Taina Sfântului Maslu de obște în Postul Bucuriei, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

În a doua duminică a Postului Nașterii Domnului și ultima a lui Brumar, 24 noiembrie 2024, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște de către cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

A devenit de altfel o tradiție ca în fiecare dintre cele patru mari posturi să fie săvârșită la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” această Sfântă Taină a Bisericii, menționată de Sfântul Apostol Iacov în epistola sa sobornicească (Iacov 5, 15), începută în Postul Sfintelor Paști din anul 2021.

În cadrul acestei slujbe, clericii și credincioșii s-au rugat împreună Doctorului cel Mult-îndurat și Atotputernic pentru primirea harului vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor, nenumăratele tămăduiri săvârșite atât de Mântuitorul Hristos, cât și prin Preacurata Sa Maică ori Sfinți, prietenii Săi, constituind argumente pentru credința și nădejdea lor în ajutorul dumnezeiesc.

Numeroși credincioși s-au bucurat de binecuvântarea arhierească și de rugăciunile rostite de cei doi ierarhi către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor care au fost prezenți sau au urmărit transmisiunea în direct, întrucât evenimentul a fost transmis în direct pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava, dar și a celor ce se află în spitale sau la casele lor, pe patul de suferință, anul 2024 fiind proclamat în Patriarhia Română drept Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română.

Din sobor au făcut parte clerici din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, dar și preoți și diaconi de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, în frunte cu starețul, arhim. Serafim Grigoraș.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Cei prezenți au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită de către preoții slujitori, nu înainte ca Înaltpreasfințitul Părinte Calinic să citească, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, rugăciunile pentru dezlegare, inclusiv pentru cei suferinzi de depresie și slăbănogiți trupește ori sufletește.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop le-a mulțumit tuturor pentru împreuna rugăciune și le-a recomandat participanților să participe cât mai mult în această perioadă la slujbele Bisericii, pentru a se îmbogăți duhovnicește și a pregăti după cuviință peștera inimii pentru a-L primi pe Pruncul Hristos.

Cei ce și-au îndreptat pașii spre vechea ctitorie a Mușatinilor Bogdan al III-lea și Ștefăniță s-au bucurat și de întâlnirea cu Sfântul drag sufletului lor, prin închinarea la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, cunoscut apărător al credinței și mijlocitor pentru nenumărate minuni înaintea Tronului lui Dumnezeu.

Daniela Livadaru

Irina Ursachi