„Fă-te tuturor toate, săvârșind neîncetat binele, ca prin rodul bun al lucrării tale, la fel ca printr-o fereastră, lumea să-L vadă pe Hristos Domnul.” este unul dintre fragmentele care surprinde activitatea administrației bisericești sucevene în anul care tocmai s-a încheiat. Aprobarea raportului anual de către membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, întrunită astăzi, 25 ianuarie 2025, în ședința anuală de lucru reprezintă o validare a eforturilor depuse în ultimele douăsprezece luni în realizarea proiectelor propuse pentru ținutul ocrotit de Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou.
Evaluarea întregii activități a eparhiei în anul 2024 a avut loc într-o zi cu un dublu simbolism pentru Biserica lui Hristos, prăznuirea liturgică a doi ierarhi contemporani, care au jucat un rol important în perioada creștinismului primar. Sfântul Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului, a fost unul dintre cei mai mari teologi ai secolului al IV-lea, model al unei desăvârșite demnități, remarcându-se ca un arhiereu care nu a abdicat niciodată de la principiile creștine și care a modelat prin scrierile sale nenumărate generații. Deși biografia celui de-al doilea ierarh este foarte puțin cunoscută, cuvintele Sfântului Vasile cel Mare, legat printr-o sfântă prietenie de smeritul Grigorie de Nazianz sunt edificatoare, descriindu-l pe Sfântul Bretanion, Episcopul Tomisului, „mlădiță cu care patria mamă (Capadocia, n.n.) se poate mândri pe drept, deoarece a reușit în luptele pentru credință, arătându-se o bună moștenire a părinților”.
Adunarea eparhială a fost așezată dintru început sub semnul rugăciunii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și consilierii și inspectorii eparhiali, precum și membrii forului bisericesc, clerici și mireni, fiind prezenți la slujba de Te-Deum săvârșită în paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” sub protia Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar. Prin ierurgia care a urmat Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra credincioșilor din cuprinsul eparhiei și pentru toate lucrările împlinite în anul care s-a încheiat. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.
În continuare, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, după apelul nominal, s-au desfășurat lucrările ședinței de lucru.
În premieră, pentru cea de-a cincea adunare eparhială întrunită de la întronizarea actualului chiriarh al Sucevei, Sectorul Media și Comunicare a structurat în filmul 2024 – Sinteza în 100 de minute a anului intrat în veșnicie numeroasele împliniri și diversele inițiative derulate în anul precedent în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților prin sectoarele de resort și instituțiile partenere. Filmul a ilustrat bogata activitate desfășurată în „Anul omagial al pastorației şi îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, declarat astfel de Sfântul Sinod în întreaga Patriarhia Română. Cele două tematici, comemorativă și omagială, au completat în mod firesc direcțiile de acțiune menite să vină în întâmpinarea nevoilor eparhiei sucevene.
Dintre principalele realizări amintim sprijinul social acordat copiilor, vârstnicilor și persoanelor aflate în situații de risc, în cuantum de 21,8 milioane lei (peste 4 milioane de euro), prin Sectorul Asistență Socială și Medicală, în cadrul unor campanii sau concerte caritabile, cum ar fi: Dar spre Înviere, rechizite la început de an școlar, Un Crăciun pentru Fiecare, Masa bucuriei, Din inima artiștilor, al unor instituții filantropice: Căminele de bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou” și cel de la Mănăstirea Bogdănești și Așezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți” ori prin birourile protopopești de acțiune socială.
În peisajul educațional al județului Suceava, dar și la nivel național și chiar internațional, s-au remarcat programele devenite deja emblematice, inițiate sau derulate în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, precum Ora de Biblie, la care în anul 2024 au participat peste 8.000 de copii care au lecturat Biblia integral într-o singură oră, Biblia călătoare și sfințitoare – exercițiu național catehetic de scriere reflexivă de tip scrisoare fluviu, Liturghia copiilor, Panelul Olimpicilor și multe altele.
Esențială pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost și intensificarea transmiterii mesajului evanghelic în rândul credincioșilor de toate vârstele, iar în contextul actual, oferirea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber de calitate pentru copiii, tinerii și credincioșii parohiilor sucevene. Direcțiile majore de acțiune ale Sectorului Catehizare, Tineret și Educație Pentru Viață se regăsesc în activități precum: Campionatul Național de Șah „Cupa Movileștilor”, Tabăra „Comorile Satului”, Tabăra de vară „Temerari pe drumul cunoașterii”, „Tinerii Bucovinei, păstrători ai tezaurului strămoșesc și mănăstiresc”, Campionatul Județean de Fotbal Masculin „Cupa Mușatinilor”, Campionatul de Fotbal Feminin „Cupa Domnițelor” etc.
Linia directoare a Editurii Crimca, „Înflorește prin cultură!”, se oglindește în numărul impresionant de evenimente teologice și cultural-artistice (simpozioane, conferințe, mese rotunde și ateliere de lucru), precum și al publicațiilor, anul trecut înregistrându-se apariția a peste 60 de cărți, dintre care două volume cu cant tipărit, o premieră pentru mediul editorial teologic românesc.
De asemenea, între evenimentele marcante ale anului 2024 se numără omagierea, prin diferite manifestări liturgice, cultural-artistice, educaționale și pastoral-misionare, a două mari personalități bucovinene, Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Gherasim Putneanul, și arhimandritul Iachint Unciuleac, stareț al Mănăstirii Putna, la împlinirea centenarului de la nașterea lor, și a patru secole de la nașterea Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolit al Moldovei („Mitropolitul Dosoftei – Sfânt, Ctitor, Cărturar – Jubileu 400”).
