„Sportul minții”, promovat în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților printr-un Campionat Județean

„Șahul nu este numai cel mai admirabil și științific, dar și cel mai moral dintre amuzamente” spunea un celebru șahist american, Paul Morphy, afirmație cu atât mai valabilă pentru copii și tineri, pentru care jocul și joaca oferă oportunități multiple de a descoperi lumea înconjurătoare și de a se adapta ei prin învățare. Joc nobil care dezvoltă gândirea strategică, imaginația, gândirea logică și spiritul anticipativ, antrenează memoria, spiritul de observație și răbdarea, șahul a fost readus în atenție în ultimii ani în țara noastră ca alternativă plăcută de petrecere a timpului liber, cu beneficii multiple în educația copiilor.

Sala „Mitropolitul Vladimir de Repta” a Centrului Cultural Educațional și Social „Dosoftei Mitropolitul”, din cadrul Campusului Seminarului Teologic din Suceava, a fost astăzi, 2 noiembrie 2024, gazda unui eveniment deosebit dedicat sportului minții, Campionatul Județean de Șah rapid pentru copii și tineri, ediția I.

Evenimentul s-a adresat celor născuți începând cu anul 2005 și a fost organizat de Club Sportiv „Șah” Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.

Această inițiativă se înscrie în panoplia activităților sportive organizate de Biserică, în parteneriat cu diferite instituții, pentru a contribui la menținerea unei vieți sănătoase și la formarea armonioasă a personalității copiilor și tinerilor, inclusiv din punct de vedere spiritual, întrucât de fiecare dată este vizată și cultivarea valorilor morale și religioase.

Competiția a fost deschisă de directorii de turneu, arhid. Paul Vlad Lungu, director al Departamentului Activități de tineret (ATOS) și Tabere al Centrului Eparhial Suceava, dl Vasile Țîmpău, de la Clubul Sportiv Municipal Rarăul Câmpulung, și dl Doru-Cosmin Ailincăi, vicepreşedintele Clubului Sportiv „Şah” Suceava. Lor li s-au alăturat cei opt arbitri, care au prezentat juniorilor șahiști detaliile organizatorice și regulamentul.

Potrivit organizatorilor, „jocul de șah oferă o mulțime de beneficii, atât mintale, cât și sociale”, cum ar fi „dezvoltarea gândirii strategice, îmbunătățirea concentrării; stimularea creativității; învățarea din greșeli; dezvoltarea abilităților sociale; distracție și relaxare; îmbunătățirea abilităților cognitive”, fiind „nu doar captivant, ci și un instrument valoros pentru dezvoltarea personală”. De altfel, cu o vechime de peste 1300 de ani, şahul a devenit un fenomen la nivel mondial, devenind cel mai popular joc al minții din lume, fiind considerat sport, artă și știință.

Pe parcursul întregii zile au fost disputate 7 runde, durata fiecărei partide fiind de 12 minute, la care s-au adăugat câte 5 secunde timp adițional pentru fiecare mutare (increment) per jucător. Au fost numeroase dueluri captivante, cu balanța victoriei înclinând când spre un jucător, când spre altul, cu emoțiile și suspansul specific stilului șah rapid, nu de puține ori învingătorul decizându-se la ultimele mutări din timpul alocat.

În lupta pentru trofeu s-au înscris jucători legitimați la cinci cluburi de șah din județ: Club Sportiv „Șah” Suceava, Club Sportiv Municipal „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc, Gambit Rădăuți, Club Sportiv Academica L.A. Marginea și Club Sportiv Hong-Ha Rădăuți, dar și elevi care au deprins tainele jocului considerat cândva apanajul regilor în unitățile de învățământ sucevene, în cadrul Programului Național de Formare continuă „Educație prin Șah”, oferit de Federația Română de Șah în colaborare cu Ministerul Educației.

Participanții au fost organizați în opt categorii, după cum urmează:

  • Fete 4-7 ani (născute în anii 2017-2020);
  • Băieți 4-7 ani (născuți în anii 2017-2020);
  • Fete 8-10 ani (născute în anii 2014-2016);
  • Băieți 8-10 ani (născuți în anii 2014-2016);
  • Fete 11-14 ani (născute în anii 2010-2013);
  • Băieți 11-14 ani (născuți în anii 2010-2013);
  • Fete 15-19 ani (născute în anii 2005-2009);
  • Băieți 15-19 ani (născuți în anii 2005-2009).

