Răspunsul ierarhului – 4 februarie 2025

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic,

Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop,

Vă scriu cu o altă nelămurire, neștiind sigur dacă veți avea permisiune să o lămuriți.

Este adevărat că un creștin ortodox care este credincios și evlavios, practicant conștiincios și participant la slujbe și la sfintele taine, în special menționând Sfânta Taină a Spovedaniei și Sfânta Taină a Împărtășaniei, având un singur duhovnic în care își pune întreaga încredere cu desăvârșire, poate experimenta anumite lucruri neobișnuite prin puterea și harul preotului său duhovnic?

Poate preotul său duhovnic prin harul primit și puterea Sfintelor Taine să îl influențeze într-o măsură foarte mare pe om, până la experimentarea unei fizice „teleghidări” a creștinului chiar în anumite împrejurări fizice și practice din viața sa cotidiană, prin puternica legătură a harului stabilită prin rugăciune și Sfintele Taine, chiar posibil împotriva voinței recipientului – creștinului?

Are voie preotul creștin ortodox să facă orice împotriva voinței omului pentru care este deplin responsabil ca și duhovnic al lui?

Aștept cu speranță orice lămurire pe care o puteți da.

Sărut dreapta.”

A.G.

Doamne, ajută!

Întrebările dumneavoastră își pot afla răspunsurile adresându-vă în primul rând părintelui duhovnic, care vă cunoaște cel mai bine.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic,

În urma multor discuții (plângeri întemeiate) cu niște foarte buni prieteni de la …, am decis să aduc public la cunoștință gravele probleme majore și scandalul făcut anual de comportamentul și batjocura la adresa studenților a … de la …, unde gândirea comunistă, securistă și deteriorată a acestui „…” de a da afară 40 de studenți din examenul de … (Ianuarie 2025) și de a-i trimite direct în restanță pe toți 40 fiindcă nu purtau obligatoriu cravată și papion în timpul examenelor aduce un mare prejudiciu de imagine și dispreț față de …, rugându-vă Înaltpreasfințite Părinte Calinic, pentru că aveți o minte mai deschisă și gândire limpede, să vă implicați direct, discutând și analizând … aceste probleme grave ce se întâmplă an de an în …, dar și alte …, unde vestimentația primează înaintea palmelor muncite și a nopților nedormite a părinților care și-au trimis copii la aceste … să învețe carte.

Vă mulțumesc!”

E.S.

Doamne, ajută!

Îmi pare rău, dar nu pot fi în asentimentul dumneavoastră, mai ales că îl cunosc pe cel la care faceți referire de foarte mult timp și consider că este, la ora actuală, cel mai bun profesor pentru disciplina domniei sale, cu recunoaștere în străinătate; astfel se și explică invitațiile la diferite conferințe internaționale. Este persoana care a ajuns în această funcție prin propria muncă și ca atare trebuie respectat; consider că orice instituție de învățământ are nevoie de astfel de profesori.

Cât privește faptul că a cerut o ținută decentă, „de duminică”, la examene, cred că denotă în primul rând respectul dumneavoastră față de ceea ce veți fi în viitor. Dacă ați fi student la pictură, ați putea merge îmbrăcat puțin mai extravagant; având în vedere specializarea aleasă, aveți datoria morală să purtați o ținută ce vi se impune, și aceasta numai la examene.

Pace și multă liniște sufletească!

„Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic,

Vă scriu cu smerenie și cu dorința de a primi un sfat duhovnicesc. De ceva timp, folosesc o aplicație pentru telefon numită „Lumea Ortodoxiei” și am constatat că este foarte accesibilă și complexă. Aceasta oferă și unele cântări pe care le ascult în fundal atunci când îmi fac rugăciunea sau acatistul.

Întrebarea mea este dacă fac o greșeală folosind această aplicație pentru a-mi îndeplini acatistele și rugăciunile. Menționez că am observat că la rubrica de acatiste există și o secțiune dedicată unor sfinți necanonizați, iar unele dintre acestea au sursa indicată (www.dervent.ro)

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsul dumneavoastră și pentru că îmi sunteți alături prin sfaturile dumneavoastră.

Cu respect și recunoștință.”

B.C.

Doamne, ajută!

Este bine să nu amestecați lucrurile, mai ales atunci când va rugați.

În rugăciune bine este să fiți doar dumneavoastră cu Dumnezeu, cu Maica Domnului și cu Sfinții mijlocitori, recunoscuți ca atare de Biserică. După ce v-ați făcut pravila rânduită de duhovnic, puteți asculta și muzică religioasă.

Pace și bucurie!

„Părinte, se poate îmbina slujirea ca ieromonah cu misiunea de profesor, astfel încât să fiu de folos atât Bisericii, cât și educației?”

F.L.

Doamne, ajută!

Se poate, însă depinde de cât de organizat sunteți dumneavoastră în a săvârși și cele ale Martei, și cele ale Mariei.

Mult spor!