„Doamne, ajută, Înaltpreasfințite Părinte!
Sunt studentă în anul 2 la Teologie Ortodoxă în … și am de realizat o lucrare cu tema Sfatul lui Gamaliel în viziunea Bisericii (Fapte 5, 38, 39). Ce cărți îmi recomandați? De unde să mă inspir? Ce bibliografie îmi sugerați?
Mulțumesc și iertați îndrăzneala!”
Doamne, ajută!
Consultați toate comentariile apărute la cartea Faptele Apostolilor. V-ar putea ajuta și lecturile din Sfinții Părinți și Filocaliile.
Mult succes!
„Bună seara!
De ce nu ați participat la Liturghia din 27 octombrie de la București, v-a enervat faptul că Preafericitul Părinte Gheorghe l-a pomenit sâmbătă pe întâistătătorul Bisericii Autocefale din Ucraina? Se știe că nu îl susțineți pentru că ați trimis ajutoare în 2022 eparhiei unui episcop rusofil, Meletie de Cernăuți, iar nu unui episcop ce ține de Biserica Autocefală, independentă de jugul Rusiei.”
Doamne, ajută!
Sunt ipoteze fără suport, care nu merită comentate!
„Înaltpreasfințite Părinte Calinic, revin cu o întrebare pentru dumneavoastră, nu v-am mai deranjat de mult timp cu răutățile mele!!!
Am si eu o întrebare sau chiar două!
Sper să-mi răspundeți pe puncte și clar, să înțeleg și eu (eu sunt mai prost, oricum așa ne considerați noi mirenii), și nu-mi mai vorbiți de buna voastră înțelegere între ierarhi, că nu vă mai crede nimeni, se vede că vă sfâșiați între domniile voastre ca hienele, dar măcar nu o mai faceți public.
Mulțumesc.
Iertați-mă”
Doamne, ajută!
„Înaltpreasfințite Calinic, mă puteți lămuri și pe mine de ce există atâta ură în Sinod față de Înaltpreasfințitul Teodosie, el este singurul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care este mai apropiat de credincioși, ori de câte ori i s-au solicitat rugăciuni sau să primească oameni la spovedit, nu a refuzat pe nimeni, dumneavoastră când vi s-a solicitat de către o credincioasa o întâlnire, ați refuzat-o, Înaltpreasfințitul Teodosie nu refuză pe nimeni, și dacă-l chemi acasă, vine.
De ce nu încercați să vă spălați rufele în camera Sinodului și trebuie să scoateți în public toate certurile, să fim de râsul lumii?!
Uitați-vă că doar la noi, la ortodocși, vă certați în presă și vă reglați conturile public, vă răzbunați unii pe alții, eu nu am auzit la catolici, greco-catolici, musulmani, protestanți sau neo-protestanți să își regleze conturile în public și să se amenințe unii pe alții, la ei de ce poate fi liniște și la noi doar ceartă, dezbinare, fandoseală, păreri de sine, ca unui mai șef ca altul etc.?!
Mulțumesc.”
Doamne, ajută!
Am răspuns deja unor întrebări asemănătoare.
Referitor la faptul că nu aș fi răspuns solicitării de a primi în audiență o credincioasă, situația audiențelor pe anii precedenți și pentru anul în curs contrazice această afirmație, acestea fiind de ordinul miilor.
Pace și bucurie!
„Înaltpreasfinția Voastră,
Cum vă explicați că … de la … îi place că „episcopul” Teognost Bodoryak al Bucovinei din „Biserica Autocefală a Ucrainei” a ocupat și a început să țină „slujbe” în Capela mitropoliților Bucovinei din Cernăuți?
Atașez postarea de pe Facebook și like-ul preotului.”
Doamne, ajută!
Vă prezentăm răspunsul părintelui:
„În legătură cu acuzele care îmi sunt aduse privitoare la aprecierea (like-ul) la o postare, vă aduc la cunoștință următoarele: Am studiat între anii 1992-1996 la Seminarul Teologic din Kiev-Ucraina și am rămas prieten cu mulți dintre colegii de seminar, cu care păstrez și astăzi legături de prietenie. Unii din aceștia sunt în zona orașului Cernăuți, printre care Iaroslav Bodoreac (episcopul Teognost) și părintele militar Ioan Ciocaliuc. Astfel, am apreciat postarea sus menționată, de pe contul personal de Facebook, și nicidecum nu am pomenit numele vreunui cleric din Ucraina la Sfânta Liturghie și nici nu am slujit împreună cu ei”.
Pace și multă liniște sufletească!