Ultimele meciuri de șah, în urma cărora s-au decis câștigătorii pentru fiecare categorie, au fost privite cu mult entuziasm de cei care au fost prezenți astăzi în Sala „Mitropolitul Vladimir de Repta”, profesioniști, pasionați ai domeniului, profesori, părinți și elevi. Criteriile de departajare care au dus la stabilirea celor mai buni jucători de șah ai competiției au fost:

  1. Victoria directă;
  2. Bucholtz mediu;
  3. Bucholtz;
  4. Berger;
  5. Numărul mai mare de victorii.

În urma aplicării criteriilor au fost desemnați câștigătorii primei ediții a Campionatului Județean de Șah rapid pentru copii și tineri, cei mai buni trei șahiști pentru fiecare categorie primind medalia de bronz, medalia de argint sau medalia de aur, împreună cu trofeul, precum și premii în bani.

Cei care au primit trofeul, fiind declarați campioni județeni ai categoriei lor de vârstă, sunt:

Mitrofan Teodora – fete, 4-7 ani;
Duduman David – băieți, 4-7 ani;
Teleagă Ana – fete, 8-10 ani;
Sfîrnaciuc David – băieți, 8-10 ani;
Druță Antonia – fete, 11-14 ani;
Sfichi Andrei – băieți, 11-14 ani;
Mitrofan Alexia – fete, 15-19 ani;
Pădurariu Dimitrie – băieți, 15 – 19 ani.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhid. Paul Vlad Lungu, a punctat, între altele, că prin organizarea acestui campionat la nivel județean se dorește promovarea acestui joc de strategie la nivelul eparhiei.

„Ne bucurăm să organizăm cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în această locație superbă a Campusului Seminarului Teologic din Suceava, prima ediție a Campionatului Județean de Șah Rapid pentru copii și juniori. Este un campionat care a apărut ca urmare a parteneriatului dintre Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și cluburile sportive de șah din Suceava, parteneriat început în luna mai a acestui an prin Campionatul Național de Șah Rapid «Cupa Movileștilor» de la Vatra Dornei, disputat în zilele de 18 și 19 mai, care s-a adresat tuturor iubitorilor de șah din zonă. S-a simțit nevoia organizării unui astfel de campionat și pentru tinerii din județul nostru, și astfel, cu împreună-lucrarea profesorilor, a coordonatorilor, arbitrilor, dar și a părinților și a copiilor, am reușit să organizăm acest campionat. (…) S-au înscris în jur de 150 de jucători de copii, medii și avansați în acest sport, care își dispută supremația fiecare pe categoria lui de vârstă. (…) Șahul este un sport al minții, un sport care disciplinează, și credem cu tărie că îi va ajuta pe acești tineri în momentele grele ale vieții să ia o decizie corectă, care să-i ajute atât duhovnicește, cât și profesional.”

Nu în ultimul rând, a mulțumit celor care au răspuns chemării de a sprijini această frumoasă inițiativă, ce are drept finalitate antrenarea și disciplinarea gândirii, reprezentanți ai cluburilor de șah din eparhie, instructori, arbitri și sponsori ai competiției, Agremin, Restaurant PARC și Construct Instal Power SRL.

Doru-Cosmin Ailincăi, vicepreşedintele Clubului Sportiv „Şah” Suceava, a subliniat beneficiile implementării la nivel național a unui program de educație prin șah, prin introducerea studierii acestuia ca opțional în curriculum-ul școlar al învățământului primar, matematica, științele și artele fiind aduse împreună într-o manieră captivantă.

„Prin acest proiect, cadrele didactice, învățători, sunt inițiați în tainele șahului de către specialiști din Federația Română de Șah. Aceștia, la rândul lor, vor putea pregăti copiii de clasele a treia și a patra, la care șahul este materie opțională. Noi așteptăm cât mai mulți copii să fie inițiați de către învățători, după care să vină către cluburile noastre, să îi ducem la alt nivel. La cluburi avem instructori pregătiți, care pot să obțină cu acești copii performanțe, la nivel local și național. În țară, majoritatea cluburilor au aderat la acest proiect, Educație prin Șah. Cu ajutorul cluburilor se organizează, în diverse localități din România, etape naționale ale acestui proiect minunat, la care iau parte câte 300-400 de copii. În Suceava ne dorim să avem un eveniment de o asemenea amploare și acest lucru poate fi posibil cu sprijinul autorităților locale și județene, al sponsorilor și, bineînțeles, al Arhiepiscopiei. În fiecare oraș din județul Suceava există un club de șah. Copiii se pot îndrepta către acele cluburi și își pot dezvolta abilitățile șahiste. Ne dorim să fie cât mai mulți care să îmbrățișeze acest sport, iar noi să organizăm cât mai multe evenimente de acest fel.”

