Parastas pentru Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania în Cetatea Dragomirnei, la finalul Simpozionului Național care îi poartă numele

„Pe-acest mormânt – al cui o fi? – a nins.

Nu plânge, heruvimul nu s-a stins.

Pe-acest mormânt a răsărit o floare.

Nu plânge, heruvimul n-o să zboare…”

Cetatea Dragomirnei, lăcaşul iubit al vlădicii Anastasie Crimca, a fost astăzi, 18 ianuarie 2025, gazda celei de-a doua zi a Simpozionului Național „Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, ajuns anul acesta la cea de-a XII-a ediție. A devenit deja o tradiție ca în a doua jumătate a lui Gerar să fie înălțate rugăciuni pentru odihna sufletului celui care a fost iubitor de carte, de Biserică și de Neam, vrednic arhiereu al Bisericii lui Hristos, primul Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, om de cultură, scriitor, poet, eseist și dramaturg al literaturii românești, Bartolomeu Valeriu Anania.

La împlinirea a 14 ani de la începutul călătoriei în veșnicie, slujba de pomenire a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, clerici conferențiari în cadrul simpozionului, în Paraclisul Mănăstirii Dragomirna. Între cei care au făcut parte din soborul slujitor la slujba Parastasului s-au numărat pr. prof. univ. dr. habil., scriitor Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. habil. Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai”, și pr. Ion Buga, scriitor.

Alături de obștea Mănăstirii Dragomirna, îndrumată duhovnicește de stavrofora Maria Magdalena Gherghina, la momentul comemorativ au luat parte invitații acestei ediții a simpozionului, o delegație a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, precum și membri ai Asociației Școlare Sucevene pentru Educație și Dezvoltare. Nu în ultimul rând, la eveniment au fost prezenți și nepoții Înaltpreasfinției Sale, inginer Laurian Anania și arhitect Brândușa Munteanu.

La finalul slujbei de pomenire, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a rostit un cuvânt prin care a arătat faptul că îngerul păzitor poate străjui și mormântul celui pe care l-a însoțit întreaga viață, subliniind că una dintre cele mai puternice dovezi ale dragostei purtate de cei rămași în această lume celor plecați este pomenirea lor în rugăciune. Preasfinția Sa a recitat la final un poem cu o însemnătate profundă, despre neuitare și dragoste, intitulat Anotimpuri, semnat de Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania.

„Când la un mormânt nu vine nimeni, când icoana celui trecut dincolo se șterge, cerul se face mic. Și de acolo sufletul acelui om plânge, și tare aș îndrăzni a zice că o lacrimă se prelinge și din ochiul lui Dumnezeu. Dar dacă oamenii fac din mormântul cuiva drag, din amintirea cuiva drag, un loc în care poate să ningă, poate să răsară o floare și heruvimul nu pleacă, nu zboară, chiar dacă se scutură cucută, heruvimul nu se sperie, ci sărută și cucuta, și îi e dragă și fraga veștejită. Și atât de mult se bucură îngerul lui Dumnezeu și Dumnezeu Însuși de faptul că stăm alături cu inima de cei trecuți dincolo și nu îi ștergem nici măcar când cântăm vreo colindă și atât se bucură îngerul, încât se oglindește în cel care colindă… Atunci, O, Doamne!, binecuvântat să fii, căci înseamnă că încă nu ne-am pierdut simțirea cea de înăuntru. De aceea vă felicit din toată inima că nu lăsați să zboare îngerul, și ca cerul să nu se facă mic dumneavoastră îl pomeniți an de an pe Părintele Mitropolit Bartolomeu. Binecuvântată să-i fie amintirea în veci de veci! ”

Manifestarea culturală dedicată ierarhului Bartolomeu Anania este organizată de Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare și Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” Cluj-Napoca în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea „Petru Vodă” Neamț și Parohia „Sfântul Nicolae” Șcheia.

La finalul slujbei, cei prezenți au primit un mic dar cu reprezentarea mănăstirii și a celui dintâi ctitor, întrucât mâine, 19 ianuarie 2025, la Dragomirna va fi omagiat și mitropolitul Anastasie Crimca prin Liturghie arhierească, la împlinirea a 396 de ani de la trecerea la Domnul.

Bartolomeu Valeriu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, a fost cunoscut și ca om de cultură, scriitor, poet, eseist și dramaturg al literaturii românești.

S-a născut la 18 martie 1921 în localitatea Glăvile din județul Vâlcea, din tată ardelean și mamă olteancă, fiică de preot. În anul 1942 a fost tuns în monahism cu numele de Bartolomeu, la Mănăstirea Antim din București. Fiind directorul Bibliotecii Patriarhale, în anul 1958 a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică şi 10 ani de degradare civică, în baza articolului 209, punctul 1, Codul Penal, „pentru crima de uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis la Jilava, Pitești și Aiud până în 1964, când a beneficiat de un decret de grațiere. Perioada detenției a fost una roditoare în ceea ce privește compunerea mai multor texte, „scrise pe creier”, lucrări pe care le-a publicat în perioada următoare.

Între anii 1965 și 1976 și-a desfășurat activitatea în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America și Canada, continuând, în tot acest timp, îndeletnicirea de scriitor. În anul 1966 a publicat poemul dramatic Miorița, apărut la Editura de Stat pentru Literatură și Artă din București. Au urmat peste 40 de volume de literatură.

În anul 1993 a fost numit Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, iar în anul 2006 a devenit Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

La 31 ianuarie 2011, cărturarul și ierarhul Bartolomeu Valeriu Anania s-a mutat în veșnicie. Este și astăzi aproape de semeni prin operele sale literare și prin cuvintele de învățătură încărcate de putere și înțelepciune.

Irina Ursachi

Foto credit: Cristi Turculeț