A început Simpozionul Național „Dimensiunea teologică, culturală și spirituală a operei Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul”

La împlinirea a 100 de ani de la nașterea Episcopului-Vicar al Eparhiei Sucevei, Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul, și a două decenii de la strămutarea sa la cele veșnice, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează  în perioada 4-7 decembrie 2024 Simpozionul Național „Dimensiunea teologică, culturală și spirituală a operei Preasfințitului Părinte Gherasim Putneanul”.

Evenimentul cultural dedicat memoriei celui numit Bunicul de la Bogdana este organizat la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic sub egida Centrului de Studii și Documentare Crimca cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Simpozionul a debutat în seara zilei de miercuri, 4 decembrie 2024, la Mănăstirea Putna, cu vizionarea filmului documentar dedicat personalității Preasfințitului, „O viață sub semnul Crucii, Episcopul Gherasim Putneanul”, realizat de TRINITAS TV, televiziunea Patriarhiei Române. La ceas de priveghere, premiera filmului a avut loc la Centrul Cultural „Iacob Putneanul” în prezența doamnei Simona-Ștefania Iordache, realizator și producător al documentarului. Domnia sa a adus în atenție felul în care s-a creionat structura filmului, uneori parcă prin sprijinul celui a cărui personalitate a fost evocată.

Festivitatea de deschidere, moderată de pr. Alexandru-Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, i-a avut ca invitați speciali pe doi ierarhi ai bisericii noastre,  Preasfințitul Părinte Macarie, întâistătătorul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Eparhiei Sucevei și Rădăuților. La proiecția filmului au participat clerici de la Centrul Eparhial Suceava, monahi, monahii, preoți din cuprinsul eparhiei care l-au cunoscut pe Vlădica Gherasim, obștea Putnei îndrumată duhovnicește de arhim. Melchisedec Velnic, precum și apropiați ai familiei.

Realizat special pentru acest eveniment, documentarul prezintă cele mai importante aspecte din biografia, încercările, realizările și bucuriile ierarhului smerit, dar hotărât. Sunt aduse în atenție imagini de colecție din arhivele cu cadre foto și video ale Mănăstirilor Cămârzani și Putna, dar și interviuri cu personalități care s-au bucurat direct sau indirect de blândețea, rugăciunile și sfatul părintelui duhovnicesc, păstor în frumoasa Bucovină.

Potrivit organizatorilor, pr. Constantin-Ciprian Blaga, reprezentant ai Sectorului Cultural, evenimentele prilejuite de împlinirea unui veac de la naștere și a douăzeci de ani de la plecarea în veșnice a vrednicului de pomenire Episcop Gherasim Putneanul vor continua zilele viitoare cu lansarea volumelor editate în contextul evenimentului, sesiunea de comunicări științifice, slujbe de pomenire, ceremonia de denumire a unei străzi din Municipiul Rădăuți „Strada Episcop Gherasim Putneanul (1924-2024)” ș. a.

Preasfințitul Gherasim Putneanul, vrednic ierarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților vreme de 12 ani, s-a născut la data de 30 mai 1924, în localitatea Bogdănești, județul Suceava, primind la Sfântul Botez numele de Ioan. A urmat studiile la Institutul Teologic Universitar din București, a fost profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț și egumen al acesteia. După perioada în care a fost stareț al Mănăstirii Putna, între 1962 – 1977, arhimandritul Gherasim a fost ales Arhiereu-Vicar al Episcopiei Aradului, urmând ca în anul 1985 să fie numit Episcop-Vicar al Episcopiei Buzăului. Din darul lui Dumnezeu, la data de 2 iulie 1992 s-a reîntors pe meleagurile natale, ca Arhiereu-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, având reședința la Mănăstirea Bogdana, cea mai veche biserică de zid din Moldova și necropolă a Dinastiei Mușatinilor. La 6 decembrie 2004 s-a mutat la cele veșnice, fiind înmormântat la Mănăstirea Cămârzani.

Irina Ursachi