Ziua pomenirii Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, unul dintre părinții monahismului universal, 17 ianuarie 2025, a coincis anul acesta cu evocarea personalității unuia dintre cei mai de seamă ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din ultimul veac, în cadrul celei de-a XII-a ediții a Simpozionului „Valori naționale în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, desfășurat la Suceava.
Manifestarea dedicată celui care a fost iubitor de carte, de Biserică și de neam, vrednic arhiereu al Bisericii lui Hristos, primul Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, om de cultură, scriitor, poet, eseist și dramaturg al literaturii românești, Bartolomeu Valeriu Anania, a reunit și în acest an personalități de seamă ale spațiului teologic și cultural românesc, în Cetatea de Scaun a Mușatinilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Manifestarea culturală dedicată ierarhului Bartolomeu Anania este organizată de Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare și Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” Cluj-Napoca în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea „Petru Vodă” Neamț și Parohia „Sfântul Nicolae” Șcheia.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în Sala Auditorium „Joseph Schmidt” a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în prezența invitaților speciali și a participanților la manifestarea concentrată în jurul scrierilor mitropolitului Bartolomeu Anania, om de cultură, scriitor, poet, eseist și dramaturg al literaturii românești.
După rugăciunea care a pus început bun simpozionului desfășurat în zilele de 17 și 18 ianuarie 2025, a luat cuvântul domnul prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, Prorectorul Universității „Stefan cel Mare” din Suceava.
În cadrul ceremoniei de lansare a celei de-a XII-a ediții a Simpozionului „Valori naționale în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania” au mai luat cuvântul inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, domnul prof. Grigore Bocanci, care a adus în atenție perioada de detenție a mitropolitului, anul acesta fiind declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, și doamna prof. Daniela Luminița Ceredeev, inspector de specialitate pentru disciplina Religie, Inspectoratul Școlar Județean Suceava.
Un moment artistic deosebit care a reușit să aducă emoție în inimile tuturor celor prezenți a fost susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale „Grigore Ghica Voievod” Suceava, coordonați de doamna prof. Monica Matei. Aceștia au pus în scenă un fragment din opera dramatică a celui comemorat și omagiat astăzi, „Du-te vreme, vino vreme!” (Tabloul X) de Bartolomeu Valeriu Anania.
Evenimentul, moderat de doamna lector univ. dr. critic literar Gina Puică, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, a continuat cu referatul susținut de domnul Grigore Ilisei, scriitor, jurnalist de presă, radio și televiziune, intitulat „Omul Bisericii, cărturarul, scriitorul în toposul sacru al Văratecului”.
Stavrofora Elena Simionovici, de la Mănăstirea Voroneț, președintă de onoare a Societății Scriitorilor Bucovineni și membră a Uniunii Scriitorilor din România, a susținut o recenzie personală despre lucrarea „Amintirile pelegrinului apter”, o carte de proză spiritualizată, nuvelele fiind adevărate teofanii, ca un jurnal de călătorie, o proză istorică, martorul și eroul unor întâmplări.
În cadrul sesiunilor de comunicări științifice care au urmat, conferențiari din toate colțurile țării, profesori, teologi și cercetători care au împărtășit din bucuria întâlnirii, de cele mai multe ori prin cuvânt, cu scriitorul, poetul, dramaturgul sau mitropolitul Bartolomeu.
Pr. scriitor Ion Buga a prezentat lucrarea „În Rotonda plopilor aprinși, între Valeriu Anania și Grigore Băbuș, omul și fereastra, amintire de colind”, povestind corespondența avută între Valeriu Anania și Grigorie Băbuș – una dintre cele mai frumoase și rodnice prietenii între cei doi părinți duhovnicești, iar pr. prof. univ. dr. habil., scriitor Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, a adus în atenție lucrarea „Morală socială și smerenie – în lirica și sacerdoțiul mitropolitului Bartolomeu”.
„Corupția spirituală în viziunea lui Bartolomeu Anania și Benedict al XVI-lea. O abordare comparativă” a fost titlul prezentării pr. prof. univ. dr. habil. Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, discurs urmat de cel al pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai”, care a adus la lumină „Reflecții asupra relației dintre cult și cultură la Bartolomeu Valeriu Anania”. La finalul referatului, cei prezenți au avut ocazia de a urmări frânturi dintr-un interviu acordat de Părintele Mitropolit, în care le recomanda tinerilor să citească Sfânta Scriptură.
„Părintele Mitropolit Bartolomeu a trecut printre noi ca o lumină desprinsă din Înaltul pe care-L mărturisea cu atâta statornicie și drag și s-a strămutat în Lumină, să ne privească de-acolo, de Sus, cu mâna-streașină la ochi și să zâmbească blând peste încercările noastre, statornice și statornicite…” – este numai un fragment din prelegerea „Pedagogia împrietenirii cu Hristos în poematica Mitropolitului Bartolomeu” a doamnei prof. Daniela Ceredeev, inspector de specialitate pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Județean Suceava.
A urmat decernarea Marelui Premiu al Simpozionului „Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania”, care în acest an a fost oferit pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca.
Între cei care au evocat frumusețea și profunzimea teologică a cuvântului împărtășit de mitropolitul Bartolomeu Anania, dar și personalitatea marelui ierarh și cărturar, s-au numărat și prof. univ. dr. Niculina Iacob, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Universitatea, „Ștefan cel Mare” Suceava, istoric dr. Dragoș Ursu, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, dr. Doina Pologea Berceanu, scriitoare, stavrofora dr. Maria-Magdalena Gherghină, stareța Mănăstirii Dragomirna, pr. prof. dr. Bogdan Lupăștean-Barfă, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, și pr. dr. Cezar Onesim, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
Alături de elevi, studenți, cadre didactice, iubitori de literatură și teologie, între participanții la această întâlnire cu caracter cultural științific s-au numărat nepoții celui care este omagiat în aceste zile, domnul Laurian Anania și doamna Brândușa Munteanu.
Prima zi a simpozionului s-a încheiat cu lansarea cărții semnată de Nicoleta Pălimaru, „Întâlniri cu IPS Bartolomeu Anania, Pagini de jurnal (2000-2011)”, Editurile Renașterea și Limes, 2024.
Mâine, 18 ianuarie 2025, la Mănăstirea Dragomirna va fi săvârșită o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului Mitropolitului Bartolomeu Anania, strămutat la cele veșnice în urmă cu aproape 14 ani.
Pr. Ștefan Mihalcea
Irina Ursachi
Foto credit: Pr. Ștefan Mihalcea