Cu prilejul sărbătoririi Sfântului Ierarh Dosoftei, ocrotitorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava, în perioada 10-13 decembrie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, instituția organizează o serie de evenimente liturgice și cultural-artistice menite să aducă cinstire Mitropolitului Moldovei și bucurie duhovnicească tuturor celor care vor lua parte la manifestările aniversare.
„Armonii din pridvorul cerului” a fost titlul concertului de colinde care a marcat începutul zilelor instituției de învățământ teologic care din acest an numără peste 600 de elevi. Evenimentul a avut loc în seara zilei de marți, 10 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava.
Alături de elevii care au vestit cu nespusă bucurie Nașterea Domnului, la evenimentul prezentat de tânăra Bianca Gabriela Roman, profesor învățământ primar și referent al Sectorului Tineret, Catehizare și Educație pentru Viață al Centrului Eparhial, au fost prezenți profesori, părinți și reprezentanți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Episcopul-Vicar al eparhiei, arhid. Ionuț Isopescu, consilier al Sectorului Educațional-Teologic, și prof. Cristi Gabriel Hurjui, consilier al Sectorului Tineret, Catehizare și Educație pentru Viață.
Grupurile vocale ale Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” au împodobit în mod deosebit seara prin interpretarea de colinde, atât de factură religioasă, cât și din bogata zestre folclorică a poporului român.
După cuvântul de bun-venit, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a transmis gândul de binecuvântare și de felicitare al Întâistătătorului eparhiei, Părintele Arhiepiscop Calinic, și a subliniat că la finalul unui an încărcat, cu multe încercări și frământări, este binevenită această pregustare a bucuriei, a tihnei, a adunării în sine și a speranței pe care ne-o aduce, an de an, sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.
Concertul a debutat cu momentul artistic oferit de Grupul Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava, dirijat de arhid. Paul Iușcă. Întemeiat în toamna anului 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, grupul format din tineri iubitori de Dumnezeu și de muzică psaltică a obținut numeroase premii la concursurile de profil, între care Premiul I la Festivalul Național de Muzică Corală „Buna Vestire” din Fundu Moldovei. O parte dintre momentele pregătite în această seară au fost acompaniate la vioară, clarinet, fluier și chitară, tinerii împărtășind astfel din bucuria specifică Postului Nașterii Domnului.
Îngerașii clasei pregătitoare au fost cei care au emoționat apoi publicul, iar Micii Curajoși, elevi ai clasei I, și Micii Isteți, elevi ai clasei a II-a, au pornit cu vestea bună, făcând cunoscut publicului momentul în care S-a Întrupat Mântuitorul Iisus Hristos.
Alături de părinți, bunici și invitați, reprezentanți ai autorităților locale și prieteni ai familiei seminarului, la eveniment au fost prezente cadre didactice, între care arhid. Bogdan-Mihai Hrișcă, directorul instituției de învățământ, dar și delegați ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava, prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie.
Un alt dar muzical a fost împărtășit de tinerele vlăstare ale bisericii din Bucovina și elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, așa cum au fost numiți „Cutezătorii” și „Creativii”, școlarii claselor a III-a și a IV-a.
A urmat Corul „Mitropolitul Dosoftei” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava, dirijat de părintele profesor Ionuț Lucian Tablan Popescu. Corul a luat naștere în luna decembrie a anului 1991, sub bagheta dirijorală a vrednicului de pomenire părinte Alexandru Lăzăreanu. Prin jertfa și dragostea sfinției sale, corul a reușit să obțină în anul 2002 Trofeul Festivalului – Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire”, ediția a XII–a. Din anul 2003, Catedra de Muzică Liniară și Ansamblu Cor este în grija părintelui profesor Ionuț Lucian Tablan Popescu care, în aproape 20 de activitate, a reușit să obțină, alături de elevii seminariști, premii importante la nivel național și internațional, concertând pe renumite scene din Europa.
Prin interpretarea colindelor și a cântecelor de stea care vestesc Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, elevii și tinerii seminariști au adus lumină și bucurie pe chipurile tuturor celor prezenți.
Din cadrul spectacolului nu au lipsit elevii claselor a V-a, a VI-a și a VII-a, care au încântat publicul cu o serie de compoziții muzicale menite să contribuie la crearea atmosferei Crăciunului de odinioară.
Invitat special al serii, Ansamblul Tradițional „Dor” de la Moara, coordonat de prof. Constantin Irimie și de fiica acestuia, Alexandra, au dăruit publicului piese muzicale autentice, culese de pe aceste meleaguri, pregătind totodată momente de împreună rugăciune prin colind, cântând alături de elevii seminarului sucevean.
Seria manifestărilor liturgice și cultural-artistice va continua în ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Dosoftei, când Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită în paraclisul seminarului de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți profesori ai școlii. Răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul Psaltic al Seminarului, condus de către arhid. prof. Paul Iușcă.
În 2024 se împlinesc 400 de ani de la nașterea celui care este considerat întâiul poet român prin publicarea Psaltirii în versuri în anul 1673, Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei.
Născut pe meleagurile Sucevei la 26 octombrie 1624, Dimitrie Barilovici, cel care avea să devină Sfântul Ierarh Dosoftei, este recunoscut ca unul dintre cei mai de seamă cărturari ai istoriei noastre, fiind renumit pentru activitatea sa bogată ca traducător, poet, teolog și nu numai. În anul 1658 a fost ales episcop de Huşi, iar în 1660 a fost ales episcop de Roman, urmând ca în anul 1671 să fie numit întâistătător al Bisericii din Moldova. Sfântul Ierarh Dosoftei, ocrotitor al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava, a fost trecut în rândul sfinților în 2005, Biserica Ortodoxă Română prăznuindu-l în fiecare an la 13 decembrie.
Irina Ursachi