Caravană medicală în localitatea suceveană Știrbăț

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Asociația „Caravana cu Medici” Filiala Iași, în parteneriat cu Asociația „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, au organizat o caravană medicală de medicină internă în localitatea Știrbăț, din județul Suceava.

În organizarea acestui eveniment s-au implicat Primăria comunei Udești, precum și Școala și Grădinița din localitatea Știrbăț, care au facilitat accesul celor aproximativ 35 de medici, medici rezidenți, studenți și voluntari ai celor două organizații pentru a transforma, pentru o zi, sălile de clasă în săli de evaluare și consultații medicale.

În data de 28 septembrie, localnicii  s-au prezentat pentru a le fi recoltate analize de sânge și alte probe biologice de către personalul de specialitate. Ei au fost evaluați de către medici specializați în medicină generală, medicină internă, cardiologie, gastro-enterologie, neurologie și nefrologie.

La recomandarea medicilor specialiști, s-au efectuat explorări imagistice, precum ecografii abdominale, ecocardiografii și electrocardiograme.

La final, tinerii medici au evaluat 20 de beneficiari ai Asociației „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, oferind încredere, sprijin și un zâmbet pe chipurile îmbătrânite de trecerea timpului.

Pe această cale, dorim să mulțumim voluntarilor, medicilor, sponsorilor, Primăriei Udești, Școlii și Grădiniței din Știrbăț, precum și Parohiei „Sfântul Nicolae” Știrbăț.

Acest eveniment face parte dintr-o serie de activități organizate de Departamentul Medical și de Departamentul Farmaceutic ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în baza parteneriatelor de colaborare dintre Asociația „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, Asociația „Caravana cu Medici” și Direcția de Sănătate Publică Suceava.

În anul omagial dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor și comemorării tuturor Sfinților Tămăduitori fără de arginți, cadrele medicale din centrul universitar Iași au urmat îndemnul Bisericii și au venit în sprijinul oamenilor care nu-și permit financiar să beneficieze de servicii medicale profesionale.

Protos. Alexandru Moroșan