci trupul Meu este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărata băutură. (Ioan 6,54-55) mâncare și băutură spre nemurire sau Leacul nemuririi și doctorie pentru a nu muri, ci a trăi veșnic în Iisus Hristos”.
Au urmat apoi discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Pentru vindecarea trupească și sufletească, trebuie mai întâi, alinate rănile singurătății și ale izolării în care adesea se află bolnavul. Practica indiferenței, a egoismului și a individualismului poate fi contracarată doar prin cultura compasiunii și a iubirii milostive.
- Îngrijirea bolnavului beneficiază foarte mult de prezența unor legături adecvate între preot, familia bolnavului și comunitatea parohială. Voluntariatul aduce o contribuție semnificativă la îngrijirea suferindului și trebuie promovat,sprijinit și cultivat.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 5
„Sfânta Cuvioasă Parascheva”
În data de 13.10.2024 la Parohia Sfânta Parascheva, păstorită de către părintele Loluță Daniel din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul „Sfintei Cuvioase Parascheva”, coordonat de părintele Florin Grigorescu.
După săvârșirea Vecerniei unită cu Litia, a urmat tratarea temei: „Sfinții Tămăduitori ca model al preoților de caritate și prieteni ai celor bolnavi” susținută de către părintele Loluță Daniel de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul lucrării cităm următoarele aspecte:
„Biserica i-a numit Sfinții doctori fără de arginți pe fericiții, bineplăcuții lui Dumnezeu și făcătorii de minuni Cosma și Damian din Arabia, Cosma și Damian din Asia Mică, Chir și Ioan, Talaleu, Cosma și Damian din Roma, Ermolae, Pantelimon, Anichit și Fotie, Diomid, Luca, Arhiepiscopul Crimeii etc. Despre viața, minunile, vindecările și pătimirile lor găsim relatări în sinaxare. Din acestea citim că, după porunca Evangheliei, unii dintre acești mari sfinți au cutreierat orașele și satele, propovăduind pe Hristos și vindecând pe cei bolnavi. Din iubire fierbinte faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni, ei nu luau niciodată plată pentru serviciile lor, respectând porunca Mântuitorului Hristos Care a spus: „În dar aţi luat, în dar să daţi” (Matei 10, 8). Ca urmare a acestor minunate fapte, lumea i-a supranumit „doctori fără de arginți”.
Au urmat apoi discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Noi trăim această împlinire și bucurie a slujirii Mântuitorului în rândul bolnavilor și trăim mult mai intens, pentru că, în spitale, suferința este la ea acasă. Nu vine nimeni de drag la spital și starea lor psihologică, sau trăirile lor sunt foarte intense. Au o neliniște. Toți am trecut sau vom trece prin această stare, pentru că, atunci când ești bolnav, nu știi ce va fi după, cât e de grav. Și trăirile sunt foarte intense”, spune preotul de caritate.
- Alături de tratamentul și îngrijirea medicală, Sfinții Doctori fără de arginți recomandau bolnavilor să se nevoiască în rugăciune și în pocăință. Pe lângă consultațiile medicale, feluritele vindecări și izgoniri de duhuri necurate, ei răspândeau mai ales învățătura lui Hristos și vegheau necontenit ca toți creștinii convertiți să calce drept, după cuvântul Evangheliei și să nu apostazieze. Această misiune le-a adus în cele din urmă și moarte martirică.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 6
„Acoperământul Maicii Domnului”
În data de 22.10.2024, la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Găinești, păstorită de către părintele Lupu Vasile, din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 6, așezat sub patronajul Maicii Domnului și coordonat de către părintele Corduneanu Petru.
După săvârșirea Acatistului Sfântului Dimitrie, a urmat meditația cu titlul: „Conlucrarea dintre preot și medic în actul îngrijirii celor bolnavi” care a fost susținută de către părintele Lupu Vasile de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„În tradiția ortodoxă, grija față de cei bolnavi reprezintă o expresie concretă a iubirii creștine, manifestată prin ajutorul acordat aproapelui aflat în suferință. Această îngrijire nu este doar o acțiune socială sau umanitară, ci o misiune sacră, înrădăcinată în învățăturile Sfintei Scripturi. În contextul îngrijirii celor bolnavi, Biserica Ortodoxă subliniază importanța colaborării dintre preot și medic, văzând în aceasta o unire între grijă pentru trup și grijă pentru suflet. Preotul are rolul de a oferi suport spiritual, de a sprijini bolnavul prin rugăciune, Sfânta Taină a Maslului și consiliere duhovnicească, iar medicul este cel care, prin cunoștințele și abilitățile sale, tratează boala fizică și ajută la restabilirea sănătății. Colaborarea dintre aceștia devine, astfel, o sinergie între știința medicală și credința religioasă, având ca scop oferirea unei îngrijiri integrale pacientului”.
Au urmat apoi discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Biserica ne învață că omul este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu (Facere 1, 26-27), având o valoare deosebită atât în planul trupesc, cât și în cel spiritual. Această viziune asupra persoanei umane determină o abordare amplă în îngrijirea bolnavilor, în care sănătatea trupului nu poate fi separată de cea a sufletului. Preotul, ca păstor al sufletelor, și medicul, ca vindecător al trupurilor, trebuie să colaboreze pentru a oferi îngrijire completă și eficientă.
