Sfântul Ierarh Nicolae, cinstit la Mănăstirea Bogdana de peste 600 de ani

Fiind încredințați că sfinții Bisericii, prietenii lui Dumnezeu, ne pot deveni și nouă mijlocitori înaintea Tatălui Ceresc, bine însoțindu-ne pe calea mântuirii, în data de 6 decembrie 2024, Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, a fost cinstit cu multă bucurie la așezământul monahal pe care îl ocrotește încă din secolul al XIV-lea, Mănăstirea Bogdana. Cu prilejul hramului celei mai vechi biserici de zid din Moldova, în mijlocul obștii monahale și al credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord.

Ierarhul a fost întâmpinat, potrivit obiceiului, cu pâine și sare, dar și cu flori de către copii de la Așezământul „Sfântul Leontie” din Municipiul Rădăuți. După închinarea la cinstitele moaște ale Sfinților Ierarhi Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi, odoare ale Mănăstirii Bogdana, Preasfințitul Părinte a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul așezământului monahal, înconjurat de numeroși preoți și diaconi.

Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Iustin Tănase, consilier onorific al Sectorului de Asistență Socială și Medicală și directorul Așezământului de copii Sfântul Leontie, arhid. Vasile Demciuc, consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, clerici de la bisericile și mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei și nu numai, precum și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul așezământului de copii din Rădăuți aflat sub ocrotirea Sfântului Leontie, dirijat de pr. Adrian Florea, inspector în cadrului Sectorului EconomicFinanciar al Centrului Eparhial Suceava. La momentul rânduit au fost interpretate colinde tradiționale, contribuind astfel la trăirea duhovnicească a celor prezenți, în Postul Bucuriei.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și miluitorii locașului de cult trecuți la Domnul.

Cuvântul de învățătură, în care între altele a fost conturat portretul duhovnicesc al Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul, a cărui reședință a fost Mănăstirea Bogdana, a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Episcop Macarie. Preasfinția Sa a adus în atenție prima întâlnire cu blândul Episcop-Vicar Gherasim, în această zi împlinindu-se douăzeci de ani de la trecerea sa la Domnul.

„Pentru prima oară, ca elev seminarist la Suceava, l-am întâlnit aici, sub streașina acestei mănăstiri, Bogdana a Mușatinilor, m-a primit în casa de alături, acum renovată și restaurată, și a pus omoforul arhieresc peste creștetul meu, dezlegându-mă, binecuvântându-mă și îmbrățișându-mă. Și în clipa aceea l-am simțit ca pe bunicii mei, ca pe unul dintre bunicii mei, cu dragoste, cu evlavie, cu grijă și cu bunătate. De aceea, cu multă bucurie, am revenit în Bucovina la manifestările comemorative dedicate, pe de o parte, centenarului nașterii Episcopului Gherasim, iar pe de alta, comemorării celor două decenii de la săvârșirea sa.” În continuare au fost amintite suferința din ultimii săi ani de viață și rodul acesteia în apropierea de Părintele Ceresc, dragostea și evlavia Preasfințitului Gherasim pentru Sfântul Ierarh Nectarie, precum și asemănarea cu Sfântul și blândul Ierarh Nicolae.

Starețul așezământului monahal, arhim. Irineu Lichi, a adus mulțumiri lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru toate darurile revărsate de-a lungul timpului asupra mănăstirii, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, precum și ierarhului prezent pentru slujirea arhierească, dăruindu-i, în semn de recunoștință și prețuire, o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae. Gândul de mulțumire pentru împreuna rugăciune s-a îndreptat și către toți cei care au fost prezenți la acest moment de sărbătoare pentru Mănăstirea Bogdana, preoți slujitori și închinători, între care reprezentanți ai autorităților locale.

***

În biserica de piatră a Mănăstirii Bogdana, construită după anul 1359 pe locul unei vechi biserici de lemn, se află cinstitele moaște ale Sfinților Ierarhi Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi. Mănăstirea, prima necropolă a Moldovei, adăpostește în naos morminte ale membrilor Familiei Mușatine, între care Bogdan I, întemeietorul Moldovei, Petru II (Mușat), Roman I și Ștefan I.

Așezată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, biserica mănăstirii, veche reședință episcopală, aniversează în această zi 30 de ani de la redeschidere. În anul 1992, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților de la acea vreme, l-a numit stareț pe arhim. Tudor Pavlo, iar în anul 1996, pe arhim. Iustin Dragomir, ctitor al Așezământului de Copii „Sfântul Ierarh Leontie” și al Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Rădăuți. Începând cu 6 noiembrie 2022, starețul vechii ctitorii mușatine este arhimandritul Irineu Lichi.

Irina Ursachi

Foto credit: Mihai Grosu