Răspunsul ierarhului – 26 octombrie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna!

Ar putea doi frați (ambii căsătoriți) să cunune amândoi aceeași pereche de miri?

Mulțumesc!”

A.L.

Doamne, ajută!

Nu există niciun impediment.

Casă de piatră!

„Înaltpreasfinția voastră,

Mergând pe la mai multe mănăstiri din Bucovina am mai auzit unele nepotriviri în predicile ținute, ca de exemplu:

  1. Ortodoxia și Catolicismul sunt două culte care au succesiune apostolică. (….)
  2. Cum că ar trebui să adaptăm Sfânta Liturghie la vremurile de acum, defăimări ale sfinților și ale persoanelor care merg la sfinți spre ajutor. (….)
  3. Dar am fost șocat să aflu din predica starețului (cred, pentru că am fost prima dată acolo) de la …., că avem trei religii care se bazează pe cărți REVELATE!! – mozaică, creștină și ISLAMICĂ. La remarca mea făcuta când am ajuns la miruit după Sfânta Liturghie că Coranul nu este o carte REVELATĂ, părintele a încercat să îmi spună că Avraam a avut doi fii, începând în stilul retoricii musulmane să mistifice adevărul. Nu am intrat cu el în polemici, deși era simplu, dar mi se pare șocant ca un preot ortodox să nu își cunoască credința și să amăgească oamenii.

Cu stimă, …”

V.M.

Doamne, ajută!

Sesizările dumneavoastră vor fi transmise părinților, cu recomandarea ca predicile lor să fie alcătuite cu mai multă atenție.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, părinte,

Având în vedere că Înaltpreasfinția Voastră sunteți un reper în ceea ce privește viața mea spirituală, îndrăznesc să vă întreb care este părerea/poziția dumneavoastră în ceea ce privește donarea de organe a unui creștin ortodox în raport cu învățătura și doctrina Bisericii, având în vedere că această temă este relativ recenta și implică anumite discuții dincolo de sfera umanitară.

Mulțumesc!”

A.U.

Doamne, ajută!

Consider că donarea unui organ este una dintre cele mai mari dovezi de iubire față de părintele tău, față de fiu, frate, o rudă sau un prieten drag, după cuvintele Mântuitorului: „Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi.” (Ioan 15, 13).

Problema apare în cazul prelevării de organe vitale de la persoane care sunt victimele unor accidente foarte grave sau, mai rău, a căror viață trebuie întreruptă, inducându-se artificial moartea; aici am rezerve majore, pentru că viața unei persoane nu poate condiționa moartea alteia.

Subiectul este extrem de delicat, căci se poate aduce atingere demnității umane și sacralității vieții, și fac această afirmație ca cel ce am o lucrare, nepublicată, despre legislația transplantului de organe în Dreptul internațional.

Pace și liniște sufletească!

„Spuneți-mi, vă rog, dacă o persoană mi-a botezat copilul, eu, la rândul meu, am voie să-i fiu naș de cununie respectivei persoane?

Vă mulțumesc, Înaltpreasfințite!

Doamne, ajută!”

I.H.

Doamne, ajută!

Nu este recomandat, dar, dacă nu există o altă posibilitate, puteți să îi fiți naș de cununie împreună cu soția dumneavoastră.

Pace și bucurie!