Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, cu prilejul Zilei Naționale a României, duminică, 01 decembrie 2024, la Parohia Sfântul Ierarh Spiridon din Suceava, după săvârșirea slujbei Sfintei Liturghii a avut loc un eveniment solemn și plin de semnificații pentru enoriașii acestei parohii. O filă importantă din istoria comunității parohiale sucevene a constituit-o evidențierea unui ctitor remarcabil din parohie, și anume a doamnei Profesor Monica Elena Buculei, care a împlinit, în aceeași binecuvântată zi, venerabila vârstă de o sută de ani de viață.
În acest cadru sacru, Doamna Profesor Elena Buculei a primit din partea Înaltpreasfinției Sale, la propunerea sectorului de tineret și al Protoieriei Suceava II, reprezentat de către PC Pr. Protoiereu Minu Mititelu, Ordinul Eparhial Crucea Bucovinei, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în semn de prețuire și de recunoștință, atât pentru bogata sa activitate didactică, cât și pentru cea a slujirii aproapelui și a Sfintei noastre Biserici, în decursul unui veac de existență.
După oficierea slujbei de Te Deum, rânduit Zilei Naționale a României, în cuvântul său, PC Pr. Sorin-Toader Clipa, paroh al Parohiei Sfântul Ierarh Spiridon din Suceava, a evocat împlinirea a 106 ani de la Marea Unire și o sută de ani de viață în Hristos, a uneia dintre cele mai vrednice enoriașe a parohiei, doamna Prof. Monica Elena Buculei. Despre Doamna Buculei, părintele a afirmat că este prezentă, de fiecare dată, la Sfânta Liturghie, în pofida vârstei sale înaintate.
Momentul citirii gramatei arhiepiscopale a marcat punctul culminant al sărbătorii, fiind un prilej de bucurie, deopotrivă, pentru toți enoriașii prezenți care i-au oferit sărbătoritei flori, urări de bine și de sănătate, cântându-i cu bucurie, îndătinata urare: La mulți ani cu sănătate!
A urmat înmânarea ordinului eparhial, care a fost oferit de către prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial la Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic la acest eveniment, cel care, în luna mai a anului curent, i-a oferit dnei prof. Elena Buculei un alt ordin eparhial, Ordinul Crucea Mușatinii, cu prilejul Duminicii Mironosițelor, ca semn al recunoașterii domniei sale, ca model de mamă jertfelnică, de profesor devotat actului educațional și de femeia creștină asumată.
Așa cum Părintele Paroh Sorin-Toader Clipa ne-a mărturisit:
Doamna Prof. Elena Buculei s-a născut în localitatea Costâna din județul Suceava, în data de 1 decembrie 1924, din părinții Nicolae și Elisabeta, într-o familie binecuvântată de Dumnezeu cu 6 copii: Maria, Gheorghe, Veronica, Victoria, trecuți la cele veșnice, și Vasile, cel mai mic, în viață. Școala primară, de 5 clase, a urmat-o în localitatea natală, apoi și-a continuat studiile la Liceul de fete din Suceava.
În anul 1959, domnia sa a fost admisă la Facultatea de Chimie din Iași, pe care a absolvit-o în anul 1964. După finalizarea studiilor a urmat o carieră didactică de patru ani: un an a fost profesoară în comuna Arbore, un an în comuna Bosanci și doi ani la Școala din Burdujeni-Gară. În cele din urmă a fost angajată ca specialist la Laboratorul metalografic central al Fabricii de Construcții Mașini din Brașov, unde a lucrat până la pensie.
În anul 2006, s-a întors pe meleagurile natale, cu domiciliul în orașul Suceava, unde a devenit o bună enoriașă a Parohiei Sfântul Ierarh Spiridon, participând cu multă evlavie la toate slujbele Bisericii. Pe parcursul anilor, doamna Elena Buculei s-a remarcat ca fiind o creștină pioasă, discretă și cu multă râvnă pentru Biserică. Domnia sa a contribuit constant la lucrările de construire ale bisericii parohiale, înscriindu-se în rândul fericiților și pururea pomeniților, ctitori, ai sfântului locașului acestuia.
Trăirile acestui eveniment au fost intensificate prin oferirea Ordinului Sfântul Mare Mucenic Ioan Cel Nou de la Suceava unei alte doamne, nelipsite de la toate activitățile parohiale, foarte apreciate de către întreaga comunitate parohială, și anume doamnei preotese Conf. univ. dr. Otilia Clipa de la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, soția Părintelui Sorin-Toader Clipa. Domnia sa, după cum aflăm și din actul oficial al conferirii ordinului eparhial: a urmat exemplul Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi, prin faptă și prin cuvânt.
Doamna profesor a primit Distincția cu multe emoții și lacrimi de recunoștință pentru accentuarea recunoașterii vieții dedicate slujirii aproapelui și a contribuției în cultivarea, într-un spirit creștin-ortodox, a generațiilor de profesori care să fie în viitor, dedicați creșterii oamenilor și a comunităților, prin învățare onestă, muncă cinstită și lucrare temeinică, în orice domeniu de activitate vor ajunge să lucreze.
La final, Părintele Paroh Sorin-Toader Clipa, gazda evenimentului, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic o icoană ferecată din argint, care îi reprezintă pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorii Eparhiei Sucevei și Rădăuților.
Biroul de Catehizare Parohială
al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților