„Fii lumină călăuzitoare între oameni, sârguincios și jertfelnic în slujirea semenilor și lucrarea Bisericii.” – îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, regăsit în Decalogul preotului, ghidează și în acest an activitatea tuturor clericilor eparhiei Sucevei și Rădăuților.
Cu binecuvântarea chiriarhului locului, în perioada 4 – 14 noiembrie 2024, în cele cinci protopopiate ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților se desfășoară conferințele preoțești pastoral-misionare, tema întâlnirilor clericale fiind dată de specificul anului 2024 în Patriarhia Română: Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.
Un element de noutate al conferințelor desfășurate în această toamnă îl reprezintă prelegerile susținute de invitați specialiști în domeniul medical, întrucât pentru a simți deplin bucuria darului vieții, alături de îngrijirea sufletului se recomandă și preocuparea pentru alinarea suferințelor trupești.
Seria evenimentelor a debutat astăzi, 4 noiembrie, cu întâlnirea la care au participat preoții din cadrul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, urmând ca prelegeri să se desfășoare în zilele următoare și în celelalte patru protopopiate ale eparhiei (Rădăuți, Suceava II, Fălticeni și Suceava I).
Ziua a început cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc de către preoții protopopiatului, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, și de pr. Aurel Goraș, protoiereu.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost oferite de Corala Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, recent înființată, dirijată de teologul Mihai Candrea.
În cadrul evenimentului devenit deja tradiție la Câmpulung, peste 130 de clerici, preoți și diaconi, au trăit bucuria comuniunii euharistice, primind de la ierarhii lor Trupul și Sângele Mântuitorului. În acest răstimp, membrii corului parohiei, purtând cu mândrie portul popular specific zonei, au interpretat pricesne, dirijați fiind de doamna profesor Marcela Norocel.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a hirotesit întru iconom stavrofor doi slujitori, iar mai apoi a înmânat Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” mai multor colaboratori ai Cancelariei Protopopiatului.
Totodată, cei doi ierarhi au oferit premiile aferente Concursului „Cele mai îngrijite biblioteci și arhive parohiale”, ediția I – manifestare cultural-misionară prin intermediul căreia s-a dorit evidențierea preocupărilor cărturărești și administrativ-edilitare ale clericilor din cuprinsul eparhiei.
Două dintre premiile competiției desfășurate la nivelul arhiepiscopiei au fost obținute de Protopopiatul Câmpulung: pe poziția a treia a podiumului s-a clasat Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Câmpulung Moldovenesc, pr. paroh Bogdan Chiriluță, iar premiul „Dosoftei 400” a fost câștigat de Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Bucșoaia, paroh fiind pr. Pavel Goraș. Fiecărui cleric i-a fost înmânat cu acest prilej Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl și întemeietor de școli, de numele căruia se leagă tipărirea primul Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc și apărător al credinței, care și-a asumat ca misiune și ajutorarea culturală și spirituală a creștinilor ortodocși români din interiorul arcului carpatic”.
Pe lângă cei care au luat parte la Sfânta Liturghie, în cadrul întâlnirii prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-au alăturat reprezentanții sectoarelor de resort ale Centrului Eparhial Suceava.
Conferința desfășurată în sala de protocol a parohiei ocrotită de Maica Domnului a debutat cu expunerea pr. dr. docent Mihai Valică, de la Biserica „Sfânta Treime” din Vatra Dornei, referitoare la viața și realizările domnului profesor universitar doctor Pavel Chirilă, invitatul special al acestei zile.
A urmat prelegerea unuia dintre cei mai apreciați medici ai țării noastre, cu o activitate vastă în domeniul fitoterapiei și homeopatiei, în cadrul căreia au fost aduse în atenție numeroase aspecte referitoare la prevenția cancerului, alimentația fiind în foarte multe cazuri un element decisiv.
La finalul discursului, după sesiunea de întrebări, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a oferit prof. univ. dr. Pavel Chirilă cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, pentru „remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.
În a doua parte a întâlnirii au fost expuse propuneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului Eparhial Suceava privitoare la activitatea parohiilor, fiind dezbătute probleme de ordin pastoral-misionar, cultural-educațional și administrativ-edilitar.
Nu în ultimul rând, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul au prezentat câteva sugestii și recomandări cu privire la viața misionar-pastorală și liturgică a preotului.
Din punct de vedere editorial, preoții au primit opt volume care au văzut lumina tiparului recent sub egida Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei, între care cărți semnate de cei doi ierarhi ai eparhiei, † Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Despre Sfintele Taine și Ierurgii. O carte dogmatico-liturgică pe înțelesul tuturor, și † Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Chipul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava reflectat în textele imnografice.
La final, după luările de cuvânt, pr. protoiereu Aurel Goraș a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, gazdelor, corului și tuturor slujitorilor prezenți la acest eveniment deosebit pentru Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc.