Liturghie arhierească și sfințirea magazinului bisericesc la prima necropolă a Mușatinilor, Mănăstirea Bogdana din Rădăuți

În ziua în care este prăznuit liturgic cel prin a cărui mână Cel fără de păcat, Iisus Hristos – Dumnezeu și Omul, a primit botezul pocăinței în Iordan, pentru a sfinți nu doar apele, ci întreaga creație, arătând omului posibilitatea ieșirii din întunericul păcatului pentru a intra în lumina îndumnezeirii prin nașterea din nou, din apă și din duh, Mănăstirea Bogdana s-a bucurat de binecuvântarea arhierească.

În mijlocul credincioșilor ce și-au îndreptat pașii astăzi, 7 ianuarie 2025, spre cea dintâi necropolă a Mușatinilor spre a-l cinsti pe Sfântul Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, s-a aflat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Preasfinția Sa a fost întâmpinat cu multă bucurie de viețuitorii mănăstirii, cărora li s-au alăturat copii de la Așezământul de Copii „Sfântul Ierarh Leontie” credincioși rădăuțeni, între care primarul municipiului, domnul Bogdan-Andrei Loghin, sau pelerini aflați în trecere pe aceste meleaguri. După primirea cu pâine și sare, potrivit tradiției, a urmat închinarea la cinstitele moaște ale Sfinților Ierarhi Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi, odoarele de mare preț ale Mănăstirii Bogdana.

Părintele Episcop-Vicar a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, sub protia protosinghelului Alexandru Moroșan, director al Departamentului Farmaceutic Arimateea al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Între liturghisitori s-a numărat și arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească.

Răspunsurile liturgice la ecteniile și rugăciunile înălțate de slujitorii Altarului la acest ceas de sărbătoare au fost oferite de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

După citirea fragmentului din Sfânta Evanghelie rânduit pentru această zi, Preasfințitul Damaschin Dorneanul a ținut cuvântul de învățătură, tâlcuind textul ioaneic care redă mărturia celui ce boteza cu apa Iordanului, a Marelui Proroc Ioan, despre Fiul lui Dumnezeu, Cel asupra Căruia, în apă fiind, S-a pogorât Duhul Sfânt, rămânând peste El, arătând că va boteza cu același Duh Sfânt.

În predică, Părintele Episcop-Vicar a schițat portretul celui numit de Însuși Mântuitorul Hristos „făclia care arde şi luminează” (Ioan 5, 35), adresând îndemnul de a transpune în viața noastră măcar una din virtuțile cu care s-a împodobit Sfântul Ioan, asemenea unui crin ales al pustiei.

Plecând de la un lucru îmbucurător reliefat de statisticile realizate pe tărâm american, și anume că Ortodoxia, odinioară modest reprezentată în Statele Unite, câștigă tot mai mult teren, ierarhul a adus în atenția credincioșilor trăsăturile definitorii ale unui creștin ortodox.

„A fi creștin-ortodox înseamnă a posti și că nu-ți poți permite orice și oricând. A fi creștin ortodox înseamnă că în noaptea de Revelion te vei bucura și cu prietenii tăi, dar îți vei aduce aminte că pe 1 ianuarie este zi cu roșu în calendar și că venim unde? La biserică. Dacă vrem să fim creștini adevărați, (…) să venim la biserică. (…) A fi creștin asumat înseamnă, de pildă, lucruri simple; le știm. Înseamnă că acum, timp de 8 zile, ce luăm noi dimineața? Agheasma Mare. Ca să luăm Agheasma Mare înseamnă că după ora 12.00, la miezul nopții, n-ar mai trebui să mâncăm nimic. A fi creștin asumat înseamnă că, deși ai fost poate într-o tură de noapte, dacă ai reușit să ațipești două ceasuri, poate trei, înspre ziua de duminică și sărbătoare, de dragul lui Dumnezeu vii în casa Lui. Și dacă vrei să fii și mai asumat, nu bei duminică dimineață o cafea ca să stai mai bine la slujbă, ci vii să poți lua anaforă și Agheasmă. A fi creștin ortodox asumat înseamnă să faci metanii acum, cât încă poți, când ești mai tânăr. Când o să fii mai în vârstă, va fi ceva mai greu. A fi creștin asumat înseamnă că avem rugăciune dimineața și avem rugăciune seara, ceea ce înseamnă că trebuie să-ți rezervi timp pentru aceasta.”

