Ziua de prăznuire a ctitorului duhovnicesc al mănăstirilor zidite de Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, 18 decembrie, a fost rânduită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în luna iunie a anului 1992, când Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a fost canonizat oficial, după ce secole la rând evlavia populară l-a socotit în rândul sfinților.
Cel care este numit mare dascăl al pustiei și povățuitor al călugărilor, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, a fost sărbătorit cu mare bucurie astăzi, 18 decembrie 2024, la Mănăstirea Voroneț, lăcaș în care se află mormântul acestuia. Hramul paraclisului așezământului monahal, care îl are ca ocrotitor pe sfetnicul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, a fost prăznuit prin binecuvântare arhierească. În mijlocul obștii monahale și al credincioșilor s-a aflat Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
După primirea cu pâine și sare, potrivit obiceiului, ierarhul s-a închinat la mormântul Sfântului Cuvios Daniil din biserica mare a mănăstirii, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Preasfinția Sa a săvârșit apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul ctitoriei voievodale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care pr. Filaret Ruscan, consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină, precum și slujitori ai sfintelor altare de la biserici și mănăstiri din împrejurimi.
Cuvântul de învățătură a fost rostit, după citirea pericopei evanghelice, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. Ierarhul a adus în atenție faptul că preacuviosul Daniil, sfântul mult iubit pe aceste meleaguri încă din timpul vieții, poate fi un exemplu demn de urmat și în zilele noastre. Subliniind importanța dragostei pentru aproapele, pentru toți frații și surorile în Domnul, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să găsească timp de sihăstrie în rugăciune, dobândind astfel o liniște și o tihnă ziditoare, punctând totodată faptul că este bine ca fiecare să împlinească din inimă și cu responsabilitate cele care i-au fost rânduite, încredințând lui Dumnezeu toate.
„Dacă vrem să plecăm folosiți la întâlnirea cu Sfântul Cuvios Daniil Sihastru, poate mai întâi asta să luăm în calcul: prețuiți timpul de liniște. Mai opriți cele care ne tulbură viața, mințile, inimile și o să fim mai folosiți. Lăsați-L pe Dumnezeu să lucreze în viețile voastre. Nu luați dumneavoastră ultima decizie. În tot ceea ce faceți, în absolut tot ceea ce faceți, gândiți-vă la semenul dumneavoastră. Ceea ce fac eu acum e ca să îmi fie mie bine, într-un egoism din acestea exacerbat? Sau eu iau în calcul și pe celălalt, mare, mic, mai aproape din familie sau mai îndepărtat? Și apoi, nu săriți etapele. Faceți-vă datoria în ceea ce aveți de făcut. Dacă după aceea Dumnezeu va rândui și altceva, binecuvântat să fie numele Lui. Dar nu credeți că veți face ceva mai bun, mai desăvârșit, mai profund, dacă mai întâi nu ne-am făcut datoria, acolo unde trebuia să ne-o facem. Pentru toate aceste a le împlini bine și pentru multe altele să-l rugăm pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, de care astăzi ne amintim și pe care astăzi cu drag îl cinstim, mai ales în mănăstirea lui de la Voroneț.”
Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii, care la momentul Chinonicului, alături de un grup de tinere îmbrăcate în frumosul port popular din zonă, a interpretat colinde tradiționale românești.
A urmat săvârșirea unei slujbe de pomenire pentru ctitorii sfântului locaș și pentru stavrofora Irina Pântescu, măicuța care în ultimii 30 de ani a contribuit la formarea și îndrumarea obștii Mănăstirii Voroneț, prin demersurile sale reușindu-se totodată restaurarea și consolidarea bisericii așezământului monahal, dar și includerea acestuia pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
La final, stavrofora Eustohia Duciuc, stareța Mănăstirii Voroneț, a adus mulțumire tuturor celor care au luat parte la această sărbătoare deosebit de importantă pentru obștea monahală. Preasfinția Sa a transmis gândul de binecuvântare și încurajare din partea Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.
La evenimentul prin care a fost cinstit cuviosul care este reprezentat în icoană cu un pergament pe care este inscripționat mesajul: „Veniți, fraților, de mă ascultați. Învăța-vă-voi frica Domnului, cine este omul”, au fost prezenți, alături de obștea de maici, credincioși, monahi și monahii, starețe ale mănăstirilor bucovinene.
Una dintre cele mai importante ctitorii ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, biserica Mănăstirii Voroneț a fost ridicată în anul 1488, în numai 3 luni și trei săptămâni, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul fiind așezat stareț al mănăstirii de însuși domnul Moldovei.
Irina Ursachi