Răspunsul ierarhului – 21 decembrie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția voastră, din propria voastră experiență duhovnicească, există cazuri în care credința să se amestece cu politica?”

F.L.

Doamne, ajută!

În perioada primară a Bisericii au fost și astfel de situații, în cea mai mare parte constructive.

Pace și bucurie!

„Dacă un părinte zice nu mai veniți ca în postul de astă vară la spovedit duminica înainte de slujbă, ci după, nu este normal, așa o fi?”

A.M.C.

Doamne, ajută!

Spovedania se face sâmbătă, sau în altă zi a săptămânii, nicidecum duminica înainte de Sfânta Liturghie, mai ales acolo unde este un singur preot.

Pace și liniște sufletească!

„Sărut dreapta, Înaltpreasfințite Părinte Calinic!

Vin cu o întrebare: un preot care nu este hirotesit întru iconom stavrofor poate să poarte o cruce de lemn în slujirea sa preoțească?

Mulțumesc!”

C.M.S.

Doamne, ajută!

Dacă este o distincție conferită unui preot de către chiriarhul locului sau de un alt ierarh, cum ar fi Ordinul „Crucea Bucovinei”, preotul respectiv, chiar dacă nu este iconom stavrofor, poate purta crucea pectorală. Dacă nu este conferită de un episcop, o poate purta pe sub dulamă sau pe sub veșminte, pentru a nu crea confuzie.

Pace și mult bine!

„Către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Subsemnatul(a), SUB ANONIMAT, cetățean al comunei ….., județul Suceava, vă adresez prezenta plângere împotriva preotului …., de la Parohia …, pentru încălcarea gravă a regulilor și hotărârilor Bisericii Ortodoxe Române, prin participarea în calitate de președinte al secției de votare în cadrul alegerilor prezidențiale (turul I) și al alegerilor parlamentare recente, fapt care se poate verifica.

Sesizare privind încălcarea regulamentelor și hotărârilor BOR

Prin acțiunile întreprinse, preotul …. a încălcat următoarele norme:

  1. Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române

Art. 123: Clerul are obligația de a respecta caracterul apolitic al Bisericii.

Art. 124, alin. (f): Este interzisă implicarea preoților în activități politice, inclusiv în cadrul proceselor electorale, fie direct, fie indirect.

  1. Hotărârile Sfântului Sinod al BOR

Hotărârea Sfântului Sinod din 2007: Clericilor le este strict interzisă implicarea în campanii electorale sau în alte activități politice, inclusiv în calitate de membri ai birourilor electorale. Această hotărâre subliniază clar că preoții nu pot participa la activități electorale sub nicio formă.

  1. Legea Cultelor (Legea nr. 489/2006)

Art. 9, alin. (3): Cultele religioase și reprezentanții acestora nu pot desfășura activități politice.

Această lege reiterează separarea între cultele religioase și sfera politică, garantând astfel autonomia cultelor și evitarea implicării clericilor în activități incompatibile cu slujirea lor pastorală.

  1. Principiile fundamentale ale misiunii Bisericii Ortodoxe Române

Biserica are o misiune exclusiv spirituală, iar implicarea preotului …. în procese electorale compromite neutralitatea și imaginea BOR în comunitate, generând potențiale conflicte de natură etică și morală.

Solicitare

Având în vedere cele expuse mai sus, solicit:

Investigarea comportamentului preotului …. și constatarea abaterii disciplinare.

Aplicarea sancțiunilor prevăzute de regulamentele BOR, în conformitate cu gravitatea faptelor.

Comunicarea către mine a măsurilor adoptate, pentru a asigura transparența și corectitudinea în acest caz.

Consider că acțiunile preotului … afectează imaginea Bisericii în comunitate și compromit caracterul apolitic pe care aceasta trebuie să îl păstreze. Sper ca demersul meu să fie tratat cu seriozitatea cuvenită, în conformitate cu regulamentele Bisericii Ortodoxe Române.

Cu aleasă considerație,

…”

A.D.

Doamne, ajută!

Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre cercetare inspectorului bisericesc.

Vă mulțumim!