Devenită deja tradiție, procesiunii cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou prin întreaga eparhie (21-22 octombrie 2024) i s-au adăugat și cele locale, „misiuni” ale Sfântuțului Bucovinei în diferite comunități – Mirăuți, Breaza, Marginea și Probota, lista fiind completată de procesiunile cu odoare ale eparhiei (Icoana Maicii Domnului de la Rarău, Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, Sfântul Ioan Botezătorul – Arbore), ori de Florii, ori în luna martie, Luna pentru Viață.
În decursul anului 2024, Sectorul Fonduri Externe și Interne a promovat mai multe investiții ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în domeniile: social-filantropic (cinci centre pentru seniori), educațional (trei centre multifuncționale cu dotări sportive și cultural pentru copii), restaurarea patrimoniului (șapte programe finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență) și energie verde din surse solare (capacități de producere a energiei electrice în șapte locații).
O altă componentă importantă a reprezentat-o activitatea edilitară a Bisericii, reflectată în construirea de biserici, case parohiale și sociale, restaurarea, consolidarea și pictarea locașurilor de cult, construirea de noi clopotnițe sau restaurarea celor existente, amenajarea de magazine bisericești și lumânărare ş.a. Pe lângă cele 30 de unități de cult cu șantiere în desfășurare, sunt demne de amintit și proiectele-investiții în curs: Centru Eparhial „Dositei Episcopul”, Centru Eparhial Birouri „Mitropolit Silvestru”, Consolidarea și reabilitarea ansamblului de clădiri ale Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, modernizarea clădirii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” și lucrări de modernizare, extindere și dotare cu utilaje și echipamente performante la S.C. FERMA LUCOS S.R.L, Atelierul de lumânări „Sfânta Fotini”, Atelierul de broderie și croitorie „Sfânta Lidia”, Tipografia „Vartolomeu Mazereanu” etc.
Alături de Părintele Arhiepiscop, la eveniment au fost prezenți Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, reprezentanții Cancelariei și Administrației Eparhiale, membrii de drept ai comisiilor Adunării Eparhiale, dar și membrii onorifici, reprezentanți ai instituțiilor publice, dintre care amintim pe domnul Gheorghe Alexandru Moldovan, Prefectul Județului Suceava, și pe domnul Gheorghe Șoldan, Președinte al Consiliului Județean Suceava.
Contribuția, dăruirea și munca întregului aparat administrativ, în cadrul Centrului Eparhial ori al Adunării Eparhiale, ipostaziate în filmul retrospectiv, dar și în volumul cu un format grafic de excepție, tipărit la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, însumând peste 500 de pagini, Raport de activitate în anul 2024, au fost apreciate unanim de către participanți în cadrul ședințelor de lucru pe comisii și a celei în plen, cât și prin luările de cuvânt.
Mesajul Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a debutat cu gândul de recunoștință îndreptat spre Preamilostivul Dumnezeu, Maica Domnului, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou și toți sfinții cunoscuți și necunoscuți, pentru ocârmuirea vieții și ajutorul neprețuit în săvârșirea celor propuse. Ierarhul a adresat apoi mulțumiri Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, părintelui vicar administrativ, părinților consilieri, părinților exarhi și părinților protopopi, pentru fructuoasa colaborare, subliniind totodată faptul că cele realizate nu ar fi fost posibile fără sprijinul primit din partea autorităților și instituțiilor publice, la nivel local și național.
O atenție deosebită a acordat membrilor Adunării Eparhiale, de drept și onorifici, apreciind multitudinea modalităților prin care s-au arătat demni fii ai Bisericii, domniile lor implicându-se „în atragerea de fonduri pentru proiectele parohiilor din care fac parte, în derularea diverselor activități social–filantropice, în organizarea unor manifestări culturale, a unor conferințe, simpozioane, concerte de muzică religioasă sau laică, dar și în buna desfășurare a procesiunilor în eparhia noastră, fie cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou ori ale Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, fie cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Rarău, fie de Florii. Demne de amintit sunt sprijinirea inițiativelor ce vizează apărarea vieții, cultivarea respectului pentru înaintași, prețuindu-i pe cei încă în viață și pomenindu-i pe cei ce nu mai sunt, coordonarea acțiunilor de donare de sânge și de oferire de consultații medicale fără pretenții pecuniare, asigurarea în mod gratuit a medicamentelor pentru persoanele fără posibilități sau pentru cele aflate în îngrijire în căminele patronate de arhiepiscopie, precum și susținerea prezenței Bisericii în spitale și alte instituții.”
În încheierea cuvântului său, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a îndemnat pe cei prezenți să facă din anul 2025 o oportunitate de a continua această lucrare, deopotrivă jertfelnică și împlinitoare, pentru a se înveșnici prin actul creator.
În semn de apreciere pentru dragostea, susținerea și prietenia arătate lui Hristos și semenilor, oaspeții au primit din partea Centrul Eparhial mai multe daruri: volumele omagiale dedicate Preasfințitului Gherasim Putneanul, pentru a identifica modalități concrete de trăire a credinței creștine, icoanele sfinților ocrotitori ai Catedralei Arhiepiscopale, Marii Mucenici Gheorghe și Ioan cel Nou, calendarul pentru a-și stabili țintele și termenele, dar și Zilnicarul pentru gânduri, gusturi și fapte bune, ca jurnal mărturie a modului în care au trăit anul 2025.
Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei. Aceasta este formată din 10 reprezentanți ai clerului și 20 de reprezentanți ai credincioșilor mireni, aleși odată la patru ani. Trei dintre aceștia sunt delegați ai eparhiei în Adunarea Național Bisericească. Prezenta Adunare Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților s-a constituit la data de 4 iunie 2022.