Lansarea cărții „Cerșetorul de albastru” la Centrul Eparhial Suceava

„Părintele Crin Îl vede pe Dumnezeu pretutindeni și oferă cititorului șansa să se odihnească lângă inima Acestuia. Scriitura sa ne cuprinde și ne invită într-o călătorie profundă, până la marginea lumii și la începutul lui Dumnezeu.” – astfel este descrisă cartea lansată în prezența autorului la Suceava, în după-amiaza zilei de joi, 17 octombrie 2024, Cerșetorul de albastru, în Cuvântul înainte pe care îl semnează Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Crin-Triandafil Theodorescu, preotul bisericii Parohiei Ortodoxe din Lușca – Bistrița, numită „cea mai frumoasă biserică din lume, după Hagia Sofia”, cunoscut pentru volumul său de debut, Într-o zi se va termina, și pentru măiestria condeiului din mediul virtual, textele sfinției sale împletind proza și poezia într-un mod unic, s-a aflat în Cetatea Sfântului Ștefan cel Mare, la Suceava, cu ocazia lansării celei mai noi apariții editoriale – Cerșetorul de albastru.

Evenimentul spiritual, cultural și educațional reprezintă o inițiativă a Inspectoratului Școlar Județean Suceava și a Societății Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Cultural și Sectorul Media și Comunicare.

În Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a debutat cu Rugăciunea Domnească pentru a pune început bun unui eveniment care urma să aducă buchete de bucurii duhovnicești în sufletele celor prezenți la întâlnirea care a adus împreună numeroși iubitori de carte, cultură și de frumos, profesori, clerici, elevi, studenți și nu numai.

Cuvântul de bun venit a fost rostit de doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, inițiator și moderator al evenimentului care i-a avut ca invitați speciali pe părintele Crin-Triandafil Theodorescu, scriitor, cercetător doctorand, muzeograf și speolog, custodele peșterii Izvorul Tăuşoarelor, și pe doamna Alice Nastase Buciuta, editor-in-chief al Editurii Cărțile Tango, scriitoare, jurnalistă, psiholog, doctor în Științe Politice, editor și al volumului „Cerșetorul de albastru” lansat în această zi Suceava.

A urmat un program artistic deosebit prezentat de liceeni care fac parte din Grupul Vocal „Crescendo” al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, grup al cărei dirijor este doamna prof. Iulia Buraciuc. Tinerii au interpretat cântarea Lumină lină și poate cel mai frumos imn al Ortodoxiei, Imnul Învierii, în limba greacă.

Un alt moment emoționant a fost oferit de tânăra Adela Șulea, elevă la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, premiată la numeroase competiții naționale de creație literară și de recitări pentru actori amatori. Adela a interpretat un fragment din opera invitatului special al acestei seri, părintele Crin-Triandafil Theodorescu.

Cei prezenți au avut ocazia de a descoperi și o galerie de pictură intitulată „Poveste de albastru”, care poartă semnătura doamnei profesor Angelica Murărașu, de la Școala Gimnazială „Nicolae Labiș” din Mălini, o galerie care cuprinde lucrări inspirate de lectura cărții Cerșetorul de albastru – culoarea cerului și a dorului – și despre câteva lucrări realizate de copiii din cercul de pictură de la Școala Gimnazială Berchișești, expoziție realizată cu sprijinul doamnei prof. Loredana Dura, directorul școlii.

A urmat discursul doamnei Alice Năstase-Buciuta care a împărtășit din truda aceasta frumoasă și care înnobilează mult, de a fi editor de carte, editorul „Cerșetorului de albastru”, dezvăluind totodată câteva dintre întâmplările dragi, din îndeletnicirea aceasta frumoasă de a arăta lumii oameni care scriu pe inimă și cărțile lor.

Părintele Crin le-a vorbit despre Cerșetorul de albastru – carte care este până la urmă un drum spre Dumnezeu, o formă de a-L cunoaște pe Dumnezeu în simplitate, în a-L cere în permanență în viața noastră, în a-L căuta în semenii din jurul nostru, printr-un soi de reducționism care simplifică lucrurile la esență a întâlnirii noastre cu Dumnezeu care este iubirea de semeni, fiindcă Dumnezeu înainte de toate este în iubire.

În semn de recunoștință pentru bogata activitate pastoral-misionară și cultural-editorială, invitatul a primit din partea Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Ordinul eparhial „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl și întemeietor de școli, de numele căruia se leagă tipărirea primul Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc și apărător al credinței, care și-a asumat ca misiune și ajutorarea culturală și spirituală a creștinilor ortodocși români din interiorul arcului carpatic”. Distincția a fost înmânată de pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier eparhial în cadrul Sectorului Cultural.

De asemenea, prof. Daniela Ceredeev le-a oferit oaspeților cărți apărute la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, volume semnate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic sau coordonate de Înaltpreasfinția Sa, care fac parte dintr-o aristocrație a tipăriturilor, dar și alte daruri speciale.

Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe și cu vizitarea expoziției dedicate nuanțelor de albastru, ce sunt regăsite și în cele cinci capitole ale cărții: Lapis Lazuli – Dragostea nu cade niciodată; Ultramarin – Deșertul înflorit; Indigo – Predici neconvenționale; Cerneală – Poveștile Desculțului; și Azuriu – Frăția Psaltirii.

Întâlnirea a fost transmisă în direct pe pagina oficială a Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial și poate fi urmărită accesând link-ul următor: „Lansarea 𝐜𝐚̆𝐫𝐭̦𝐢𝐢 𝐂𝐞𝐫𝐬̦𝐞𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐛𝐚𝐬𝐭𝐫𝐮.

Irina Ursachi