„Sărut dreapta!

Binecuvântați și iertați!

În primul rând, vă mulțumim cu dragă inimă că vă faceți timp pentru noi și ne răspundeți spre folos!

Am și eu o întrebare și deși am încercat să caut un răspuns, până acum, mărturisesc că nu am găsit nimic pe subiect.

Sunt în mănăstire și am primit de curând și schima (mică). Am un nepoțel care nădăjduim că va primi Taina Botezului cât mai curând. Am primit propunerea de a fi nașa copilașului și n-am îndrăznit încă să o întreb pe maica stareță dacă aș putea face acest lucru – sper să nu se înțeleagă greșit.

Există pe undeva (canoane) pusă problema astfel? Pot călugării să boteze copii? Nu am auzit nici discutându-se pe subiect și încă „sunt crudă”.

Bogdaproste de răspuns și iertați-mi îndrăzneala!

Vă urez Sărbători cu bucurie, răbdare-n toate și Har lucrător – să vă putem pomeni și la Sinaxar!”

M.M.

Doamne, ajută!

Așa cum un mirean nu poate fi naș la călugăria cuiva, tot astfel nici un călugăr nu poate fi naș de botez altei persoane (a se vedea „Pravila bisericească” a lui Nicodim Sachelarie, pp. 227-228).

Pace și bucurie!

„Bună ziua!

De ce …. și-a luat o mitră verde? Mai bine ajuta săracii în loc să se împopoțoneze ca un brad de Crăciun, cum zicea domnul Vișan la România TV că fac ierarhii BOR.

Papa Francisc de ce nu este aurit ca episcopii ortodocși? De asemenea, după alegerea sa ca papă, mergea noaptea pe străzile Romei, în timp ce Patriarhului Daniel îi e greu să meargă și duminica la slujbă, de ziua onomastică nu a fost la Liturghie, numai la Tedeum. De asemenea, Papa Benedict, când era prefectul congregației pentru doctrina credinței și decanul Colegiului Cardinalilor, mergea pe jos de la reședința sa spre locurile unde avea activități, te puteai întâlni cu el pe stradă și avea funcții foarte importante. Ierarhii ortodocși când fac așa ceva?

Și încă o întrebare: la ultima ședință sinodală s-a stabilit că retragerea din activitatea clericală are aceleași efecte ca decizia de caterisire. Aceasta e numai o explicitare a conținutului retragerii din activitate, nu o normă nouă. Înseamnă că dumneavoastră nu aveați voie să slujiți la Vecernia din ziua Paștilor cu …., când ați fost surprins de jurnaliștii …., el fiind retras din activitate, …..?”

D.

Doamne, ajută!

  1. Fiind vorba de prăznuirea unui sfânt cuvios, s-a îmbrăcat în verde; dacă ar fi fost pomenirea unui mucenic, s-ar fi îmbrăcat în roșu.
  2. Felicitări celor care au timp să se plimbe!

Cât despre slujirea vlădicului la care faceți referire, după retragerea sa nu-mi amintesc să fi slujit la vreo Laudă a Bisericii, ci doar a citit pericopa evanghelică în limba germană. Probabil vă este cunoscut faptul că la mănăstirile de maici, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, Evangheliile celor patru evangheliști sunt citite integral de măicuțe, în primele trei zile; la parohii sunt citite de dascăli. Alte explicații consider ca sunt de prisos.

Pace și mult bine!

„Ce s-ar fi întâmplat dacă Eva nu ar fi mâncat din măr? Iertați”

F.L.

Doamne, ajută!

Răspunsul îl găsiți la părintele Dumitru Stăniloae, în „Cuvânt la Buna Vestire”.

Pace și liniște sufletească!

„Înaltpreasfințite Calinic, vă propun un challenge duhovnicesc … să ne vorbiți într-o conferință de Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Ne e tare drag să vă auzim … prea am fost chinuiți cu media politică.

Hristos în mijlocul nostru!”

C.U.

Doamne, ajută!

Vă mulțumesc pentru invitație, dar sala mea de conferințe o reprezintă biserica și cărțile.

Sărbători binecuvântate!