Totodată, în calitate de organizator al competiției, și-a exprimat recunoștința pentru deschiderea arătată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic de a derula activități educative destinate copiilor și tinerilor, pentru colaborarea extraordinară cu Departamentul Activități de tineret (ATOS) și Tabere al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dar și pentru mobilizarea deosebită a colegilor instructori de șah și arbitri din județ.

Vasile Țîmpău, fervent promotor al competițiilor de șah dedicate copiilor și tinerilor, având drept scop declarat reaprinderea spiritului șahist și a mișcării șahiste în județul Suceava și nu numai, și-a mărturisit dorința ca astfel de turnee să devină o obișnuință, pentru a angrena cât mai mulți participanți, dificultatea competițională contribuind la progresul în această artă a raționamentului și gândirii logice.

„Sunt din Câmpulung Moldovenesc, iar de mai bine de un an m-am întors în comunitate și am început să organizez turnee și să fiu și antrenor pentru cei mai mici, deoarece la fel ca ei, și eu am pornit de acolo, bunicul mi-a inspirat această pasiune. Apoi am continuat, și în prezent încă sunt jucător activ, mai particip la competiții, iar când m-am întors, deoarece la noi în județ, în trecut, au fost niște competiții, dar la o scară mai mică și nu atât de importante, am simțit nevoia să aduc un suflu nou și am încercat împreună cu partenerii mei să organizăm competiții cât mai mari, să aducem jucători cât mai importanți, ca să le insuflăm un model și celor mici și să-i atragem către șah, deoarece șahul le dezvoltă gândirea, memoria. Este dovedit științific că cei care practică șah au rezultate mai bune la învățătură, și, de ce nu, cei care au și un talent pentru acest sport trebuie să aibă ocazia să participe la competiții, să obțină și premii, pentru că au nevoie și de o motivație de ordin material. Așa am dat startul cu turneul de anul trecut de la Câmpulung, Cupa Orașului Câmpulung Moldovenesc la Șah Rapid, apoi am continuat, cu sprijinul Arhiepiscopiei, cu Cupa Movileștilor la Vatra Dornei, care a fost un real succes, iar în viitorul apropiat mai avem în plan să organizăm ediția a doua a Cupei Orașului Câmpulung Moldovenesc și, sperăm, Cupa Movileștilor și așa mai departe.”

De altfel, domnia sa a inițiat și a fost unul dintre principalii organizatori ai primei ediții a Cupei Movileștilor la Șah, ediția I, desfășurată în această primăvară, în zilele de 18 și 19 mai 2024, în Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor” .

Domnul Octavian Rezuș, profesor de matematică la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, a rememorat primele experiențe ca junior al echipei de șah al liceului din Vatra Dornei, dar și impactul organizării primei ediții a „Cupei Movileștilor la Șah”, care l-a determinat să inițieze un club de șah în școală, în cadrul căruia elevii pasionați sunt inițiați în tainele șahului.

Participanții au apreciat în mod deosebit condițiile în care s-a desfășurat acest concurs județean dedicat șahului, sala din cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dosoftei Mitropolitul” din Suceava pusă la dispoziție de gazde oferind un spațiu generos, ce a permis desfășurarea simultană a tuturor partidelor.

La finalul competiției care a reunit 150 de jucători, unul dintre cei mai tineri participanți, Albert Ștefan Otrocol, de cinci ani și jumătate, a sintetizat în câteva cuvinte ce înseamnă acest sport pentru cineva care l-a descoperit atât de devreme. „Pentru mine șahul este un joc pentru minte și nu contează câte puncte ai sau dacă ai câștigat. Contează dacă joci. Iar eu joc de patru ani.”

Daniela Livadaru