Zece gânduri profunde așternute sub forma unui Decalog despre recunoștința ca virtute care nu doar ne ajută să apreciem bunătățile revărsate asupra noastră, ferindu-ne de pustiirea duhovnicească, ci ne și deschide calea spre întâlnirea cu Dumnezeu, au fost astăzi, 19 ianuarie 2025, împărtășite de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic credincioșilor prezenți la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
În cea de-a XXIX-a Duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 19 ianuarie 2025, când în bisericile ortodoxe este adusă în atenție relatarea Sfântului Evanghelist Luca despre minunea vindecării celor zece leproși, săvârșită de Însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos, chiriarhul locului a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la așezământul monahal care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, înconjurat de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și slujitori ai catedralei, precum arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh.
Ca în fiecare duminică, răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost oferite de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.
În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură referitor la minunea vindecării celor zece leproși a fost rostit de arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava. Preacuvioșia sa a scos în evidență puterea credinței, lucrarea lui Dumnezeu în viața noastră, a fiecăruia, și gestul nobil de mulțumire și de recunoștință, împletit cu sentimentul de iubire, pe care l-a făcut ultimul lepros. „Să înțelegem că recunoștința este o virtute rară care ne deschide inimile spre harul lui Dumnezeu. Fără ea riscăm să pierdem bucuria comuniunii cu Hristos. Recunoștința ne împinge să ne adâncim în relația noastră cu Dumnezeu, să luptăm cu egoismul nostru lepros și să înțelegem că fiecare binecuvântare vine de sus, de la Dumnezeu, Părintele Luminilor.”
În încheierea cuvântului, cei prezenți au fost încurajați să se pregătească și să primească preacuratele și de viață făcătoarele Taine ale lui Hristos, să Îi mulțumească Preamilostivului Dumnezeu pentru toate darurile trimise, dar și pentru suferințele și încercările prin care sufletul omului cunoaște înălțare duhovnicească. „Cel mai mare gest prin care îi putem arăta lui Dumnezeu recunoștința noastră este unirea cu El prin Sfânta Euharistie. Adică pregătirea noastră de zi cu zi pentru a fi vase alese, vase de mare preț, în care să se odihnească Trupul și Sângele Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ca și noi să devenim dumnezei după har. Dar să fim cu băgare de seamă. Vrem să ne unim cu Dumnezeu? Atunci e nevoie să îndepărtăm lepra păcatului și a patimilor de pe sufletele noastre. E nevoie să-i împlinim cu mulțumire poruncile și să-i fim recunoscători pentru binefacerile și binecuvântările pe care le primim în fiecare zi în viața noastră.”
Părintele arhiepiscop i-a mulțumit marelui eclesiarh pentru predică și a amintit faptul că pe site-ul Arhiepiscopiei poate fi lecturată exegeza la Duminica a XXIX-a după Rusalii, intitulată „Recunoștință versus nerecunoștință”, text prin care cititorii sunt îndemnați să nu se numere printre cei afectați de lepra sufletească manifestată prin nerecunoștință pentru binecuvântările primite de la Preamilostivul Dumnezeu, virtutea recunoștinței fiind rar întâlnită în zilele noastre.
A urmat momentul mult așteptat, al lecturării de către întâistătătorul Eparhiei Sucevei și Rădăuților a unui decalog în cuprinsul căruia sintetizează învățăturile duminicilor de peste an, cel alcătuit special pentru Duminica a XXIX-a după Pogorârea Duhului Sfânt (Vindecarea celor zece leproși) încheindu-se cu frumosul îndemn: „Râvnește să trăiești pururea în lumina Preasfintei Treimi, cultivând cu hărnicie credința prin care toate sunt cu putință, nădejdea dobândirii vieții veșnice în împărăția cerurilor și iubirea care plinește totul”.
După ce au primit cu bucurie binecuvântarea arhierească, cei prezenți s-au închinat cu multă evlavie și la cinstitele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Marele Mucenic al lui Hristos cunoscut pentru nenumăratele minuni săvârșite de-a lungul timpului.