Atrăgând atenția asupra pericolului comodității, preocupării de a ne simplifica viața și superficialității, care își pune amprenta și asupra stării de trezvie a sufletului, Preasfințitul Părinte a folosit o învățătură a Sfântului Maxim Mărturisitorul pentru a concluziona: „«Atunci când păcatului nu i se va mai spune păcat și răului nu i se va mai spune rău, ci că este jumătate de bine, atunci se zguduie temeliile Bisericii.» Cât timp există, și dintotdeauna s-a întâmplat și până la sfârșitul veacului va fi, oamenii vor greși. Cine este fără de păcat în biserica aceasta? Începând cu cel care vorbește. Cât timp vom păcătui, dar vom recunoaște că ceea ce n-am făcut bine după voia Lui Dumnezeu este păcat, există loc de îndreptare, există pocăință și ridicare. Când voi spune că nu-i păcat ceea ce fac, atunci calea în jos este asigurată. Ca atare, fraților și surorilor, Sfântul Ioan Botezătorul, chip ascetic, cu un mesaj care poate părea dur, dar care de fapt este unul ce vrea să ne spună adevărul, nu să ne mintă, ar trebui să ne fie, mai ales gândindu-ne că astăzi este ziua Lui de pomenire, un model de cum ar trebui să ne asumăm cu mai multă seriozitate numele și viețuirea de creștin.”

Fiind rostit Otpustul dumnezeieștii slujbe, starețul așezământului monahal, arhim. Irineu Lichi, a adus mulțumiri lui Dumnezeu, Maicii Domnului și ocrotitorilor mănăstirii, Sfinților Nicolae, Leontie și Teodosie, pentru toate darurile revărsate de-a lungul timpului asupra acestei vechi chinovii, precum și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare și pentru atenta supraveghere a punerii în practică a tuturor proiectelor pe care și le-a propus împreună cu obștea.

„Avem multe proiecte pentru anul următor, de aceea avem nevoie și de binecuvântare. Dar spuneați, Preasfinția voastră, în cuvântul de învățătură, că noi suntem datori să ne sârguim, să ne ostenim fiecare în lucrarea pe care o avem de făcut. Și noi, slujitorii Mănăstirii Bogdana, ne ostenim și încercăm să facem ceea ce ne rânduiește Dumnezeu. Avem multe proiecte, însă cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic și a Preasfinției voastre vom reuși să facem cât ne va îngădui Dumnezeu anul acesta. Datoria noastră este să ne străduim și să le punem în practică. Finalizarea lor însă depinde numai și numai de planul lui Dumnezeu. Unul din aceste proiecte, început anul trecut, putem spune că îl finalizăm astăzi. Am reușit să punem mai mult în valoare biserica monument prin scoaterea acelui pangar impropriu din pridvor. Și astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic și a Preasfinției voastre, vom sfinți noul Magazin bisericesc Sfântul Ierarh Leontie și noul Magazin naturist, pentru prima dată aici, Sfânta Veronica. Nu pot decât să mulțumesc Înaltpreasfințitului Calinic pentru toate îndrumările și pentru tot sprijinul pe care ni le-a oferit în cursul anului trecut în derularea proiectelor și a șantierului și a construcțiilor care au fost la mănăstirea noastră.”

Gândul de recunoștință s-a îndreptat și spre ierarhul prezent, pentru slujirea arhierească, atât din această zi, cât și la celelalte momente importante, dăruindu-i, în semn de recunoștință și prețuire, o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, spre a-i fi pildă de slujire arhierească. A mulțumit apoi pentru împreuna rugăciune tuturor celor prezenți la acest moment de sărbătoare pentru Mănăstirea Bogdana, preoți slujitori și închinători, membrilor Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu, părinților din obștea pe care o păstorește, dar și celor care cu multă dăruire sprijină inițiativele mănăstirii, răspunzând chemării de a oferi ajutor.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a transmis binecuvântarea și gândul de prețuire și încurajare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, dorindu-le părintelui stareț și călugărilor din obște multă putere, pentru a finaliza, cu ajutorul Celui Ce desăvârșește toate, proiectele începute, continuând buna lucrare în acest loc binecuvântat încă dintru începuturile Moldovei de prezența viețuitorilor cu înaltă trăire duhovnicească. Nu în ultimul rând, i-a felicitat pe toți cei pecetluiți prin Taina Sfântului Botez cu numele celui mai mare dintre cei născuți din femeie, unul din zece români purtând numele Ioan sau derivatele lui, propunându-le ca deziderat imitarea, măcar în parte, a vieții ocrotitorului lor.

