Cercurile Pastorale din Protopopiatul Suceava II desfășurate în luna iunie 2024

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna iunie întâlniri ale cercurilor pastorale.

CERCUL PASTORAL NR. 1
„SFÂNTUL IERARH IACOB PUTNEANUL”

În data de 27.06.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva” din Suceava, păstorită de către Părintele Hirghiligiu Paul-Sorin, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”, coordonat de către Părintele Onesim Cezar.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Familia celui suferind între implicare și abandonare” susținută de către Părintele Hirghiligiu Paul-Sorin de la Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” din Suceava.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 13 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Onesim Cezar (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 1); Pr. Filip Doru; Pr. Baltag Vasile; Pr. Clipa Sorin; Pr. Buta Dragoș; Pr. Ciornovalic Mihai; Pr. Argatu Petru; Pr. Lăzăreanu Cristian și Pr. Gavrilei Eduard.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„În fața bolii omul devine foarte ușor vulnerabil. Dacă însă persoana înțelege că familia proprie preia câte ceva, fiecare membru al familiei în parte, din suferința celui drag, atunci crucea de aur a bolii, a durerii nu mai este atât de grea. Ce ne facem însă cu persoanele care deși bolnave nu vor să accepte ideea bolii proprii ori nu vor să mărturisească durerea proprie și lupta pentru a o purta, pentru a se situa deasupra ei, prin Dumnezeu Care ca izvor al vieții, inclusiv a celei veșnice, este deasupra bolilor, a durerilor, a suferințelor. Mai mult decât atât Dumnezeu este cel care răsplătește răbdarea, smerenia, umilința prin încununarea purtării unei boli cu sfințenia Sa.”

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– de cele mai multe ori suferința nu poate fi evitată, de aceea ea trebuie acceptată ca pe un dar ceresc;

– omul depășește mai ușor momentele de suferință atunci cand are susținerea familiei;

– suferința trebuie considerată o cale deschisă către mântuire așa cum s-a întâmplat în viețile sfinților.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Hirghiligiu Paul-Sorin, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR.  2
„SFÂNTUL IOAN IACOB DE LA NEAMȚ”

 

În data de 17.06.2024, ora 18:30, la Parohia cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”, păstorită de către părintele Bujorean Ioan din Bosanci, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul „Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Familia celui suferind între implicare și abandonare” susținută de către părintele Bujorean Ioan de la Parohia cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință” din Bosanci.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 15 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Brahariu Mihăiță-Dănuț (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 2); Pr. Valentin Onea; Pr. Mihoc Nicolae; Pr. Mihoc Mihai; Pr. Păstrăv Ciprian și Pr. Belei Ioan.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Dumnezeu îngăduie bolile, ca oamenii să devină mai milostivi, mai ajutători, mai solidari, mai sensibili la suferința altora. P.F. Daniel spunea în acest sens: când dăm o mână de ajutor celor bolnavi, săraci și singuri, devenim și noi milostivi și iubitori de oameni ca Hristos Domnul. Când lucrează în noi Duhul lui Hristos cel Milostiv, devenim mâinile iubirii lui Hristos, Care, prin noi și prin alți oameni milostivi, îi ajută pe cei suferinzi și pe cei neajutorați.” Ajutorul nu e doar cel material, prin doctori, consultații, medicamente sau hrană, ci și unul moral, duhovnicesc. Familia, prietenii, duhovnicul, îl pot ajuta pe cel bolnav să înțeleagă că Dumnezeu nu e cauza suferinței lui, ci El doar hotărăște măsura pătimirii sale și că Dumnezeu nu îngăduie o suferință mai mare decât puterea lui de a o îndura Cel ce va răbda până la sfârșit se va mântui spune Domnul (Mt. 24,13).

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– omul credincios acceptă mai ușor suferința, considerând-o un dar de la Dumnezeu;

– atunci când dăm o mână de ajutor celor bolnavi, săraci și singuri, devenim și noi milostivi și iubitori de oameni ca Hristos;

– Spovedania are un rol foarte important în viața celui suferind sau muribund deoarece îl ușurează de povara păcatelor și îi conferă sentimentul de împăcare cu Dumnezeu.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Bujorean Ioan, pentru organizarea cercului pastoral și pentru prezentarea temei cât și celorlalți  preoți pentru participare.

 

 

CERCUL PASTORAL NR. 3
„SFÂNTUL IERARH PETRU MOVILĂ”

 

În data de 11.06.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, păstorită de către Părintele Oroșanu Ioan din Florinta, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ierarh Petru Movilă”, coordonat de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor.