- Biserica ne învață că omul este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu (Facere 1, 26-27), având o valoare deosebită atât în planul trupesc, cât și în cel spiritual. Această viziune asupra persoanei umane determină o abordare amplă în îngrijirea bolnavilor, în care sănătatea trupului nu poate fi separată de cea a sufletului. Preotul, ca păstor al sufletelor, și medicul, ca vindecător al trupurilor, trebuie să colaboreze pentru a oferi îngrijire completă și eficientă.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp, a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 7
„Sfântul Nectarie”
În data de 13.10.2024, la Parohia Sfânta Parascheva, păstorită de către părintele Vrabie Iustin din Protopopiatul Falticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 7, așezat sub patronajul „Sfântului Nectarie de la Eghina”, coordonat de părintele Maftei Dănuț.
După săvârșirea Sfântului Maslu, a urmat meditația cu titlul: „Taina Sfântului Maslu și efectele acestuia în viața celor suferinzi”, care a fost susținută de către părintele Vrabie Iustin de la parohia sus menționată.
Din cele prezentate menționăm următoarele:
„Taina Maslului este lucrarea sfantă săvârșită în numele Sfintei Treimi, de către preoții Bisericii, prin care se împărtășește credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sau ușurării suferințelor trupești, întărirea sufletească, iertarea păcatelor. Partea văzută constă din ungerea cu untdelemn sfințit, dupa ce s-a invocat prin rugăciuni speciale mila lui Dumnezeu prin puterea Sfântului Duh asupra celui bolnav”.
Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:
- În Sfintele Evanghelii și în toate rugăciunile din randuiala Tainei Maslului, Dumnezeu este invocat ca doctorul sufletelor și trupurilor noastre, a Cărui milă este nemasurată…, iar după fiecare rugăciune și invocare, credincioșii cantă: Stăpâne Hristoase, Milostive miluiește pe robii Tăi. Însăși cântarea îl arată pe Mântuitorul Hristos ca Vindecătorul și ajutătorul celor ce sunt în dureri.
- Cauzele deprimării şi descurajării oamenilor de multe ori sunt bolile, iar acestea nu pot fi învinse numai cu mijloace omeneşti şi mai mult decât atât, unele boli nu sunt altceva decât o consecinţă a propriilor noastre păcate. Dumnezeu îşi manifestă iubirea şi mila Sa faţă de cei suferinzi prin Taina Sfântului Maslu, de aceea în toate rugăciunile slujbei se invocă mila lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este în aceste rugăciuni Doctorul Cel plin de milă.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.
RAPORT CERC PASTORAL NR. 8
„Episcopul Gherasim Putneanul”
În data de 17.10.2024 la Parohia Sfinții Trei Ierarhi din Țolești păstorită de către părintele Damian Vasile, din Protopopiatul Fălticeni, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 8, așezat sub patronajul Episcopului Gherasim Putneanul, coordonat de către părintele Martiniuc Mircea.
După săvârșirea Sfântului Maslu, a urmat meditația cu titlul: „Conlucrarea dintre preot și medic în actul îngrijirii celor bolnavi”, care a fost susținută de către părintele Damian Vasile, de la parohia sus menționată.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„Medicina și Biserica se confruntă astăzi cu strigătul tot mai acut și mai dramatic al bolnavilor care caută vindecare de neputințele trupești, dublate profund de durerea sufletească, căci o boală fizică are, în majoritatea situațiilor, și o cauză psihologică. E necesară legătura dintre Biserică și Medicină? Poate această simbioză să aducă beneficii bolnavilor? Mulți medici se exprimă azi pozitiv și cer sprijinul preotului, înțelegând că bolnavul nu este doar un individ care poate fi tratat organic, ci trebuie văzut în complexitatea sa ființială. .”
Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au accentuat următoarele aspecte:
- Atât vocația medicală, cât și cea preoțească sunt daruri divine, cultivate, de cei care au simțit aceste vocații deosebite, cu mult efort: „Medicul este, ca și preotul, slujitor al lui Dumnezeu. De aceea, Sfânta Scriptură îl compară pe Mântuitorul cu medicul, iar noi, în rugăciunile noastre pentru cei bolnavi, Îl numim «Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre»”
- Relația medic-preot-bolnav sintetizează cel mai bine faptul că fără comuniune, angajare personală, recunoaștere a limitelor (umane și științifice) și invocarea ajutorului Doctorului Suprem, fiecare în parte nu reprezintă decât trei piese separate ale unui puzzle care nu va ajunge niciodată să reflecte lumina armoniei.
- Bolnavul primește în același timp puterea de a folosi necazurile care vin asupra lui spre binele său sufletesc, dar și spre zidirea duhovnicească a celor din jurul său. S-a spus, pe bună dreptate, că valoarea unui om se demonstrează prin cantitatea de suferință pe care acesta poate să o suporte cu demnitate, sau că sufletele tari rabdă în tăcere, iar această răbdare este pilduitoare pentru cei din jur.
În încheiere, părintele misionar protopopesc Gabriel Carp a mulţumit părintelui paroh pentru organizarea cercului pastoral și celorlalți preoți pentru participare.
A consemnat, Diac. Constantin Andrieș