După încheierea Sfintei Liturghii, soborul slujitor condus de Episcopul-Vicar al eparhiei sucevene, căruia i s-a adăugat pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, s-a îndreptat spre casa social-administrativă din incinta complexului monastic, pentru inaugurarea a două noi spații, magazinul bisericesc și magazinul naturist. Acestea au fost binecuvântate prin stropirea cu agheasmă și prin ungerea cu untdelemn sfințit, potrivit rânduielii liturgice din Cartea Sfințirilor. Volumul cuprinde 100 de slujbe de sfințire la lăcașuri laice și ecleziastice, adaptate specificului fiecărui spațiu de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

În cadrul rugăciunii de sfințire a magazinului bisericesc a fost invocată venirea Duhului Sfânt ca, prin mijlocirea sfântului protector ales, Multmilostivul Dumnezeu să reverse din harul Său asupra tuturor ostenitorilor, făurarilor obiectelor liturgice, a celor care vor cumpăra aceste odoare pentru înfrumusețarea sfintelor biserici și altare, precum și a tuturor celor care iubesc frumusețea Casei lui Dumnezeu. În ce privește cel de-al doilea magazin, Doctorul sufletelor și al trupurilor, Care a dat oamenilor știință și pricepere, ca El Însuși să Se preamărească întru leacurile Lui cele minunate cu care tămăduiește și vindecă toată boala și durerea a fost rugat să dăruiască tuturor farmaciștilor „duh de înțelepciune, de știință și de iscusință, de răbdare și discernământ, ca să folosească medicamentele cu pricepere pentru sănătatea trupească a celor aflați în suferințe, iar celor care le vor folosi (…) sănătate spre viață și mântuire.”

Așezat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, magazinul de obiecte bisericești a fost amenajat la parterul clădirii în care se desfășoară activitățile administrative și sociale ale mănăstirii, în interiorul lui credincioșii urmând să găsească produse și obiecte necesare împlinirii activității liturgice și pastoral-misionare a Bisericii. Pentru cel de-al doilea magazin a fost aleasă drept ocrotitoare Sfânta Veronica, iar aici vor fi puse în vânzare produse fito-terapeutice, care au la bază puterea tămăduitoare a plantelor medicinale.

În încheierea evenimentului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul l-a felicitat pe părintele stareț pentru lucrările frumoase săvârșite din încredințarea și cu purtarea de grijă a Părintelui Arhiepiscop Calinic, îndemnându-i pe numeroșii credincioși prezenți să treacă pragul celor două magazine inaugurate.

„Îl rog pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască folos atunci când veți intra în acest magazin. În partea dreapta a dumneavoastră veți găsi lucruri care să vă ajute, nădăjduiesc, pentru viața spirituală, pentru viața sufletului: o icoană, o carte bună de citit, în primul rând Sfânta Scriptură, bineînțeles, o metanie, tămâie și o candelă și altele asemenea. Iar când veți intra în partea stângă, veți găsi lucruri de trebuință pentru sănătatea cea trupească, o alifie, un ceai, un bitter, toate din produse bio sau produse naturiste certificate; să le luați cu încredere, dar și cu rugăciunea ca Dumnezeu să le facă eficace. Și, cum se spune atunci când se deschide un magazin, vă așteptăm la cumpărături. Binecuvântată, frumoasă, luminoasă să vă fie ziua și viața! Amin.”

Scurt istoric

În biserica de piatră a Mănăstirii Bogdana, având hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, construită după anul 1359 pe locul unei vechi biserici de lemn, se află cinstitele moaște ale Sfinților Ierarhi Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi. Mănăstirea, prima necropolă a Moldovei, adăpostește în naos morminte ale membrilor Familiei Mușatine, între care Bogdan I, întemeietorul Moldovei, Petru II (Mușat), Roman I și Ștefan I.

După ocuparea nordului Moldovei de către Imperiul Austro-Ungar, reședința episcopală a fost transferată la Cernăuți în 1782, iar în vara anului următor Mănăstirea Bogdana a fost desființată. Drept urmare, Biserica „Sfântul Nicolae” a devenit biserică de mir, iar unele dintre clădiri au fost dărâmate.

Vechea reședință episcopală a fost redeschisă ca mănăstire în anul 1992, chiar în ziua hramului istoric, Sfântul Ierarh Nicolae. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților de atunci, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, l-a numit stareț pe arhim. Tudor Pavlo, iar în anul 1996, pe arhim. Iustin Dragomir, ctitor al Așezământului de Copii „Sfântul Ierarh Leontie” și al Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Rădăuți.

La data de 6 noiembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, arhim. Irineu Lichi a preluat funcția de stareț al obștii monahale ce slujește lui Dumnezeu și semenilor în prima reședință a mitropoliților Moldovei.

Lăcașul se bucură de binecuvântarea moaștelor Sfântului Ierarh Leontie, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992, și ale Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi, trecut în rândul sfinților în 2003.

Daniela Livadaru