În cadrul manifestărilor culturale ale comunității ucrainene, sărbătorile de iarnă ocupă un loc aparte, devenind un prilej de celebrare, dar și de păstrare a tradițiilor străvechi, transmise din generație în generație. Colindatul, la Crăciun sau Bobotează, mersul cu Steaua, scenetele care ilustrează Nașterea Domnului și mesele festive încărcate cu bucate tradiționale, creează o atmosferă unică, în care fiecare gest sau ritual reflectă legătura comunității cu valorile spirituale și culturale ce îi definesc identitatea.
În spiritul conservării acestei legături a comunității cu valorile sale spirituale și culturale, Uniunea Ucrainenilor din România a organizat zilele trecute, cea de-a XXXII – a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni, eveniment desfășurat anual în municipiul Sighetu Marmației, județul Maramureș, care a evoluat gradual de la o simplă manifestare locală la una de anvergură internațională.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în cadrul acestor festivități a participat pr. consilier Mihai Cobziuc, fiind însoțit de grupul vocal Hatna al Parohiei Dărmănești II, care au interpretat trei colinde străvechi de Crăciun și Bobotează, după obiceiul local din Dărmănești.
În cadrul alocuțiunii sale, pr. Mihai Cobziuc, alături de oficiali și diplomați din România și Ucraina a subliniat importanța culturii, a tradițiilor și colindelor ca elemente esențiale ale identității unei comunități, exprimându-și bucuria de a reprezenta cu cinste ucrainenii din Bucovina și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu care Uniunea Ucrainenilor din România a semnat un protocol de cooperare interinstituțional, contribuind astfel la conservarea moștenirii culturale strămoșești și de ce nu, la îmbogățirea parimoniului cultural bucovinean. De asemenea părintele Cobziuc a subliniat faptul că în aceste vremuri dificile pentru Poporul Ucrainean, românii s-au dovedit a fi unii din cei mai apropiați frați.
Cu ocazia sărbătorilor Nașterii Domnului, Anului Nou și Botezului Domnului, celebrat conform vechiului calendar, președintele UUR a urat tuturor participanților sănătate, succes, bunăstare, pace sufletească și familială, prieteni devotați, unitate și înțelegere.
Festivalul Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni contribuie la consolidarea unității pe termen lung, având un impact semnificativ atât la nivelul comunităâilor ucrainene locale, cât și pe plan internațional, iar prin promovarea culturii ucrainene autentice, festivalul devene un model de solidaritate și continuitate, păstrând vii tradiții și obiceiuri străvechi.