Mesaj la deschiderea lucrărilor Simpozionului internațional „Mitropolitul Dosoftei – Sfânt, Ctitor, Cărturar – Jubileu 400”

Excelențele Voastre, distinși invitați,

Sunt onorat să vă adresez un cuvânt de Bun venit la deschiderea acestui simpozion, cu un titlu cuprinzător și sugestiv, „Mitropolitul Dosoftei – Sfânt, Ctitor, Cărturar – Jubileu 400”.

Cuvântul meu nu-și propune să suprapună în niciun fel textele pregătite cu profesionalism și rigoare științifică, de excelențele voastre; doresc să supun însă atenției excelențelor voastre zece considerente, care au stat la baza canonizării, trecerii în rândul sfinților a acestui umanist al culturii europene.

  1. Mitropolitul Dosoftei a fost ierarhul prin excelență dedicat slujirii Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și Sfinților, respectând cu sfințenie Canoanele Sfinților Părinți și Hotărârile Sinoadelor Ecumenice, precum și pe cele ale Sfintei noastre Biserici.
  2. A fost un neobosit propovăduitor al învăţăturilor Evangheliei Veșnicului Arhiereu, împlinindu-le cel dintâi cu statornică și neobosită râvnă.
  3. Și-a pecetluit viața cu slujirea și mărturisirea dreptei credințe, expresia vie a trăirii sale în Hristos, precum și cu respectarea făgăduințelor făcute la hirotonirea sa întru arhiereu.
  4. Fiecare ceas al vieţii sale l-a răscumpărat prin jertfelnică lucrare liturgică, pastoral-misionară, cultural-educațională și administrativ-edilitară.
  5. A întărit în credință lumea satelor și a orașelor din eparhiile pe care le-a păstorit, Huşi, Roman şi Iaşi, prin trimiterea de preoți buni, prin slujire și cuvânt, precum și prin diferite programe educaționale, culturale și social-filantropice.
  6. S-a străduit să dezrădăcineze păcatul și să semene virtutea, tipărind, pe lângă cărți liturgice, diferite lucrări ziditoare de suflet: Paraclisul Precistei, Acatistul Născătoarei de Dumnezeu, Viața și petrecerea Sfinților, Psaltirea în versuri, Psaltirea de-nțăles, Paremiile de peste an și altele, împărtăşind astfel credincioșilor din dumnezeiescul har întru a cărui slujire a fost aşezat.
  7. S-a remarcat prin spiritul cărturăresc, prin râvna apărării Ortodoxiei, precum și prin buna chivernisire a patrimoniului Mitropoliei Moldovei, care i-a fost dată în grijă prin lucrarea Sfântului Duh.
  8. A cultivat cu generozitate, asemenea Semănătorului ceresc, facerea de bine, necruţând în acest sens nici măcar ultima fărâmă a agonisitei sale duhovnicești, intelectuale, materiale și cărturărești.
  9. Și-a rostuit viaţa în mantia scumpă a smereniei, sub care a rodit însutit bunătatea, înţelepciunea, milostenia, dreptatea şi iubirea de Dumnezeu și de semeni.
  10. În cele din urmă, în pribegie s-a lăsat purtat în braţele iubirii Preasfintei Treimi şi s-a încredinţat ocrotirii Maicii Domnului, Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ale cărui moaște le-a însoțit la Stryi și Zolkiew, şi tuturor Sfinţilor, însufleţit fiind de curajul neclintit al slujirii și mărturisirii credinţei în Iisus Hristos în Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică, din al cărei sinaxar face parte din anul 2005.

Dumnezeu să vă ajute ca timpul pe care îl veți petrece la Suceava, în cetatea Sfinților Ștefan cel Mare, Ioan cel Nou și Mitropolitul Dosoftei, să fie cu folos academic și duhovnicesc, aducând bun și însutit rod, care să se adauge rodirii celor 400 ani de cercetare a operei și personalității Sfântului Mitropolit Dosoftei.

Binecuvântăm cu părintească dragoste lucrările acestui simpozion, care se vrea a fi o recunoaștere a valorii Mitropolitului Dosoftei, ca fiind cea dintâi în Panteonul culturii românești, rugându-L pe Dumnezeu – Treime, pe Maica Domnului, pe Sfântul Ierarh Dosoftei şi pe toți Sfinţii să vă dăruiască ani mulți și buni, cu sănătate și sporite împliniri în deslușirea nenumăratelor documente tăinuite în arhive, biblioteci și nu numai.

† C A L I N I C

Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor