În ziua de 14 noiembrie 2024, Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” și-a sărbătorit Centenarul. În liceul înființat de Regele Ferdinand I în 1924, au studiat peste 12.500 de elevi, unii dintre ei ajungând la importante slujiri în societate – între care peste 200 de generali ai Armatei Române.
Aniversarea a început la ora 10:00. Conform regulamentelor militare, după sosirea domnului general Ion Oprișor, Consilier Prezidențial, a fost intonat Imnul Național al României, de către Baritonul Alexandru Chiriac, solist al Operei Naționale Române din Brașov.
În continuare, slujba Te Deum-ului, săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, delegat al Înaltpreasfințitului Părintele Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Alături de Preasfinția Sa au slujit Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna și Exarh Administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, preot la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Părintele Ciprian Ioniță, Consilier Patriarhal, Părintele Valentin Lazăr, preot militar la Statul Major al Forțelor Terestre, Părintele Protopop Aurel Făraș, Părintele Arhimandrit Dosoftei Dijmărescu, Exarh cultural, Părintele Protosinghel Varlaam Bâscă, Starețul Mănăstirii Pojorâta.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de mulțumire pentru modul de raportare la educație, tradiție și muncă al elevilor, îndemnându-i să cultive mai profund relația cu Dumnezeu:
„Vă mulțumim pentru că duceți o tradiție frumoasă mai departe. Pentru că știți să prețuiți valori precum demnitatea și onoarea, respectul și responsabilitatea, conștiința de neam și viziunea integrativă. Dumneavoastră probați că acestea nu cad în desuetudine, precum ar dori – ori cred– unii că se întâmplă, ci le prețuiți și promovați, fiind, în același timp, conectați la prezent, cu tot ceea ce, folositor, aduce dezvoltarea științifică și tehnică.
Vă mulțumim, apoi, pentru că sunteți dovadă de conștiinciozitate. O dovedesc, din plin, rezultatele dumneavoastră la examenul de admitere, de bacalaureat, la olimpiade și concursuri. Ceea ce infirmă aserțiunea că randamentul tânărului veacului XXI nu ar mai fi același ca „pe vremea noastră”, cum ar afirma, poate, unii mai în vârstă. Calea, însă, e aceeași dintotdeauna: muncă și tenacitate, disciplină și perseverență, efort mai întâi și bucurie a rodirii, după. Oare când va învăța societatea că nimic statornic nu se poate agonisi pe repede înainte și că din comoditate prelungită nu are cum să răsară meritocrația?
Vă doresc și mă rog să-L simțiți pe Dumnezeu aproape. Șlefuindu-vă interior, să descoperiți adâncul care dorește și altceva, mai mult, mai înalt. Să îndrăzniți a-L căuta, a-L întreba, a-L «pipăi» cum își dorea și Arghezi și să spuneți «Este!».”
Pentru această zi aniversară, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic a adresat un mesaj Colegiului, care a fost înmânat Comandantului Colegiului. Mesajul cuprinde un Decalog al militarului și poate fi citit aici.
A urmat decorarea Drapelului de Luptă al Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” cu „Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler”. Decretul semnat de Președintele Klaus Johannis a fost citit de domnul colonel Ștefan Sorin, șeful Oficiului Personal și Mobilizare din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, iar decorarea a fost făcută de către domnul general Ion Oprișor, Consilier prezidențial .
Domnul … a citit Ordinul Ministrului Apărării privind aniversarea a 100 ani de la înființarea Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”.
În continuare, au fost acordate mai multe distincții din partea structurilor Armatei. Distincțiile au fost înmânate de Șeful Statului Major al Apărării, domnul general Gheorghiță Vlad, de către Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, domnul general-locotenent Ciprian Marin și de alți reprezentanți ai Armatei Române.
În cadrul lor, Părintele Consilier Patriarhal Ciprian Ioniță a primit din partea Statului Major al Apărării Emblema de Merit „Partener pentru Apărare”.
A urmat acordarea de distincții din partea Patriarhiei Române, care au fost înmânate de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Părintele Ciprian Ioniță, Consilier Patriarhal, a dat citire Ordinului „Sanctus Stephanus Magnus”, oferit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” și domnului general-locotenent Ciprian Marin. Apoi, Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic a dat citire ordinului „Crucea Bucovinei”, oferit de Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic domnului colonel Lucian-Cătălin Cojocaru, Comandantul Colegiului, și domnului colonel (r) Romeo-Aurelian Popovici, și Ordinului „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, oferit părintelui profesor Constantin Cârloanță, din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Aniversarea a continuat cu trei alocuțiuni.
Domnul general Ion Oprișor, consilier al Președintelui României, a vorbit despre sarcina nobilă de formare pe care o au cadrele didactice și militare ale Colegiului și despre faptul că pentru elevii care vor alege cariera militară nu va fi o responsabilitate ușoară datoria de a apărare a țării pe care o vor avea în viitor.
Șeful Statului Majorai Apărării, domnul general Gheorghiță Vlad, și-a centrat mesajul pe responsabilitatea de a sta de veghe „la zidul Maicii Românii” – parafrazând Imnul Centenar al Colegiului, arătând că inteligența, disciplina și capacitatea de adaptare sunt fundamentale pentru fiecare militar.
Domnul General-maior (r) Academician Victor Voicu, șef al promoției 1956, a vorbit despre istoria liceului, care nu a fost deloc ușoară, mai ales în perioada 1940-1955, când a fost mutat în mai multe locuri și chiar desființat, amintind și diferite momente istorice majore ale românilor, de la Sfântul Ștefan cel Mare, care reprezintă o mărturie de supraviețuire a valorilor naționale, la Primul Război Mondial – mesajul armatei fiind cel înscris pe Monumentul Eroilor Geniști din București: „spuneți generațiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătaie pentru întregirea neamului”.
Înainte de dezvelirea unei plăci omagiale care marchează împlinirea Centenarului unității, Colegiul a fost survolat de două avioane.
În partea ultimă a ceremonialului, elevii Colegiului au cântat „Ștefan, Ștefan, domn cel mare” – Imul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” – și au defilat.
Înregistrarea ceremoniei se află postată pe pagina de Facebook a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”.
Arhim. Dosoftei Dijmărescu
Exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
foto credit: Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”