În Duminica a XXVIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, închinată Sfinților Strămoși după trup ai Domnului, credincioșii prezenți la mănăstirea în al cărei tezaur se află cel mai de preț odor al acestor meleaguri, cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, au cunoscut bucuria întâlnirii cu unul dintre casnicii lui Dumnezeu și au primit binecuvântarea întâistătătorului eparhiei, precum și un cuvânt de folos sub forma unui Decalog, așezat în peștera inimii care se pregătește în această perioadă de Praznicul Nașterii Fiului lui Dumnezeu.
Întrucât fragmentul evanghelic rânduit să se citească în bisericile ortodoxe, Pilda celor poftiți la cină, reînnoiește invitația de a ne pregăti pentru întâlnirea cu Mântuitorul, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a alcătuit un Decalog la duminica în care sunt amintite pretextele omului împătimit de cele materiale, ce refuză chemarea lui Dumnezeu de a cina împreună.
La sfârșitul celei de-a patra săptămâni din Postul bucuriei, 15 decembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți, din care au făcut parte clerici ai Centrului Eparhial Suceava, precum arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, între care starețul acesteia, arhim. Serafim Grigoraș.
Ca de fiecare dată, Corala Mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de părintele Lucian – Ionuț Tablan Popescu, a împodobit slujba prin oferirea răspunsurilor liturgice.
Cuvântul de învățătură a fost rostit în momentul împărtășirii clericilor de către pr. Ioan Adrian Platon, de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Milișăuți, Protopopiatul Rădăuți. Sfinția Sa a explicat înțelesul duhovnicesc al momentului evocat în Sfânta Evanghelie, tâlcuind mesajul transmis de Însuși Mântuitorul în această parabolă, invitându-i pe cei prezenți la un moment de reflecție asupra modului în care au răspuns și răspund chemării spre mântuire, chemării de a fi oaspeți ai lui Dumnezeu.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvântul expus și a amintit că exegeza sa la una dintre cele mai frumoase parabole rostite de Mântuitorul, „Îmbrăcați-vă cu haina harului Duhului Sfânt!”, poate fi lecturată pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În continuare, chiriarhul locului a dat citire Decalogului la Duminica a XXVIII-a după Rusalii, în care îndeamnă la cercetarea conștiinței noastre și la deschiderea inimii noastre pentru a-L primi pe Mântuitorul Hristos, în chipul Sfintei Împărtășanii, ca să avem merinde pentru viața veșnică.
La final, credincioșii aflați la așezământul monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, și a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-au bucurat de citirea de către Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a rugăciunilor de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, și de binecuvântarea prin stropire cu apă sfințită, îndreptându-se spre casele lor cu sufletul împodobit cu îndemnuri ziditoare pentru dobândirea virtuților și călăuzitoare spre Împărăția Cerurilor.
Irina Ursachi