După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul ,,Familia celui suferind între implicare și abandonare”, susținută de către Părintele Oroșanu Ioan de la Parohia cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Florinta.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 7 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ungureanu Marius-Nicușor (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 3 ,,Sfântul Ierarh Petru Movilă”); Pr. Fodor Cornel și Pr. Hulpoi Mircea.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

Felul în care creştinismul priveşte suferinţa nu poate fi înţeles fară a privi modul în care Domnul Hristos a înfruntat suferinţa,în vremea Pătimirilor, pe drumul Golgotei la suferinţa cuielor şi piroanelor, dar şi la durerea păcatelor oamenilor ce le-a luat asupra Sa. Dureros este faptul că la neascultare şi la răstignire contribuim şi noi, ori de câte ori greşim, de aceea să fim foarte atenţi la cei din jurul nostru, din familia noastră ştiind ca suferă, sunt în neputinţă. Nu putem fi în pace, cu cel de lângă noi dacă nu-i înţelegem durerea, viaţa este o continuă judecată, şi avem  libertatea de a alege raiul, comuniune cu toţi, sau iadul-depărtarea de Dumnezeu. Nu putem să avem milă, dacă nu ne-am smerit sub povara suferinţei, a încercărilor, chiar dacă ne poticnim uneori sub povara lor. 

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– omul aflat în necaz se întoarce catre Dumnezeu, se alipeşte de El, deoarece astfel dobândește alinare şi mângâiere;

– în suferinţă omul realizează cât este de mic și neajutorat în fața durerii și chiar a morții;

– susținut de cei dragi și cufundat în rugăciune, omul leapădă povara durerii, rămânând nerobit de ea.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Oroșanu Ioan pentru organizarea cercului pastoral și pentru susținerea temei și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 4
„SFÂNTUL DIONISIE ERHAN EPISCOPUL CETĂȚII ALBE-ISMAIL”

 

 În data de 10.06.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” păstorită de către Părintele Abageru Lucian-Sergiu din Măzănăești, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 4, așezat sub patronajul „Sfântului Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de Părintele Aldea Florin.

 După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Familia celui suferind între implicare și abandonare” susținută de către Părintele Abageru Lucian-Sergiu de la Parohia cu hramul ,,Adormirea Maicii Domului”, din Măzănăești.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 11 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Aldea Florin (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 4 ,,Sfântul Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”); Pr. Gherasim Vasile; Pr. Bălan Mihai; Pr. Andronic Dănuț; Pr. Aluculesei Alexandru; Pr. Curcă Ciprian-Constantin și Pr. Niga Tiberiu.

Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

În spiritul credinței ortodoxe grija pentru cei bolnavi este o datorie sfântă nu numai a familei ci și a întregii societăți al cărui membru este orice persoană care la un moment dat suferă de o boală trupească sau sufletească. Solidaritatea creștină este prezentă din zorii creștinismului și va dăinui atât timp cât va exista biserica lui Hristos care ne va răsplăti toate eforturile întrucât El mărturisește și spune: „întrucât ați făcut unuia din acești frați ai Mei prea mici Mie mi-ați făcut”.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– familia trebuie să pună accent pe socializare, deoarece printr-o vorbă bună îi putem ridica moralul celui aflat în suferință;

– în lipsa familiei, omul bolnav are nevoie de dragostea și încurajarea noastră;

– de asemenea, suferințele pot fi alinate prin Sfintele Taine, mai ales prin spovedanie, Sfântul Maslu, Sfânta Împărtașanie, însoțite de post și rugăciune.

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit atât părintelui paroh Abageru Lucian-Sergiu, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, cât și celorlalți preoți pentru participare.

 

CERCUL PASTORAL NR. 5
„SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN”

 

În data de 20.06.2024, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” păstorită de către Părintele Ciornei Dănuț din Pârtești de Jos, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul „Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.

După rugăciunea de bincuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Familia celui suferind între implicare și abandonare” susținută de către Părintele Ciornei Dănuț de la Parohia cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Pârtești de Jos.

La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 16 preoți.

Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 5) și Pr. Ilișoi Viorel (Consilier al Sectorului Economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților).

Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:

„Implicarea familiei în suferința unui membru este esențială pentru a oferi sprijin și a menține legătura afectivă. Iată câteva moduri în care familia poate ajuta:

– Prin comunicare empatică – Familiile pot oferi un spațiu sigur în care persoana suferindă să își exprime sentimentele și să se simtă înțeleasă.

Prin sprijin practic- ajutor la îndeplinirea nevoilor zilnice ale persoanei suferinde și încurajarea participării la tratamente medicale și terapie.

– Prin asigurarea stabilității emoționale – Persoanele suferinde au nevoie de stabilitate și siguranță, evitarea conflictelor și crearea unui mediu calm și pozitiv.

– Prin înțelegerea specifică a nevoilor – Fiecare persoană suferindă are nevoi diferite.

În urma discuțiilor ce au avut loc pe marginea temei, s-au accentuat următoarele aspecte:

– este important ca familiile să caute sprijin în comunitate, să se informeze și să se conecteze cu alte familii care trec prin aceleași experiențe;

– empatia, răbdarea și iubirea sunt virtuți esențiale în astfel de situații;

– prezența preotului și a familiei lângă patul bolnavului generează o atitudine pozitivă a acestuia față de boală;

În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Ciornei Dănuț, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.

                                                                                                                 

A consemnat, Arhid. Maloș Constantin